İşletmelerde Uygulanacak Önemli Hatırlatmalar

MUHASEBE UYGULAMASI İLE İLGİLİ ÖNERİLER

1-Firmanızın belge ve ön muhasebe işlerine gereken önemi gösteriniz.

2-Fatura, tahsilat ve tediye makbuzlarını, çek ve senet bordroları ile banka hesap ve kredi kartı ekstrelerini, aylık olarak düzenli bir şekilde dosyalayıp en geç ay bitimini takip eden 5 gün içinde teslim ediniz.

3-İşe giriş ve çıkışları ile kiranızda meydana gelen değişiklikleri gününde mutlaka yazılı olarak bildiriniz.

4-8.000,00.- TL. ve üzeri kesmiş olduğunuz veya almış olduğunuz faturalarınızın veya işletmeniz ile ilgili 8.000,00.- TL. ve üzeri miktarlarda gerçekleşen tahsilat, ödeme, ve cari nakit hareketlerini bankalar, özel finans kuruluşları ve posta aracılığı ile gerçekleştirilecektir. Tutarlar taksitler halinde olması durumunda da aynı kuruluşlar aracılığı ile ödemeler veya tahsilatlar yapılacaktır. Bu konuda gerekli özeni mutlaka gösteriniz. Bu özeni göstermediğiniz takdirde 8.000,00.- TL.'yi geçen her bir belge için, belge tutarının %5'i oranında cezai işlem uygulanacaktır.

5-Ticaretini yapmış olduğunuz veya imalatını yaptığınız mamullerin ve bunlara ait hammaddelerin, miktar takibini mutlaka yapınız. Sonuçlarını yazılı olarak mali müşavirinize bildiriniz.

6-Vergi Levhası, varsa; yazarkasa levhası, Fiyatlarımıza KDV Dahildir levhası, SSK Dönem bordrosu, asgari işçi ücretini gösterir levha gibi işyerinde asılı bulunması gereken levhaları mutlaka görünür bir yere asınız.

7-Sevk irsaliyesine fiili sevk tarihini yazarak 7 gün içinde fatura ediniz, faturaya irsaliye tarih ve numarasını yazınız. Ayın son 7 gün içerisinde kesilen irsaliyeler ilgili ay içerisinde fatura edilir. Ayrıca irsaliyeli fatura düzenlerken tüm bunların yanı sıra düzenleme saati bilgisini mutlaka yazınız. Ayrıca kestiğiniz veya aldığınız faturalarda eksik bir bölüm olmamasına mutlaka dikkat ediniz. Vergi numaraları olmayan kişilerin TC.Kimlik no ‘larını  yazmaya özen gösteriniz. Mutlaka yazınız.

8-Çalışmaya başlayacak olan işçinin SGK'na bildirimi işçinin işe başlama tarihinden önce yapılacaktır.Bildirimin mutlaka önceden yapılması gerekmektedir.
İşi bırakacak işçinin işi bıraktığı tarihten 1-2 gün sonra bildirilmesi gerekir.İşi bırakan işçiden İBRANAME mutlaka alınacaktır.İşsizlik ödeneği alacak işçinin işlemini yapabilmesi için işi bırakma hali mutlaka en kısa sürede bildirilecektir.

9-Sigortalı çalışanların 30 günden az çalışmaları halinde işveren eksik günler için (İstirahatlı ise Doktor raporu, Part-Time çalışıyor ise sözleşme,vb.) izah etmek ve resmi belge vermek zorundadır.      

10-Limited Şirket müdürü, Anonim şirketlerin yönetim kurulu yetkili üyeleri  şirketin kamu borçlarından dolayı tüm mal varlıkları ile sorumludur.

11-Çalışacak işçiler için mutlaka personel özlük dosyası düzenlenmesi gerekir.

12-İşletmenizde farklı bir uygulama yapmayı düşündüğünüzde, ileride karşınıza çıkacak herhangi bir sorunu yaşamamak adına  mali müşaviriniz ile paylaşmanız menfaatinize olacağı kanısındayım.

13-Özellikle ticari ilişkiler kurduğunuz firmalardan aldığınız belgelerin ve dolayısı ile karşı firmanın herhangi bir KOD lanma durumunu mutlaka kontrol edin . Her ayın sonunda firmalardan yapılan alım veya satım hakkında bilgi verilmektedir. Böylece sorun yaratabilecek bir işlem sizi zor durumda bırakabilecektir.

14-Her beyanname döneminde ödenecek vergilerin tahakkuklarını takip edin 
 


 

 

 




CRA 02.Aralık.2009 Çarşamba - 14:25:00

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet