İsmail Çetin Korkmaz

İsmail Çetin Korkmaz

Ortadoğunun en güzel buğday yemeği; 'Aşür'

BUĞDAY'IN TARİHÇESİ
Buğdayın orjini kesinlikle bilinmemektedir.  Bunun yanında, Anadolu'nun kurak alanlarından, Suriye ve Filistin'in dağlık bölgelerinden dağıldığına dair bazı sağlam deliller vardır. Özellikle Anadolu, Mısır ve Irak'ta yapılan arkeolojik kazılarda, kömürleşmiş buğday tanelerine rastlanmıştır. Anadolu kazılarında, Alacahöyük ve Alişarhöyük'te özellikle Aestivum ve Compactum türlerine ait kömürleşmiş tanelere rastlanmıştır. Alişarhöyük'te bunlara ilaveten az miktarda durum buğdayına rastlanmıştır.

Romalı'lar devrinde buğday tarımı diğer tahıla göre hakim duruma geçmiştir. Bu nedenle Roma'ya Buğday İmparatorluğu da denir. Fakat daha sonraları Kuzey Göçleri ile Orta Çağda çavdar Avrupa'ya hakim olmuştur. Amerika'ya ancak keşfiyle beraber giren buğdayın, buradaki ziraati 17.yüzyılda başlamıştır. Ekmek yapım teknolojisinin tarihi gelişimi ile birlikte, un verimi en yüksek ve ekmek için en uygun tahılın buğday olduğu anlaşıldıktan sonra buğday istihdamı süratle arttı. Buğday tüketen toplumlar daha medeni olarak vasıflandırıldılar.

Nihayet günümüzde buğday ekonomik ve politik istikrarın sembolü olarak, insanlığın beslenme problemine ışık tutan beynelmilel stratejik bir ürün, bir unsur olarak ilgi görmektedir..

ORTADOĞUNUN EN GÜZEL BUĞDAY YEMEĞİ AŞÜR

MALZEMELER:
Yarım kilo yağsız kuşbaşı dana eti (veya az yağlı isteğe bağlı)
yarım kilo döğme (bazı yörelerde yarma,buğdayda denir)
1 çay bardağı nohut
1 adet orta boy soğan
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığından çok az karabiber
1 yemek kaşığı biber salçası
2 çay kaşığı tuz(salçanız çok tuzluysa daha az atın)
125 gr margarin(yarım pk)(eritilip sonradan eklenecek)

ÜZERİNE:
2-3 yemek kaşığı eritilmiş margarin veya tereyağı
1-2 çay kaşığı kimyon
2-3 parça ceviz içi

YAPILIŞI:
Buğday ve nohutu bir gece suda bekletin. Kuşbaşı eti tencereye koyun. Üzerine 5-6 su bardağı su ilave edin.(et suyumuzda olsun diye) Eti haşlayın, et haşlanınca eti suyuyla beraber büyük bir tencereye koyun.(7-8 kiloluk tencere olur) Etin üzerine döğme, nohut ve kıyılmış soğanı, salçasını, tuzunu, kimyon ve karabiberini ekleyin. Koyduğunuz malzemelerin üstü kapanana kadar su ekleyin. Kısık ateşte 2-3 saatte pişerin. Pişerken hiç karıştırmayın. Döğmeler iyice yumuşayıp dağılana kadar pişirin.(aşürü dövünce tamamen dağılması gerek)

Aşür piştikten sonra ocaktan alın, yere bir sofra bezi serip tenceredeki aşürü dövün. Antakya da büyük tahta kaşıklarla çömçelerle dövüyorlar. İyice ezilinceye kadar dövün. Dövünce sakız gibi uzamalı macun gibi bir görünümü olması gerekiyor. Ben kolay olsun diye el blendırıyla olmazmı dedim. Usülü çömçelerle dövmekmiş.

Tavada yarım paket margarini (125 gr) eritin. Yağ kızgınken dövülen aşürün içine karıştırın. Servis tabaklarına Aşürü koyup bastırın. 2-3 yemek kaşığı margarin eritin. Servis tabağındaki Aşürün üzerine gezdirin. 1 -2 çay kaşığı kimyon serpin. İsteğe bağlı cevizde konuyormuş ama biz koymadık. Servis tabağından istediğiniz kadarını alıp afiyetle yiyin.

NOT: Üzerine gezdireceğiniz yağı eritip içine kimyonuda ekleyip, hafif kavurarakta Aşürün üzerine dökebilirsiniz..

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet