Yurt Dışındaki Paranız İçin Yasa Çıktı

Maliye Bakanı tarafında yapılan açıklamalar ile beklentilerin karşılanmasını ümit ediyorum. En azından piyasaları rahatlatıcı veya başka bir deyişle nefes aldırıcı olmasını dilerim.

Bunlardan biri yeni çıkan yasa ile ilgili, yurtdışındaki parayı yüzde 2, yurtiçindeki parayı da yüzde 10 vergiyle Türk ekonomisine kazandırmayı amaçlayan ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen tasarı 13/11/2008 tarihinde Meclis Genel Kurulunda kabul edildi. Söz konusu yasanın adı VARLIK BARIŞI olarak değerlendirildi ve ‘BAZI VARLIKLARIN EKONOMİYE KAZANDIRILMASI HAKKINDA YASA' olarak yürürlüğe girdi.
                     
Gerçek veya tüzel kişilerce, 1 Ekim 2008 tarihi itibarıyla sahip olunan ve yurt dışında bulunan; para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarıyla, varlığı kanaat verici bir belgeyle ispat edilen taşınmazlar, bu Kanunun yayımlandığı ayı izleyen 3. ayın sonuna kadar YTL cinsinden rayiç bedelle banka veya aracı kuruma bildirilecek ya da vergi dairelerine beyan edilecek.

Bu kıymetler, Vergi Usul Kanunu uyarınca, defter tutan mükelleflerce beyan tarihi itibarıyla kanuni defterlere kaydedilebilecek. Defterlerine kayıt ettikleri ve bir fon hesabında bulundurdukları varlıklarını adeta SERMAYE olarak değerlendirecekler. Eğer işletme tasfiye edilirse vergi dışı kalacak diğer defter tutan mükellefler ayrı bir yerde kayıt ederek belirleyecekler. Bunlar için kazanç tespiti yapılmayacak.
            
Türkiye'de bulunup da kayıtlara intikal ettirilmeyen varlıklar için de uygulama kanun kapsamına alındı. Bunun için de Türkiye'de bulunan ancak 1 Ekim 2008 tarihi itibarıyla kanuni defter kayıtlarında işletmenin öz kaynakları arasında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlar, bu kanunun yayımlandığı ayı izleyen 3. ayın sonuna kadar YTL cinsinden rayiç bedelle vergi dairelerine beyan edilecek.
        
Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler, bu Kanun hükümlerine göre Vergi Usul Kanunu uyarınca kanuni defterlerine taşınmazlar dışındaki varlıklarını, banka ve aracı kurumlardaki hesaplara yatırmak suretiyle kaydederek, pasifte özel fon hesabı açacaklar.

Bu fon hesabı, sermayenin cüz'ü addolunacak ve beyan tarihinden itibaren 6 ay içinde sermayeye ilave olunacak. Serbest meslek kazanç defteri ile işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler, söz konusu kıymetleri defterlerinde ayrıca gösterecekler. Bu varlıklar dönem kazancının tespitinde dikkate alınmayacak.
           
Yukarıda belirtilen uygulama yurt dışında getirilerek ilgili kurumlara beyan edilen varlıklar için vergi daireleri % 2 yurt içindeki varlıklar için % 5 oranında vergi kesilecek ve kesintinin yapıldığı ayın sonuna kadar ilgili vergi dairesine ödenecek.               
            
Yurt dışından veya yurt içinden beyan edilen varlıklar nedeniyle 1 Ocak 2008 tarihinden önceki dönemlere ilişkin hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi kesintisi yapılmayacak. Ancak, diğer nedenlerle, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra başlayan 1 Ocak 2008 tarihinden önceki dönemlere ilişkin vergi incelemeleri sonucu, gelir, kurumlar ve katma değer vergisi yönünden tespit edilen matrah farkından, bu Kanun kapsamında beyan edilen tutarlar mahsup edilerek tarhiyat yapılacak.
             
Gümrük, kaçakçılıkla mücadele, vergi usul kanunlarındaki suçlar yönünden hapis cezasını gerektiren bazı fiillerle ilgili soruşturma ve kovuşturmalar devam edecek.                                 
              
Diğer bir anlatımla ciddi bir af anlamı taşıyan kanun umarım taraflar arasında beklentilere karşılık verir.

 

 

asmokukcu@ogunhaber.com


CRA-16.Kasım.2008 Pazar - 05:10

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet