Sigorta Primleri Devletten

15/5/2008 Tarihinde kabul edilen  5763 sayılı  İş Kanunu ile  istihdamı teşvik etmek  ve   çalışanların Sosyal Güvenlik Çatısına girmelerini sağlanması  yönünde  kolaylıklar getirecek  düzenleme yapıldı.

Özellikle ilk defa sigortalı olacakları ilgilendiren yasa hükmü belirlenmiş kıstasları ihtiva etmek kaydı ile bu kolaylıklardan yararlanacaklar.

Kanunda düzenlenen Geçici Madde 7 ile  Erkek Çalışanlarda 18 yaşında büyük ve 29 yaşından küçük olma şartı var. Kadın çalışanlarda ise sadece 18 yaşından büyük olmak kaydı ile  yasa hükümlerinden yararlanacaklar. Burada yararlanma şekli işe girip çalışmalarında sağlanan menfaat karşılığı  istihdamda  yerini almış olmalarıdır.

Kanunda belirtilen şekilde işe girmiş olanların ilgi dönemde ödeyecekleri sigorta primlerinden  asgari ücrete isabet eden kısmı kadar  İşveren Payının İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanması  ile desteklenecek. Böylece bir miktar teşvik edilmesi ile yeni işe gireceklerin  cazip oldukları düşünülecek. 

Kanundan yararlanacak olanların  01/07/2008 Tarihinde yürürlüğe girecek Kanun Maddesi ile 01/07/2008 tarihinden  önceki   altı aylık dönemde prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalılar dışında olması şartıyla, 01/07/2008 tarihinden önceki bir yıllık dönemde işyerine ait prim ve hizmet belgelerinde bildirilen ortalama sigortalı sayısına ilave olarak bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren bir yıl içinde işe alınan ve fiilen çalıştırılanlar için asgari ücret üzerinden hesaplanan işveren payı işsizlik sigorta fonundan karşılanacak. Dolayısı ile işe girecek olan sigortalının 01/07/2008 tarihinden önce son altı aylık sürede  herhangi bir işte sigortalı olarak çalışmamış olmaları şartı var.

Ayrıca 01/07/2008 tarihinden önceki bir yılda çalışan ortalama sigortalı sayısına 01/07/2009 tarihine kadar  ilave olarak işe alınma ve fiilen çalıştırma şartı var. Yani istihdamın azaltarak değil ilave ederek arttırılması hedefleniyor. Bu da yeni işe girecekleri cazip kılarak  gerçekleştirilecek.

Söz konusu  işçilere ait prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin;

a) Birinci yıl için yüzde yüzü,
b) İkinci yıl için yüzde sekseni,
c) Üçüncü yıl için yüzde altmışı,
d) Dördüncü yıl için yüzde kırkı,
e) Beşinci yıl için yüzde yirmisi,

İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak.

İşveren hissesine ait primlerin İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanabilmesi için işverenlerin çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili olarak 506 sayılı Kanun uyarınca aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmesi ve sigortalıların tamamına ait sigorta primlerinin sigortalı hissesine isabet eden tutarı ile İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmayan işveren hissesine ait tutarın ödenmiş olması şart.

Bu maddeye göre işveren tarafından ödenmesi gereken primlerin geç ödenmesi halinde, İşsizlik Sigortası Fonundan Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılacak ödemenin gecikmesinden kaynaklanan gecikme zammı, işverenden tahsil edilecek.

Bu yasadan Sosyal Güvenlik Destek primi alanlar ve yurt dışında çalışan sigortalılar  ile Kamu idareleri işyerleri hakkında bu kanun hükümleri uygulanmayacak . İşyerlerini devredilmesi , birleşmesi,bölünmesi ,nevi değiştirmesi hali yeni işe başlama olarak değerlendirilmeyecek.

506 sayılı Kanun gereğince yapılan kontrol ve denetimler sonucunda çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği tespit edilen işyerleri hakkında bir yıl süreyle kanundan yararlanamayacak.

Sadece teşvikten yararlanma amacı ile işlem yaptıkları tespit edilen işyerleri de  doğal olarak kanundan yararlanamayacak. İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanan prim tutarları gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmayacak . Yani işyerleri İşsizlik fonundan Karşılanan prim tutarları kadar kısmı kazançlarından indiremeyecekler.

 

 

asmokukcu@ogungazetesi.com.tr
OGÜN/29.Haziran-05.Temmuz.2008/Sayı:79/Sayfa:10

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet