Çalışanlar Ortak Olursa....

Artık 5510 sayılı yasa ile 01/EKİM/2008 tarihinden bu kişiler Bağ-Kur'lu olacaklar. Yasa çıktığında daha önce ki durumda olanlar hakkında değişiklik arz etmiyor. Tabi bazı özelliklerin yerine getirilmesi şartı var.

Önceden de SSK'lı çalışmanın kesintisiz olarak devam etmesi şartı aynen devam ediyor. Yani 1 EKİM 2008 tarihinden önce SSK'lı olarak çalışan bir kişinin çalıştığı şirkette kesintisiz olarak çalışması devam ederse SSK'lılığı yine kesinti yapılmadan devam edecek. Yani önceki durumdan farklı bir durum yok.

Ancak 1 EKİM 2008'den önce SSK'lı olarak çalışan bir kişinin bu tarihten sonra çalıştığı şirkete ortak olması veya başka bir şirkete ortak olması halinde SSK'lı olarak çalışması sona eriyor. 5510 sayılı hükümlerine göre 4/b kapsamında değerlendirilecek. Yani Bağ-Kur kapsamına girecekler.

Ancak Emekli Sandığı'na bağlı olan çalışanlar sonradan yapacakları çalışmalarda Emekli Sandığı kapsamı değişmiyor. Örneğin Devlet Hastanesi'nde görevli doktorun muayenehane açması veya bir özel hastanede çalışması durumunda Emekli Sandığı sigortalılığı devam edecek. Bu durumda 1 EKİM 2008'den önce SSK'lı olan çalışanını bu tarihten sonra ortak olması halinde SSK'lı olarak devam ederse bu süre emekli olacağı süreye dahil edilmeyecek. Dolayısı ile sonradan bir sürpriz ile karşılaşmamak için enine boyuna hesap yapmak gerekiyor Daha önce yazımda belirttiğim isteğe bağlı SSK'lı kişilerinde kanunun 4/b kapsamında yani Bağ-Kur kapsamında işlem göreceğini de tekrar hatırlatmakta yarar var.

 

SSK'YA BORÇLU MÜKELLEFLERE İNDİRİM YOK
5510 Sayılı yasa işverenlere indirim yaptı. Kanunun 81 inci maddesinin ı bendinde yapılan düzenleme ile SSK'ya Sigorta primi, idari para cezası, işsizlik sigortası ile bunlara ait gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunmayan işyerleri indirim kapsamına alındı. Söz konusu mükelleflere borcu olmadığı takdirde % 5'lik bir indirim avantajı sağlandı. Aylık bildirgesini verecek olan SSK mükellefleri ilgili SGK sitesinden borcunun olup olmadığını kontrol ederek yararlanabilirler. Oran azmış gibi görünse de SGK mükelleflerine hatırı sayılabilecek rakamlar indiriliyor.

 

BAĞ-KUR'A AYLIK GELİRİNİZİ BİLDİRİN
5510 Sayılı kanunla kaldırılan ve daha önce yürürlükte olan basamak mevzuatından dolayı Aylık Kazanç miktarlarını bildirmek zorundalar. Bağ Kur yükümlüleri ödeyecekleri Bağ Kur primlerinin miktarını belirlemeleri için Bağ Kur'a Prime Esas Kazanç Beyan Talep Formu verecekler. Burada Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kişilerin kazançları üzerinden prim ödemeleri ilkesi uygulaması esas alındı. Dolayısı ile çalışanın Aylık Kazancının tutarı üzerinden prim ödeniyor.

İşveren veya Bağ-Kur sigortalısı da kazancı üzerinden prim ödeyecek. Aylık Prime Esas Kazanç hesaplamasında işveren yanında çalıştırdığı elemana ödediği kazançtan daha düşük gelir gösteremez. 5510 Sayılı Kanununa göre beyan edilecek Aylık Prime Esas Kazanç alt sınırı Asgari Ücretin 1/30 yani otuzda biridir. Bu günkü şekli ile günlük en az 21,29 YTL olarak. Üst sınırı ise alt sınırın 6,5 katı olan 138,38 YTL olarak ödenecek.


 

asmokukcu@ogunhaber.com



CRA-14.Aralık.2008 Pazar - 22:58:00

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet