Stopaj ve KDV oran indirimlerinin yürürlük tarihi kafaları karıştırdı..!

Kim ne derse desin, Devletimiz vatandaşların sorunlarına karşı oldukça duyarlı. Kamuoyu, sektörler, sivil toplum örgütleri, oda ve borsalardan gelen sorunları değerlendirip, vakit geçirmeden çözüme kavuşturuyor.
Stopaj ve KDV oran indirimlerinin yürürlük tarihi kafaları karıştırdı..!

Çözüm şekli genellikle vatandaşların lehine.  Tabi, şimdi içinizden buna itiraz edenler, aksine örnekler verenler mutlaka olacak! Ancak, bunlar yapılan iyi şeyleri görmezden gelmemize neden olamaz, olmamalı da.

Neden mi bahsediyoruz? Tabi ki, stopaj ve KDV oran indirimlerinden.

Pandemiden Etkilenen Bazı Sektörlere Yönelik KDV ve Stopaj Oranları İndirildi!

Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat ALBAYRAK, kurban bayram öncesi arefe günü hiç kimsenin beklemediği bir anda, koronavirüs nedeniyle zor günler geçiren bazı sektörlere (özellikle turizm sektörü ve küçük esnafa) destek olmak ve ekonomiyi (özellikle tüketimi) canlandırmak için KDV oran indirimi yapılacağını ve taşınmazlar başta olmak üzere bazı mal ve hak kiralamalarında gelir vergisi stopaj oranının düşürüleceğini açıkladı.

Bu açıklama, turizm sektörü ve küçük esnafa bayram müjdesi oldu.  

Sayın Bakanımızın açıklamaları kısa bir süre sonra 2812 ve 2813 sayılı Cumhurbaşkanı Kararlarına bağlandı ve bu Kararlar 31 Temmuz 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı. Yani bayramın birinci günü.

Hangi Mal ve Hizmetlerde KDV Oranı İndirildi?

2812 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, aşağıda belirtilen mal ve hizmetlerde KDV oranı 31 Temmuz – 31 Aralık 2020 tarihleri arasında uygulanmak üzere yüzde 18’den yüzde 8’e indirildi:

- İşyeri kiralama hizmeti,

- Kongre, konferans, seminer, konser, fuar ve lunapark giriş ücretleri,

- Düğün, nikah, balo ve kokteyl salonlarında verilen organizasyon hizmetleri,

- Berberlik ve kuaförlük hizmetleri ile güzellik salonunda verilen hizmetler,

- Terzilik, giyim eşyası ve ev tekstil ürünlerinin onarım ve tamiratı,

- Ayakkabı ve deri eşyaların onarımı ile ayakkabı boyama hizmetleri,

- Kuru temizleme, çamaşırhane, giyim eşyası ve diğer tekstil ürünlerini ütüleme hizmetleri,

- Halı ve kilim yıkama hizmetleri,

- Bisiklet, motosiklet ve motorlu bisikletlerin bakım ve onarımı (malzemeler hariç),

- Evde kullanılan elektrikli cihazların (buzdolabı, fırın, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, klima vb.) bakım ve onarımı (malzemeler hariç),

- Tüketici elektroniği ürünlerinin (TV, radyo, CD/DVD oynatıcıları, ev tipi video kameralar vb.) bakım ve onarımı (malzemeler hariç),

- Evde kullanılan ısıtma ürünlerinin (termosifon, şofben, banyo kazanı, kombi vb.) (merkezi ısıtma kazanları hariç) bakım ve onarımı (malzemeler hariç),

- Ev ve bahçe gereçlerinin bakım ve onarımı (malzemeler hariç),

- Mobilyaların ve ev döşemelerinin bakım ve onarımı (malzemeler hariç),

- Bilgisayarların, iletişim araç ve gereçlerinin, saatlerin bakım ve onarımı (malzemeler hariç),

- Müzik aletlerinin bakım ve onarımı,

- Çilingirlik ve anahtar çoğaltma hizmetleri ile hamallık hizmetleri,

- Motorlu kara taşıtlarının yağlanması, yıkanması, cilalanması hizmetleri ile bunlara ait koltuk ve döşemelerin bakım ve onarımı (malzemeler hariç),

- Hane sakinlerine verilen konut bakım, onarım, boya ve temizlik hizmetleri (malzemeler hariç),

-  Gazino, açık hava gazinosu, bar, dans salonu, diskotek, pavyon, taverna, birahane, kokteyl salonu ve benzeri yerler ile birinci sınıf lokanta ruhsatı ya da işletme belgesine sahip olan yerler ile üç yıldız ve üzeri oteller, tatil köyleri ve benzeri tesislerin bünyesindeki lokantalarda verilen yeme-içme hizmetleri (alkollü içeceklere isabet eden kısmı hariç),

- Yolcu taşımacılığı hizmetleri,

- Süs bitkileri ile çiçek teslimleri.

Aynı Karar ile, aşağıda belirtilen hizmetlerde KDV oranı 31 Temmuz – 31 Aralık 2020 tarihleri arasında uygulanmak üzere yüzde 8’den yüzde 1’e indirildi:

 - Sinema, tiyatro, opera, operet, bale, müze giriş ücretleri,

- Kahvehane, kır kahvesi, çay bahçesi, çay ocağı, kıraathane, kafeterya, pastane, ayakta yemek yenilen yerler, yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler, lokanta, içkili lokanta, kebapçı ve benzeri yerlerde (birinci sınıf lokanta ruhsatı ya da işletme belgesine sahip olan yerler ile üç yıldız ve üzeri oteller, tatil köyleri ve benzeri tesislerin bünyesindeki lokantalar hariç) verilen yeme - içme hizmetleri (bu yerlerde verilen hizmetlerin alkollü içeceklere isabet eden kısmı hariç),

- Otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerinde sunulan geceleme hizmetleri.

Hangi Ödemelerde Gelir Vergisi Stopajı Düşürüldü?

2813 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, aşağıda belirtilen işlemlerde stopaj oranı, 31 Temmuz– 31 Aralık 2020 tarihleri arasında uygulanmak üzere yüzde 10’a düşürüldü.

- Gelir Vergisi Kanunu’nun 70. maddesinde yazılı mal ve hakların kiralanması karşılığı yapılan ödemeler (Bunlar arasında arazi, bina, madenler, voli mahalleri ve dalyanlar, gayrimenkul olarak tescil edilen haklar, Arama, işletme ve imtiyaz hakları ve ruhsatları, ihtira beratı, telif hakları, her türlü motorlu araç, makine ve tesisat ile bunların eklentilerinin kiralanması işlemleri yer alıyor.)

- Vakıflar (mazbut vakıflar hariç) ve derneklere ait gayrimenkullerin kiralanması karşılığında bunlara yapılan kira ödemeleri,

- Yabancı devletlere, yabancı kamu idare ve kuruluşları ile uluslararası kuruluşlara ait diplomatik statüsü bulunmayan gayrimenkullerin kiralanması karşılığında bunlara yapılan kira ödemeleri,

- Kooperatiflere ait taşınmazların kiralanması karşılığında bunlara yapılan kira ödemeleri.

Stopaj ve KDV Oran İndirimleri 31 Temmuz Cuma Günü Yürürlüğe Girdi!

Her iki Karar ile yapılan stopaj ve KDV oran indirimleri, 31 Temmuz 2020 Cuma gününden itibaren yürürlüğe girdi. Bu indirimler, 31 Aralık 2020 tarihine (bu tarih dahil) yani yıl sonuna kadar yürürlükte olacak.

Kararların 31 Temmuz’da Yürürlüğe Girmesi Kafaları Karıştırdı!

Her iki Kararla yapılan oran indirimleri son derece doğru ve yerinde. Hatta geç alınmış bir karar olarak da değerlendirilebilir. En azından bana göre öyle.

Her iki Karar da 31 Temmuz’da yürürlüğe girdi. 31 Temmuz tarihi, bu iki kararın en zayıf noktası. Çünkü, burada bir yürürlük tarihi atlaması var! Bu tür kararlar genellikle izleyen aybaşından itibaren yürürlüğe girer. Doğrusu da, ay başında yürürlüğe girmesi. Ancak, burada dikkatsizlik mi oldu, yoksa farkında mı olunmadı tam olarak bilemiyorum, yürürlük tarihi ayarlanamadı, ayın son gününe denk geldi.

Bu Kararların 31 Temmuz’da yürürlüğe girmesi, ayın son günlerine denk gelen faturalaşma veya ödemelerde gereksiz tartışmaları da beraberinde getirdi. Örneğin, aylık kiralamalarda, kira ödemesi ay sonlarında yapılıyorsa, Temmuz ayı kira ödemesinde hangi oranda stopaj yapılacak? Bu konuda her kafadan bir ses çıkıyor, Maliye’nin açıkladığı bir görüşü de bulunmuyor. Bir görüşe göre, Temmuz ayı kira ödemesi üzerinden önceki oran yani yüzde 20 oranında stopaj yapılmalı. Bir diğer görüşe göre, kiranın ilk 30 günü için yüzde 20, kalan 1 gün için yüzde 10 stopaj yapılmalı.  Başka bir görüşe göre ise, ödeme 31 Temmuz’da yapıldığından, kiranın tamamı üzerinden yüzde 10 stopaj yapılmalı. İşin ilginç yanı, kim hangi oranda stopaj yaptı ya da yapacak şu an için belli değil. Bu konuda sonradan bir kontrol yapılır mı? O da belli değil!

Aynı durum, KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e indirilen iş yeri kiralamaları için de geçerli. Bu kiralamalarda da, Temmuz ayı için hangi oranda KDV uygulanacak belli değil! Bir görüşe göre, Temmuz ayı kirasının tamamı üzerinden yüzde 18, diğer bir görüşe göre de ilk 30 gün için yüzde 18, kalan bir günlük kira için yüzde 8 KDV hesaplanması gerekiyor. Başka bir görüş ise, kiralama hizmetinin aylık kira süresinin son günü itibariyle sona erdiği, faturanın 31 Temmuz’da düzenlenmesi halinde vergiyi doğuran olayın bu tarih itibariyle meydana geldiği, dolayısıyla Temmuz ayı kira bedeli üzerinden yüzde 8 KDV hesaplanması gerektiği doğrultusunda.

Tüm görüşler kendi içinde tutarlı. Peki ama Maliye’nin bu konudaki görüşü tam olarak ne? Neden açıklama yapmıyor! Maliye’nin bu konuda bir açıklama yapması şart!

Kafa Karışıklığı Sadece 31 Temmuz’la Sınırlı Değil, Başka Konularda Var!

Uygulamada KDV oran indirimleriyle ilgili çok sayıda tereddüt edilen konu var. Hepsi de birbirinden ilginç! İşte bu konulardan bazılarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

- Personel servis taşımacılığı, yolcu taşımacılığı hizmeti olarak kabul edilebilir mi?

- Kamu kurum ve kuruluşları ile özel şirketlere yemek veren catering şirketlerinde de KDV oranı yüzde 1’e indi mi?

- Site yönetim şirketlerine verilen konut bakım, onarım, boya ve temizlik hizmetlerinde de KDV oranı indi mi?

- Günü birlik tekne turları, yolcu taşımacılığı hizmeti kapsamında değerlendirilebilir mi?

- Site ve AVM’lerde ortak gider aidat ödemelerinde de KDV oranı düştü mü?

Maliye’nin bu ve benzeri konularda kendi internet sitesinde bir açıklama yapmasında fayda var!

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
  • Nurcan ÖZEL
    Üstad, çok ince bir noktayı yakalamışsınız yine, her zaman olduğu gibi. Yetkililer bu hususa dikkat etmiyorlar mı? Gerçekten sıkıntılı bir konu, emeğinize sağlık.
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet