​Yapılacaksa biz yaparız…!

​Yapılacaksa biz yaparız…!
Endüstri de, akaryakıt sektöründe Tüpraş, atık değerlendirme de İZAYDAŞ, boya sektöründe Polisan, sağlık sektöründe Gastroenteroloji de Prof.Dr.Saadettin Hülagü gibi ilk akla gelen bazı kişi ve kuruluşların yanı sıra,

* Kalp kapak darlıklarında açık ameliyatsız yöntemle kapak değişimini yapan Prof.Dr.Teoman Kılıç'ı,
* SAP'ta (System,Application&Products) üst yönetici olan Baran Durukan'ı, 
* Bir kardeşi Diş Hekimi, Bir kardeşi Antalya'da Hukuk'ta son sınıfta olan Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazanan Hakkari'li Hakkı Dağgöl'ü ,
* Temizlik kağıt malzemeleri üretimi yapan ICM'i,
* Bombe ve bombeli ürün üretimi yapan Kartal Bombe Sanayi'yi,
* Termoform (Alt folyo) üretimi yapan Aksedef Plastik'i ,
* Su parkları tasarım ve üretimi yapan Polin Waterparks'ı,
* Otomotiv sektörü için özel boru üretimi yapan Kalibre Boru'yu,
* 'Toplu iğne bile ithal ediliyor' söylemleri karşısında durumdan vazife çıkararak, kendi alanıyla ilgili olarak, her çeşit conta üretimi yapan Ar Conta gibi kişi ve kuruluşları biliyor musunuz?

Peki Devrim arabasının üretimin de görev alan Makine Mühendisi Emin Kallem'i (İzmit'te yaşıyor) biliyor musunuz?

Yalnızca sanayi ve sağlık sektöründe değil birçok sektörde Dünya klasmanında olduğumuzu biliyor musunuz?

Örneğin gıda sektöründe; Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 firmasından biri olan Göçmen Börek'i biliyor musunuz?

Gelin bu firmayı birlikte mercek altın alalım;
'Börek' ismi Orta Asya'dan gelir. İlk peynirli böreği kendi tarifi ile yaptıran Uygur Beyi Buğra'dan alıyor adını. 'Buğra Bey'e ait' anlamına gelir 'büğrek'. 

Osmanlı İmparatorluğu döneminde meşhur olan börek Balkan ülkelerinde de yaygın olarak yapılan bir hamur işidir. Ham maddesi yufka veya açılmış hamur olan börekler; isteğe göre yufkanın içine kıyma, patates, ıspanak, peynir veya çeşitli sebzeler konularak hazırlanır.

Evliya Çelebi üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Marianna Yerasimos'a göre, Osmanlı mutfak kültüründe böreklerin altın çağının başlangıcı 17.yüzyıl. Daha önceki yüzyıllarda çarşı fırınlarında pişen yağlı hamurdan ve 600 gr civarında etli ve soğanlı 'bazar börek'ten başka börek pek yokken, 17.yüzyıl ortalarında sarayın paşalara sunduğu ziyafetlerde, üst düzey Osmanlıların dost toplantılarında ve Seyahatname'de çeşitli böreklerle karşılaşırız.

Ballı börek, Bıldırcın Böreği, Çiriş Böreği, Biberli Börek, Hapsi Böreği, Kabak Böreği, Kaymak Böreği, Keklik Böreği, Peynirli Börek, Lahm-ı Acinli Börek, Mekik Böreği, Tereyağlı Mutabbak Börek, Şam Böreği, Tabla Böreği, Tavuk Böreği, Turaç Böreği, Yumurtalı Börek, Yumurtalı Tava Böreği (*) gibi çeşitleri konusunda da bilgilendirdi bizi, Kasap Mustafa (Merhum)'nın oğlu İlker Can DÖNMEZ.



Göçmen böreği ,15 yıl önce açmadan uzun süre araştırdıktan sonra (halen de sürekli araştırıyor) başlamış işe. Derince'deki dükkanda, baba yardımına Kocaeli Üniversitesindeki Lisans eğitimi yıllarının boş zamanlarında da Aileye katkı amaçlı, devam etmiş.

Sohbetlerde ve eylemlerde istemediği bu durum olduğunda, karşısındaki kırmadan, yaşamına belirli kaideler getirerek, insanların maddi ve manevi tüm ihtiyaçlarını gidermeyi, toplumsal düzeni sağlamayı kendine amaç edinmiş sistemi gerçekleştirmek için sanat, ticaret, dayanışma ve yardımlaşmayı yöntem olarak benimsemiş 'Ahilik'i özümsemiş bir esnaf görüyorsunuz.



2004 yılında kurulan firma 225 çalışanı, yurt içi 82 şubesi, 10'nun üzerinde Ülke'de (Amerika dahil) netleşen franchise, 7.000 m2 bir yerleşke de 40 farklı çeşitte unlu mamül üretimi, günlük 4.500 kg, 2014 ve 2016 Türkiye'nin en hızlı büyüyen firmaları arasında yer almıştır.

Ahilik felsefesiyle yoğrulmuş bu girişimci neleri farklı yapmış?

Yatırımcı değil işletmecilerle yol arkadaşlığını seçmiş,
Bayilik için, lokasyan da bilimsel analizleri de ekleyerek çıkan sonuca göre 'olumsuz' cevap verildiği de olmuş,
Yüzde yüz müşteri memnuniyeti özümsenmiş,
Özel tasarlanan makinalarla, personelin nitelikli olma özelliği minimize edilmiş,



40 yaş ve üstü çalışma yaşamında hiç olmamış ev hanımlarından (An itibarıyla sayıları 150'yi aşmış) oluşan üretim personeli oluşturmuş.,
 
Sürekli teknolojiyi takip eden AR-GE ekibinde, ODTÜ mezunlarının da olduğu süper bir ekip oluşturmuş.



Donuk Pasta ile Ülke dışına da ihracat yapan 'Cake Station' bir başka başarı örneğidir.

Sonuç olarak, her sektörde üretime dayalı ihracatımızı her anlamda arttırabilecek, başarı öyküleri olan kişi ve kuruluşlarımız var.

Zor süreç yaşadığımız bu günlerde, çok daha fazla 'Bir olmalıyız, diri olmalıyız, iri olmalıyız.'

Yazımı her zaman söylediğim gibi bitirmek istiyorum. 

Türkiye bizim, Türkiye hepimizin ve en önemlisi başka Türkiye yok.

(*) Donuk Pasta web sitesi - Öztürk Gıda

 Hüsnü Baysal'a Teşekkürler

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet