Teknoloji, COVID-19 sonrası dünyaya ne katkıda bulunabilir?
2020 başlangıcından bu tarafa dünyayı, yaşamlarımızı ciddi biçimde etkileyen ve bundan sonrası için yeni normalleri yaşam döngülerimize sokan koronavirüsün, neyse ki, birçok ülke tarafından yayılması yavaşlatıldı… Bununla birlikte, virüs aşı oluncaya kadar bir tehdit olarak kalacaktır. Ve koronavirüse karşı alınan önlemlerin çoğu, bir süre daha bizimle birlikte olacak.
Bu yazıda iki ayrı başlıkta, akıllı teknolojinin toplumun virüsü ve sonuçlarını ele almasına nasıl yardımcı olabileceğine dair ilginç bulacağınızı umduğumuz örneklere dikkat çekilmiştir.
•Akıllı dezenfeksiyon robotları
•Güven meselesi; yeni normale hazırlanmak
Siemens ve Aucma tarafından tasarımdan numune üretimine kadar sadece bir hafta içinde NX yazılımı ve TIA portalı yardımıyla geliştirilen akıllı dezenfeksiyon robotları şimdi korona virüsüne ve hastanelerde bulunan diğer virüslere karşı savaşa katılıyor.
Virüsle savaşmaya yardımcı olan akıllı dezenfeksiyon robotları
Çin Yeni Yılı tatilleri sırasında virüsle mücadele çabalarını yoğunlaştırırken, virüs kontrolü için en son teknolojilerden yararlanmanın bir yolunu bulmaya çalışıyordu.
"Ne yapabilirim -19 savaşına nasıl destek oluruz? Bu soruyu tekrar tekrar düşünmeye devam ettim, ”diyor Siemens Çin'in Qingdao'da bulunan Gelişmiş Üretim Otomasyonu Araştırma Grubu Başkanı (Head of Siemens China's Research Group for Advanced Manufacturing Automation located in Qingdao) Yu Qi.
Dezenfeksiyon robotlarına çok ihtiyaç var
Devam eden salgın hakkında çok miktarda bilginin ortasında, insanların yüksek riskli alanları dezenfekte etmek zorunda kalmaması için birçok hastanede dezenfeksiyon robotlarına acilen ihtiyaç duyulduğu haberi dikkatini çekti.
Yu Qi, Siemens ve Aucma tarafından ortaklaşa kurulan özel robotlar, insansız araçlar, endüstriyel robotlar ve akıllı ekipman geliştirmeye odaklanan robotik uygulamalar laboratuarında çalışıyor.
Ve haberleri okurken aklına, yönetim ekibinden ve meslektaşlarından hemen destek alan bir fikir ortaya çıktı: Yeni bir tür akıllı dezenfeksiyon robotu yaratın.
Ekibindeki herkes antivirüs savaşına katılmak istiyordu. Corporate Technology China şirketinde Makine Mühendisi Wang Kai, “Hastanelerin bu kritik anda dezenfeksiyon robotlarına ihtiyacı var” "Haydi Yapalım şunu!”
Yeni elektrikli dezenfeksiyon robotu
Geniş bir tecrübe ve uzmanlık karışımıyla, on meslektaşından oluşan ekip, kısa bir süre içinde yeni bir robot türü geliştirebileceklerinden emindi.
Piyasada bulunan çoğu dezenfeksiyon robotu, benzinli bir besleme pompasını elektrikli bir şasi ile birleştirir. Ancak, robotların yerinde yakıt ikmali ne temiz ne de elverişlidir. Bu nedenle ekip, etkilenen alanların ihtiyaçlarını daha iyi karşılamak için tamamen elektrikli dezenfeksiyon robotları geliştirmeye karar verdi.
Siemens ve Aucma, Çin Yeni Yılı tatillerinden kısa bir süre sonra projeyi 7 Şubat'ta başlattı. Corporate Technology China'daki araştırma ve geliştirme meslektaşları, robotlarını en kısa sürede ön hat hastanelerine sunma umuduyla konsepti optimize etmek için gün boyunca çalıştı ve robotun sanal tasarımı için CAD yazılımı NX'i kullandı. Bu arada ekip, zaman baskısı altında mükemmellik için çabaladı ve teknik zorlukları tek tek aştı.
İşte ekibin karşılaştığı zorluklardan sadece birkaçı: pompa ve elektrikli şasi için kontrol sistemlerini nasıl entegre etmeliler? Daha az dezenfektan tüketimi ile sterilizasyon etkisini nasıl en üst düzeye çıkarabilirler? Ve dar alanlarda bile 360 derecelik kapsama alanı nasıl sağlayabilirler?
Telefonla takım çalışması
Evden çalışan Siemens ve Aucma ekipleri telefon görüşmeleriyle tasarım doğrulaması, ürün testleri ve kullanıcı geri bildirimlerini içeren yakın temas halinde kaldılar. . Siemens Proje Yöneticisi Sun Zhaojun, “O dönemde o kadar çok çağrı yaptım ki telefonumun gücü her zaman tükendi” diyor.
CT China'da bir elektrik mühendisi olan Chen Rulong, bir ürün testi için Aucma montaj atölyesine giderken şiddetli kar yağışı yakaladı. Acı-soğuk havaya rağmen, sonucu görmek için sabırsızlanıyordu.
Yu Qi, ekibin azim ve bağlılığını takdir etti. “Robotlarımızı farklı kullanıcı senaryolarına uyarlanabilir hale getirme çabalarına katıldık” diyor. “İyi ürünlerin kullanımı kolay olmalı.”
15 Şubat'ta, sadece bir hafta içinde ekip ilk dezenfeksiyon robotunu başarıyla tamamladı!
Gerçek zamanlı bilgi
Bir lityum pil ile çalışan çift nemlendirici pompalara, bir saatte 20.000 ila 36.000 metrekareyi dezenfekte edebilen bu robot, üstteki çok yönlü kamera platformu ile, videoları ve bilgileri gerçek zamanlı olarak operatörün etkilenen alanları uzaktan bulmasını ve bulaşıcı hastalıkların düşük maliyetle yayılmasını önleyen akıllı bir görme algoritması ile birlikte iletir. Ve robotların çeşitli yol yüzeylerinde kolayca çalışmasını sağlamak için, engelleri aşma ve yamaçlara tırmanma yeteneklerini geliştirmek için tekerlekler yerine bir caterpillar şasi ekip tarafından geliştirilmiştir.
Hem yapısal tasarım hem de otonom kontrol sistemlerindeki atılımlarla, ekip ulusal patentler için iki başvuruda bulundu. Yeni geliştirilen dezenfeksiyon robotları zaten piyasaya sürüldü ve bazıları virüslerin yayılması engellemek için hastanelere ve diğer kamuya açık alanlara yerleştirildi.
Sürdürülebilir sağlıklı bir yaşam için yaşamımız içinde bir süre daha dezenfeksiyon vb. uygulamalarla virüse karşı bir savaş vereceğimiz net bir şekilde gözükürken pandemi ile ortaya çıkan önemli bir sorunda; Güven meselesi…
Bu üst başlık altında yazının ikinci bölümüne giriş yapacağız:
Teknoloji, pandemiden sonra binaların yeni normale hazırlanmasına nasıl yardımcı olabilir?
Son aylarda, tüm dünyada milyonlarca insan COVID-19'un yayılmasını engellemek için evde kalmak zorunda kaldı. Ekonomi şimdi birçok bölgede yavaş yavaş kalkan kısıtlamalar sonrası yeni normallerle bizi çalışma yaşamlarımıza geri döndürüyor. Ancak, virüs dünyaya bakışımızı değiştirdi. Halka açık yerler, binalar ve mağazalar güvensiz hale geldi. Ofiste veya alışveriş yaparken kendimizi ne kadar güvende hissedebiliriz? Şirketler altyapılarında, binalarında müşteri güvenini nasıl yeniden inşa edecekleri sorusuyla karşı karşıya ve yanıtı da teknoloji yardımcı olabilir cümlesinde…
Küresel COVID-19 salgını birçok eski alışkanlığı sarstı. En azından kendi dört duvarımızın dışında hiçbir şey güvenli değil, COVID-19 köşedeki dükkanda, restoranlarda, işyerinde gizleniyor. Artık insanların toplandığı her yerde sosyal mesafeyi korunmalı ve insanların birbirine yaklaştığı yerlerde koruyucu maske takmaları gerekmekte.
Bugüne kadar bilinen her şeye dayanarak şu söylenebilir, koronavirüs ortadan kalkmayacak, en azından bir aşı hazır olana kadar bir tehdit olarak kalacaktır. Bu da, COVID-19'un yayılmasını yavaşlatmak için alınan önlemlerin çoğunun gerekli kalacağı anlamına gelmekte.
Tekrar alışverişe gitmek ne zaman eğlenceli olacak?
Mağazalar tekrar açıldığında ve çalışanlar işlerine dönünce, bazı şeyler kriz öncesinden farklı olacaktır. Birçok kişi merak ediyor: Tekrar alışverişe gitmek ne zaman eğlenceli olacak? Örneğin saç kesimi için ne zaman maske takmam gerekmeyecek? Ve ne zaman tekrar işte rahat ve güvende hissedeceğim? vb. sorular her an aklımızda.
COVID-19 ile beraber sadece birkaç hafta içinde sosyal davranışımızı kökten değiştirmek zorunda kaldık. Aynı zamanda, yerleri görüntüleme şeklimiz ve altyapıyla nasıl etkileşimde bulunduğumuz değişti: Birçok kişi asansör düğmesine basmanın veya bir kapı tokmağını tutmanın güvenli olup olmadığına karar vermeden önce iki kez düşünüyor. Kısacası, koronavirüs bizi fiziksel çevremize güvensiz hale getirdi. Kamusal alanlar ve binalar için neredeyse içgüdüsel olarak hissettiğimiz güveni kaybettik. Bu güveni nasıl kurtarabiliriz?
Altyapıya güven oluşturma
Bir şey açık: Birçok insan doğaçlama ev ofislerinden kurtulmayı ve iş günlerinin en azından bir kısmını meslektaşlarıyla tekrar paylaşmayı istiyor. Ancak şirketlerde zor bir görevle karşı karşıya: İş arkadaşlarının ve müşterilerin sadece şirket tesislerinde kendilerini güvende hissetmekle kalmayıp aynı zamanda kendilerini rahat hissetmelerini sağlamak için her türlü çabayı gösterme davranışı içerisinde olacaklar.
Bu, bazı kişilerin hijyen kurallarına uymasını ve sosyal mesafeyi sürdürmesinin sağlanmasını gerektirir. Enfekte bir kişinin tanışmış olabileceği diğer kişilerin temas izlemesini yapabilme yeteneği de dahil olmak üzere enfeksiyona hazırlanmayı amaçlayan önlemler gerektirir. Ve iletişim gerektirir.
Bina teknolojisi bu görevleri destekleyebilir. Aşağıda, insanları korumak ve binalara olan inançlarını geri kazanmak için “yeni normal” de önemli olabilecek yaklaşımların bir listesi verilmiştir.
Şüpheli vakaları erken teşhis etme
Enfeksiyonları önlemek için, şüpheli vakaları erken bir aşamada tanımlamak önemlidir. Teknoloji burada yardımcı olabilir. Termal görüntüleme kameraları, bir binaya giren insanların vücut sıcaklığını verimli ve zahmetsizce ölçebilir. Bu ölçüm temassızdır ve iki metreye kadar bir mesafede alınabilir. Personel cihazı güvenli bir şekilde kullanabilir. Gelişmiş çözümler ölçüm sonuçlarını doğrudan şirkete özel video ve erişim kontrol sistemlerine girer.
Sosyal mesafeyi etkinleştirme
Salgının patlak vermesinden bu yana, birçok binanın önüne yerleştirilmiştir güvenlik görevlilerinin görevleri binaya giren kişi sayısını saymaktır. Çoğu durumda, bu görev erişim kontrol sistemi tarafından kolayca gerçekleştirilebilir. Birçok sistem, bina içindeki münferit alanlar için maksimum değerlerin belirlenmesine izin verir. Bu maksimum sınıra ulaşıldığında, başka bir kişi gidene kadar bölgeye kimse giremez. Bu, insanlar arasındaki gerekli minimum mesafenin her zaman korunmasını sağlar.
Alternatif olarak veya buna ek olarak, doluluk rakamlarını yönetmek için sensör verileri kullanılabilir. Çalışanlar, bir işyeri uygulaması aracılığıyla meslektaşlar tarafından hangi alanların zaten işgal edildiğini görmek için gerçek zamanlı olarak kontrol edebilir.
Kullanım modelleri ayrıca sensör verileri kullanılarak orta vadede analiz edilebilir. İşverenler, yüksek trafik alanlarının yükünü azaltmak ve sosyal mesafeyi kolaylaştırmak için alanları bu temelde yeniden doldurabilir veya yeniden kullanabilir.
Altyapı ile temassız etkileşim kurma
Virüsler kirli yüzeylerden bulaşabildiğinden uygun hijyen önlemlerine ihtiyaç vardır. Bir akıllı telefonla temassız ödemeler gibi, teknoloji diğer birçok etkileşimi temassız hale getirmeye yardımcı olabilir. Çalışanlar bir asansörü çağırmak, panjurları açıp kapamak, ışıkları kontrol etmek ve oda sıcaklığını ayarlamak için bir mobil cihaz kullanabilirler.
Bina temizliğinin optimize edilmesi
'Yeni normalde' binaların temizlenmesi, virüsün yayılmasını önlemede önemli bir rol oynar. Akıllı binalar bunu daha verimli ve daha etkili hale getirmenin yollarını sunar. Bina tarafından sağlanan anonimleştirilmiş sensör verilerine dayanarak, hangi paylaşılan alanların temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi gerektiğini belirlemek mümkündür.
Optimum hava kalitesinin sağlanması
COVID-19'un hava yoluyla bulaşabilir olduğu bilindiğinden, havalandırma sistemlerinin doğru şekilde ayarlanması ve güvenilir bir şekilde çalışması önemlidir. Servis ve bakım personelini olabildiğince etkin bir şekilde korumak için HVAC sistemlerini uzaktan izlemeniz ve çalıştırmanız önerilir. Mevcut birçok HVAC sistemi bu tür işlevsellik sunar. Şirket bu görevi yerine getirmek için gerekli personele sahip değilse, bunu bir dış servis sağlayıcısına yaptırmak mantıklıdır: Bu, minimum yerinde bakım çalışması ile 24 saat hizmet verilmektedir.
Kişi izlemenin sağlanması
Birçok ülkede vaka sayısı azalsa bile, şirketler COVID-19 teşhisi konmuş bir çalışan için hazırlanmalıdır. Bu durumda, kişinin teşhisi öncesinde zaman geçirdiği yerler sinyal geçmişine göre belirlenebilir. Bu, enfekte olmuş olabilecek meslektaşların tanımlanmasına, bildirilmesine ve gerekirse izole edilmesine olanak tanır. Erişim kontrol sistemi, daha fazla enfeksiyonu önlemek için binanın kirlenebilecek alanlarını geçici olarak engellemek için kullanılabilir.
Hedefli iletişim
Güvenin geri kazanılması söz konusu olduğunda çalışanlarla iletişim önemli bir rol oynar. COVID-19'u çevreleyen bilgi seli ile iletişimi tek bir kanalla sınırlamanız önerilir. Bu kanal, tüm bina kullanıcılarına mümkün olduğunca çabuk ulaşılabilecek şekilde seçilmelidir. Bu nedenle birçok durumda, çalışan akıllı telefonlarını bu tür iletişim konseptlerine dahil etmek mantıklıdır.
İşyeri uygulamaları bu amaçla, en azından ofis binalarında kullanılabilir. Krizden önce, bu uygulamalar öncelikle bir bina ve kullanıcıları arasındaki etkileşime izin vermek ve binanın etrafında bir yol bulmayı kolaylaştırmak için hizmet etti. Ancak, artık çalışanlara en son bilgileri sağlamak için istihdam edilebilirler.
Bu yaklaşımın diğer iletişim kanallarına göre birçok avantajı vardır. İletişim, belirli bir konuma göre uyarlanabilir ve bina kullanıcılarına cep telefonları üzerinden ulaşabilir, böylece tüm kurallar her zaman elinizin altında olur. Anlık bildirimler önemli güncellemeler sunabilirken, süreçlerde yapılan ayarlamalar veya kafeterya için yeni çalışma saatleri de aynı şekilde iletilebilir. İşyeri uygulamalarında bina doluluğunun daha iyi planlanmasını sağlamak sosyal mesafe kurallarına uymayı kolaylaştırır.
SONUÇ:
Bu yazıda Teknoloji desteği ile “Akıllı Robotlarla Dezenfeksiyon” ve “Güven Meselesi” konularına yeni normallerimize günlük yaşamdan güncel örneklerle küresel açıdan bir göz attık. Yeni normal yaşamlarımıza yavaş yavaş geri döndüğümüz Ülkemiz içinde bunlar önemli. Niçin dezenfeksiyona ihtiyacımız var; virüsün yayılmasına karşı tedbir için... Niçin güven önemli bu yeni yaşamlarda? sürdürülebilir sağlıklı bir yaşam için…
Tedbiri görmezden geldiğimizde, güven meselesini göz ardı ettiğimizde
bu özensiz davranışların geri dönüşü yok…Kendi dört duvarımızın; içinde ve dışında hijyen, el hijyeni, dışında bulunduğumuzda maske ve sosyal mesafe kendimizin ve başkalarının yaşamlarını, sağlıklarını korumamız için çok önemli. Yoğun bakıma ihtiyaç duyan hasta sayımızın azalmaya devam ettiği şu günlerde daha iyi günler için kamuya açık alanlarda, toplu taşımada daha dikkatli, kurallara uyan bir yaşam biçiminin dışına çıkmayalım ki gelecek güzel günlerde sevdiklerimizle ve bizi sevenlerle sağlıklı, mutlu nice yıllarımız olsun.
Sevgi ve sağlıkla kalın…
Kaynak:
Siemens –Stories
What can technology contribute to the post-COVID-19 world? :
1.Robot helps fight coronavirus
Intelligent disinfection robots help fight the virus
2.A matter of trust
How technology can help get buildings ready for a new normal after the pandemic.
Katkıları için Hüsnü Baysal'a teşekkürler.
Bu yazıda iki ayrı başlıkta, akıllı teknolojinin toplumun virüsü ve sonuçlarını ele almasına nasıl yardımcı olabileceğine dair ilginç bulacağınızı umduğumuz örneklere dikkat çekilmiştir.
•Akıllı dezenfeksiyon robotları
•Güven meselesi; yeni normale hazırlanmak
Siemens ve Aucma tarafından tasarımdan numune üretimine kadar sadece bir hafta içinde NX yazılımı ve TIA portalı yardımıyla geliştirilen akıllı dezenfeksiyon robotları şimdi korona virüsüne ve hastanelerde bulunan diğer virüslere karşı savaşa katılıyor.
Virüsle savaşmaya yardımcı olan akıllı dezenfeksiyon robotları
Çin Yeni Yılı tatilleri sırasında virüsle mücadele çabalarını yoğunlaştırırken, virüs kontrolü için en son teknolojilerden yararlanmanın bir yolunu bulmaya çalışıyordu.
"Ne yapabilirim -19 savaşına nasıl destek oluruz? Bu soruyu tekrar tekrar düşünmeye devam ettim, ”diyor Siemens Çin'in Qingdao'da bulunan Gelişmiş Üretim Otomasyonu Araştırma Grubu Başkanı (Head of Siemens China's Research Group for Advanced Manufacturing Automation located in Qingdao) Yu Qi.
Dezenfeksiyon robotlarına çok ihtiyaç var
Devam eden salgın hakkında çok miktarda bilginin ortasında, insanların yüksek riskli alanları dezenfekte etmek zorunda kalmaması için birçok hastanede dezenfeksiyon robotlarına acilen ihtiyaç duyulduğu haberi dikkatini çekti.
Yu Qi, Siemens ve Aucma tarafından ortaklaşa kurulan özel robotlar, insansız araçlar, endüstriyel robotlar ve akıllı ekipman geliştirmeye odaklanan robotik uygulamalar laboratuarında çalışıyor.
Ve haberleri okurken aklına, yönetim ekibinden ve meslektaşlarından hemen destek alan bir fikir ortaya çıktı: Yeni bir tür akıllı dezenfeksiyon robotu yaratın.
Ekibindeki herkes antivirüs savaşına katılmak istiyordu. Corporate Technology China şirketinde Makine Mühendisi Wang Kai, “Hastanelerin bu kritik anda dezenfeksiyon robotlarına ihtiyacı var” "Haydi Yapalım şunu!”
Yeni elektrikli dezenfeksiyon robotu
Geniş bir tecrübe ve uzmanlık karışımıyla, on meslektaşından oluşan ekip, kısa bir süre içinde yeni bir robot türü geliştirebileceklerinden emindi.
Piyasada bulunan çoğu dezenfeksiyon robotu, benzinli bir besleme pompasını elektrikli bir şasi ile birleştirir. Ancak, robotların yerinde yakıt ikmali ne temiz ne de elverişlidir. Bu nedenle ekip, etkilenen alanların ihtiyaçlarını daha iyi karşılamak için tamamen elektrikli dezenfeksiyon robotları geliştirmeye karar verdi.
Siemens ve Aucma, Çin Yeni Yılı tatillerinden kısa bir süre sonra projeyi 7 Şubat'ta başlattı. Corporate Technology China'daki araştırma ve geliştirme meslektaşları, robotlarını en kısa sürede ön hat hastanelerine sunma umuduyla konsepti optimize etmek için gün boyunca çalıştı ve robotun sanal tasarımı için CAD yazılımı NX'i kullandı. Bu arada ekip, zaman baskısı altında mükemmellik için çabaladı ve teknik zorlukları tek tek aştı.
İşte ekibin karşılaştığı zorluklardan sadece birkaçı: pompa ve elektrikli şasi için kontrol sistemlerini nasıl entegre etmeliler? Daha az dezenfektan tüketimi ile sterilizasyon etkisini nasıl en üst düzeye çıkarabilirler? Ve dar alanlarda bile 360 derecelik kapsama alanı nasıl sağlayabilirler?
Telefonla takım çalışması
Evden çalışan Siemens ve Aucma ekipleri telefon görüşmeleriyle tasarım doğrulaması, ürün testleri ve kullanıcı geri bildirimlerini içeren yakın temas halinde kaldılar. . Siemens Proje Yöneticisi Sun Zhaojun, “O dönemde o kadar çok çağrı yaptım ki telefonumun gücü her zaman tükendi” diyor.
CT China'da bir elektrik mühendisi olan Chen Rulong, bir ürün testi için Aucma montaj atölyesine giderken şiddetli kar yağışı yakaladı. Acı-soğuk havaya rağmen, sonucu görmek için sabırsızlanıyordu.
Yu Qi, ekibin azim ve bağlılığını takdir etti. “Robotlarımızı farklı kullanıcı senaryolarına uyarlanabilir hale getirme çabalarına katıldık” diyor. “İyi ürünlerin kullanımı kolay olmalı.”
15 Şubat'ta, sadece bir hafta içinde ekip ilk dezenfeksiyon robotunu başarıyla tamamladı!
Gerçek zamanlı bilgi
Bir lityum pil ile çalışan çift nemlendirici pompalara, bir saatte 20.000 ila 36.000 metrekareyi dezenfekte edebilen bu robot, üstteki çok yönlü kamera platformu ile, videoları ve bilgileri gerçek zamanlı olarak operatörün etkilenen alanları uzaktan bulmasını ve bulaşıcı hastalıkların düşük maliyetle yayılmasını önleyen akıllı bir görme algoritması ile birlikte iletir. Ve robotların çeşitli yol yüzeylerinde kolayca çalışmasını sağlamak için, engelleri aşma ve yamaçlara tırmanma yeteneklerini geliştirmek için tekerlekler yerine bir caterpillar şasi ekip tarafından geliştirilmiştir.
Hem yapısal tasarım hem de otonom kontrol sistemlerindeki atılımlarla, ekip ulusal patentler için iki başvuruda bulundu. Yeni geliştirilen dezenfeksiyon robotları zaten piyasaya sürüldü ve bazıları virüslerin yayılması engellemek için hastanelere ve diğer kamuya açık alanlara yerleştirildi.
Sürdürülebilir sağlıklı bir yaşam için yaşamımız içinde bir süre daha dezenfeksiyon vb. uygulamalarla virüse karşı bir savaş vereceğimiz net bir şekilde gözükürken pandemi ile ortaya çıkan önemli bir sorunda; Güven meselesi…
Bu üst başlık altında yazının ikinci bölümüne giriş yapacağız:
Teknoloji, pandemiden sonra binaların yeni normale hazırlanmasına nasıl yardımcı olabilir?
Son aylarda, tüm dünyada milyonlarca insan COVID-19'un yayılmasını engellemek için evde kalmak zorunda kaldı. Ekonomi şimdi birçok bölgede yavaş yavaş kalkan kısıtlamalar sonrası yeni normallerle bizi çalışma yaşamlarımıza geri döndürüyor. Ancak, virüs dünyaya bakışımızı değiştirdi. Halka açık yerler, binalar ve mağazalar güvensiz hale geldi. Ofiste veya alışveriş yaparken kendimizi ne kadar güvende hissedebiliriz? Şirketler altyapılarında, binalarında müşteri güvenini nasıl yeniden inşa edecekleri sorusuyla karşı karşıya ve yanıtı da teknoloji yardımcı olabilir cümlesinde…
Küresel COVID-19 salgını birçok eski alışkanlığı sarstı. En azından kendi dört duvarımızın dışında hiçbir şey güvenli değil, COVID-19 köşedeki dükkanda, restoranlarda, işyerinde gizleniyor. Artık insanların toplandığı her yerde sosyal mesafeyi korunmalı ve insanların birbirine yaklaştığı yerlerde koruyucu maske takmaları gerekmekte.
Bugüne kadar bilinen her şeye dayanarak şu söylenebilir, koronavirüs ortadan kalkmayacak, en azından bir aşı hazır olana kadar bir tehdit olarak kalacaktır. Bu da, COVID-19'un yayılmasını yavaşlatmak için alınan önlemlerin çoğunun gerekli kalacağı anlamına gelmekte.
Tekrar alışverişe gitmek ne zaman eğlenceli olacak?
Mağazalar tekrar açıldığında ve çalışanlar işlerine dönünce, bazı şeyler kriz öncesinden farklı olacaktır. Birçok kişi merak ediyor: Tekrar alışverişe gitmek ne zaman eğlenceli olacak? Örneğin saç kesimi için ne zaman maske takmam gerekmeyecek? Ve ne zaman tekrar işte rahat ve güvende hissedeceğim? vb. sorular her an aklımızda.
COVID-19 ile beraber sadece birkaç hafta içinde sosyal davranışımızı kökten değiştirmek zorunda kaldık. Aynı zamanda, yerleri görüntüleme şeklimiz ve altyapıyla nasıl etkileşimde bulunduğumuz değişti: Birçok kişi asansör düğmesine basmanın veya bir kapı tokmağını tutmanın güvenli olup olmadığına karar vermeden önce iki kez düşünüyor. Kısacası, koronavirüs bizi fiziksel çevremize güvensiz hale getirdi. Kamusal alanlar ve binalar için neredeyse içgüdüsel olarak hissettiğimiz güveni kaybettik. Bu güveni nasıl kurtarabiliriz?
Altyapıya güven oluşturma
Bir şey açık: Birçok insan doğaçlama ev ofislerinden kurtulmayı ve iş günlerinin en azından bir kısmını meslektaşlarıyla tekrar paylaşmayı istiyor. Ancak şirketlerde zor bir görevle karşı karşıya: İş arkadaşlarının ve müşterilerin sadece şirket tesislerinde kendilerini güvende hissetmekle kalmayıp aynı zamanda kendilerini rahat hissetmelerini sağlamak için her türlü çabayı gösterme davranışı içerisinde olacaklar.
Bu, bazı kişilerin hijyen kurallarına uymasını ve sosyal mesafeyi sürdürmesinin sağlanmasını gerektirir. Enfekte bir kişinin tanışmış olabileceği diğer kişilerin temas izlemesini yapabilme yeteneği de dahil olmak üzere enfeksiyona hazırlanmayı amaçlayan önlemler gerektirir. Ve iletişim gerektirir.
Bina teknolojisi bu görevleri destekleyebilir. Aşağıda, insanları korumak ve binalara olan inançlarını geri kazanmak için “yeni normal” de önemli olabilecek yaklaşımların bir listesi verilmiştir.
Şüpheli vakaları erken teşhis etme
Enfeksiyonları önlemek için, şüpheli vakaları erken bir aşamada tanımlamak önemlidir. Teknoloji burada yardımcı olabilir. Termal görüntüleme kameraları, bir binaya giren insanların vücut sıcaklığını verimli ve zahmetsizce ölçebilir. Bu ölçüm temassızdır ve iki metreye kadar bir mesafede alınabilir. Personel cihazı güvenli bir şekilde kullanabilir. Gelişmiş çözümler ölçüm sonuçlarını doğrudan şirkete özel video ve erişim kontrol sistemlerine girer.
Sosyal mesafeyi etkinleştirme
Salgının patlak vermesinden bu yana, birçok binanın önüne yerleştirilmiştir güvenlik görevlilerinin görevleri binaya giren kişi sayısını saymaktır. Çoğu durumda, bu görev erişim kontrol sistemi tarafından kolayca gerçekleştirilebilir. Birçok sistem, bina içindeki münferit alanlar için maksimum değerlerin belirlenmesine izin verir. Bu maksimum sınıra ulaşıldığında, başka bir kişi gidene kadar bölgeye kimse giremez. Bu, insanlar arasındaki gerekli minimum mesafenin her zaman korunmasını sağlar.
Alternatif olarak veya buna ek olarak, doluluk rakamlarını yönetmek için sensör verileri kullanılabilir. Çalışanlar, bir işyeri uygulaması aracılığıyla meslektaşlar tarafından hangi alanların zaten işgal edildiğini görmek için gerçek zamanlı olarak kontrol edebilir.
Kullanım modelleri ayrıca sensör verileri kullanılarak orta vadede analiz edilebilir. İşverenler, yüksek trafik alanlarının yükünü azaltmak ve sosyal mesafeyi kolaylaştırmak için alanları bu temelde yeniden doldurabilir veya yeniden kullanabilir.
Altyapı ile temassız etkileşim kurma
Virüsler kirli yüzeylerden bulaşabildiğinden uygun hijyen önlemlerine ihtiyaç vardır. Bir akıllı telefonla temassız ödemeler gibi, teknoloji diğer birçok etkileşimi temassız hale getirmeye yardımcı olabilir. Çalışanlar bir asansörü çağırmak, panjurları açıp kapamak, ışıkları kontrol etmek ve oda sıcaklığını ayarlamak için bir mobil cihaz kullanabilirler.
Bina temizliğinin optimize edilmesi
'Yeni normalde' binaların temizlenmesi, virüsün yayılmasını önlemede önemli bir rol oynar. Akıllı binalar bunu daha verimli ve daha etkili hale getirmenin yollarını sunar. Bina tarafından sağlanan anonimleştirilmiş sensör verilerine dayanarak, hangi paylaşılan alanların temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi gerektiğini belirlemek mümkündür.
Optimum hava kalitesinin sağlanması
COVID-19'un hava yoluyla bulaşabilir olduğu bilindiğinden, havalandırma sistemlerinin doğru şekilde ayarlanması ve güvenilir bir şekilde çalışması önemlidir. Servis ve bakım personelini olabildiğince etkin bir şekilde korumak için HVAC sistemlerini uzaktan izlemeniz ve çalıştırmanız önerilir. Mevcut birçok HVAC sistemi bu tür işlevsellik sunar. Şirket bu görevi yerine getirmek için gerekli personele sahip değilse, bunu bir dış servis sağlayıcısına yaptırmak mantıklıdır: Bu, minimum yerinde bakım çalışması ile 24 saat hizmet verilmektedir.
Kişi izlemenin sağlanması
Birçok ülkede vaka sayısı azalsa bile, şirketler COVID-19 teşhisi konmuş bir çalışan için hazırlanmalıdır. Bu durumda, kişinin teşhisi öncesinde zaman geçirdiği yerler sinyal geçmişine göre belirlenebilir. Bu, enfekte olmuş olabilecek meslektaşların tanımlanmasına, bildirilmesine ve gerekirse izole edilmesine olanak tanır. Erişim kontrol sistemi, daha fazla enfeksiyonu önlemek için binanın kirlenebilecek alanlarını geçici olarak engellemek için kullanılabilir.
Hedefli iletişim
Güvenin geri kazanılması söz konusu olduğunda çalışanlarla iletişim önemli bir rol oynar. COVID-19'u çevreleyen bilgi seli ile iletişimi tek bir kanalla sınırlamanız önerilir. Bu kanal, tüm bina kullanıcılarına mümkün olduğunca çabuk ulaşılabilecek şekilde seçilmelidir. Bu nedenle birçok durumda, çalışan akıllı telefonlarını bu tür iletişim konseptlerine dahil etmek mantıklıdır.
İşyeri uygulamaları bu amaçla, en azından ofis binalarında kullanılabilir. Krizden önce, bu uygulamalar öncelikle bir bina ve kullanıcıları arasındaki etkileşime izin vermek ve binanın etrafında bir yol bulmayı kolaylaştırmak için hizmet etti. Ancak, artık çalışanlara en son bilgileri sağlamak için istihdam edilebilirler.
Bu yaklaşımın diğer iletişim kanallarına göre birçok avantajı vardır. İletişim, belirli bir konuma göre uyarlanabilir ve bina kullanıcılarına cep telefonları üzerinden ulaşabilir, böylece tüm kurallar her zaman elinizin altında olur. Anlık bildirimler önemli güncellemeler sunabilirken, süreçlerde yapılan ayarlamalar veya kafeterya için yeni çalışma saatleri de aynı şekilde iletilebilir. İşyeri uygulamalarında bina doluluğunun daha iyi planlanmasını sağlamak sosyal mesafe kurallarına uymayı kolaylaştırır.
SONUÇ:
Bu yazıda Teknoloji desteği ile “Akıllı Robotlarla Dezenfeksiyon” ve “Güven Meselesi” konularına yeni normallerimize günlük yaşamdan güncel örneklerle küresel açıdan bir göz attık. Yeni normal yaşamlarımıza yavaş yavaş geri döndüğümüz Ülkemiz içinde bunlar önemli. Niçin dezenfeksiyona ihtiyacımız var; virüsün yayılmasına karşı tedbir için... Niçin güven önemli bu yeni yaşamlarda? sürdürülebilir sağlıklı bir yaşam için…
Tedbiri görmezden geldiğimizde, güven meselesini göz ardı ettiğimizde
bu özensiz davranışların geri dönüşü yok…Kendi dört duvarımızın; içinde ve dışında hijyen, el hijyeni, dışında bulunduğumuzda maske ve sosyal mesafe kendimizin ve başkalarının yaşamlarını, sağlıklarını korumamız için çok önemli. Yoğun bakıma ihtiyaç duyan hasta sayımızın azalmaya devam ettiği şu günlerde daha iyi günler için kamuya açık alanlarda, toplu taşımada daha dikkatli, kurallara uyan bir yaşam biçiminin dışına çıkmayalım ki gelecek güzel günlerde sevdiklerimizle ve bizi sevenlerle sağlıklı, mutlu nice yıllarımız olsun.
Sevgi ve sağlıkla kalın…
Kaynak:
Siemens –Stories
What can technology contribute to the post-COVID-19 world? :
1.Robot helps fight coronavirus
Intelligent disinfection robots help fight the virus
2.A matter of trust
How technology can help get buildings ready for a new normal after the pandemic.
Katkıları için Hüsnü Baysal'a teşekkürler.
Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.