Dünya Gıda Günü'nde 'Gıda 4.0' paneli

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla bu yıl 3’üncüsü düzenlenen 'Gıda 4.0' paneline ev sahipliği yaptı.
Dünya Gıda Günü'nde 'Gıda 4.0' paneli
Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, TMMOB Gıda Mühendisleri ve Ziraat Mühendisleri Odalarının Bolu İl Temsilcilikleri ile Bolu Kent Konseyi tarafından, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) kuruluş yıldönümü olan 16 Ekim’in Dünya Gıda Günü olması nedeniyle bir panel düzenlendi.



İzzet Baysal Kültür Merkezi Mavi salonda düzenlenen panele, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vahdettin Çiftçi, Bolu Tarım ve Orman İl Müdürü İzzet Murat, STK ve meslek odaları temsilcileri, birlik ve kooperatif başkanları, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.



Panelin açılış konuşmasını yapan Gıda Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilcisi Cem Kösemeci, Dünya Gıda Günü’nde gerçekleştirilen etkinliklerin ortak amacının, bireylerin yeterli ve sağlıklı gıdaya erişim hakkı konusunda gıda güvenliği çerçevesinde farkındalık yaratmak ve eyleme geçilmesini teşvik etmek olduğunu söyledi. Ayrıca tarladan sofraya sürdürülebilir bir gıda güvenliği sisteminin kurulmasının önemine değinen Kösemeci, konuşmasının sonunda gençlere seslenerek, ”Yer altı ve yer üstü kaynaklarımız hızla tükenirken, suyumuz, toprağımız, havamız kirletilirken, daha güçlü bir ülke için, daha güçlü bir ekonomi için kırsalın ayakta kalma mücadelesine ilgili tüm kurum ve kuruluşlar, tüm meslek paydaşları olarak güç vermeliyiz. Türkiye yükselecekse, Anadolu’dan yükselmeli. Dünya, Sanayi 4.0’ı konuşurken, Tarım 4.0’ı uygularken, tarım ve gıda ürünleri Coğrafi İşaret adıyla uluslararası boyutta korunurken bizler de “Ben ne yapabilirim?” sorusunu kendimize sormalı, bilim ve teknoloji çağının gerekliliklerini yerine getirmeliyiz. Güçlü bir ekonominin yolu, güçlü bir tarımsal ve hayvansal üretim,dolayısıyla tarladan/çiftlikten sofraya doğru bir gıda politikasından geçmektedir.” dedi.



Bolu Tarım ve Orman İl Müdürü İzzet Murat ise, açlık, israf ve aşırı tüketim hakkında FAO verilerine dayanarak değerlendirmelerde bulundu. Dünyada 9 insandan birinin kronik açlık çektiğine dikkati çeken Murat, özetle “Bu gerçekten çok ciddi bir rakam, bunu hepimizin düşünmesi gerekiyor. Açlık çeken insanların büyük çoğunluğunu da bayanlar ve kırsal kesimde yaşayanlar oluşturuyor. Bir yanda açlık çekilirken diğer bir konu ise israf ve aşırı tüketim. Güvenilir ve sağlıklı gıda diyoruz ama gereksiz gıda, gereksiz tüketim ve israfı da bu iki konu gibi dillendirmek lazım. Dünya’da gıdanın 3’te 1’i israf oluyormuş. Yine FAO’nun verilerine göre, 1.9 milyar da aşırı kilolu insan varmış.” dedi ve konuşmasını “Bakanlığımız kampanyalarla israfı önleyici çalışmalar yapmakla beraber asıl sorumluluk bizlere düşmektedir. Tüketebileceğimiz kadar gıda almalı, porsiyonlarımızı yiyebileceğimiz kadar almalı mümkün olduğu kadar bu bilinçle hareket etmeliyiz. Bizler aldığımız bir tabak yemeğin yarısını çöpe atarken öbür tarafta bir tabak yemeği bulmakta güçlük çekiliyorsa bu insanlık için büyük bir utanç kaynağıdır. Bakanlığımızın bu yılki teması "2030'a kadar Açlığa Son Vermek Mümkün". Bugün bizler, yarın sizler bu hedef doğrultusunda bilinçli bir şekilde hareket edersek gerçekleşmemesi için bir sebep yok. Bu vesile ile Dünya Gıda Gününüzü kutluyor, yarınlarımızı emanet edeceğimiz gençlerimizin bu bilinçle hareket edeceğine olan inancım ile sizleri sevgi, saygı ve muhabbetle selamlıyorum" diyerek bitirdi.

Daha sonra Sakarya Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zehra Ayhan Oturum Başkanlığını yaptığı “Gıda 4.0” panelinde panelistlerin konuşmalarından önce yaptığı konuşmada; Dünya Gıda Günü’nde açlıkla mücadele için bütün üye ülkelerde konunun öneminin farklı etkinliklerle gündeme getirildiğini ifade ederek, bu yılın temasının “2030’a kadar dünyada açlığa son vermek mümkün” olduğunu kaydetti.



Endüstri 4.0’ın daha verimli üretimlere geçilmesi demek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ayhan, “Ancak Endüstri 4.0’la, otomasyon, daha fazla dijitalleşme, özellikle robotların birçok işi yapar hale gelmesiyle birçok meslek grubunun belli bir süreç içerisinde ortadan kalkması mümkün olacak. Süreci iyi okuyan gençlerin robotlara yenik düşmeyeceğini, gelecekte iş kavramları değişse bile insanın mutlaka endüstri ve çalışma hayatında robotlarla ya da yapay zekayla kıyaslanamayacak yerinin olacağını düşünenlerdenim. Dolayısıyla kendimizi iyi yetiştirmek, süreçleri iyi okumak, teknolojiyi iyi takip etmekle yükümlüyüz. Bizim sizlerden beklentimiz ülkeyi devralacak gençler olarak bu süreçleri iyi takip etmeniz.” dedi.

Bu konuşmadan sonra Prof. Dr. Zehra Ayhan’ın yönetimindeki panel başladı. Panelde, “Tarımda Dijitalleşme ve Akıllı Köy Projesi", “Akıllı Ambalaj Uygulamaları ve Nanoteknoloji”, “Bir Başarı Hikayesi: Zeytin Çekirdeğinden Plastiğe”, “Yapay Zeka ve Tarım 4.0” konuları işlendi.


TABİT A.Ş. Ar-Ge Müdürü Orhan Kurt “Tarımda Dijitalleşme ve Akıllı Köy Projesi” sunumu.


Prof.Dr. Zehra Ayhan Sakarya Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı, “Akıllı Ambalaj Uygulamaları ve Nanoteknoloji” sunumu.


Duygu Yılmaz Biolive A.Ş. Kurucu Ortağı, Türkiye’nin Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimcisi (2017) “Bir Başarı Hikayesi: Zeytin Çekirdeğinden Plastiğe” sunumu.







Kocaeli Üniversitesi Hereke MYO Öğretim Görevlisi Hüsnü Baysal “Yapay Zeka ve Tarım 4.0” isimli sunumunda yapay zeka,endüstri 4.0,endüstriyel nesnelerin interneti, büyük veri,analitik ve bulut teknolojileri bağlamında Tarım 4.0’ın ne olduğunu ve önemini, “Tarım 4.0 ve Hatay” kitabından örneklerle anlattı. Ve ardından panel, teşekkür plaketi takdimiyle sona erdi;



Orhan Kurt’un plaketini, Bolu AİB Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi ve Üniversite- Sanayi İşbirliği Komisyonu Başkanı Doç.Dr.Erkan Yalçın, Hüsnü Baysal’ın plaketini, Bolu İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat,



Prof.Dr. Zehra Ayhan’ın plaketini, Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdür V. Gıda Müh. Ali İhsan Yıldız, Duygu Yılmaz’ın plaketini, Gıda Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilcisi ve Bolu Kent Konseyi Gıda Çalışma Grubu Başkanı Cem Kösemeci takdim ettiler.

Panel sonrası Bolu AİB Üniversitesi öğrencileri tarafından bir müzik dinletisi etkinliği gerçekleştirildi ve etkinlik sonrası panelin gerçekleştirilmesine katkı koyanlarla toplu fotoğraf çekimi yapıldı. Sonrasında da Bolu Belediyesi Sosyal Tesislerinde Bolu Kent Konseyi’nin yemek davetinde Bolu Kent Konseyi Genel Sekreteri Mustafa Namdar'ında katılımıyla biraraya gelindi.





Kaynaklar:
1. İBÜ AJANDA (AİB Üniversitesi Haber Portalı)
2. Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü web sayfası
3. Tarım 4.0 ve HATAY,Dr.Necmi ÖZDEMİR
Hüsnü Baysal’a teşekkürler.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet