Sosyal Güvenlikte Gelişmeler

Yeni yasa ile getirilen uygulamalar insanlara zor anlar yaşatıyor. Örneğin SSK KARTI artık yok SAĞLIK KARNESİ artık yok. Peki, insanlar bu durumda ne yapacaklar?

Yaşa ve gör uygula taktiği geçerli oldu. Aslında bütün bunlar ihtiyaç sahiplerine kolaylıklar getirecek. İnsanlar ellerinde sağlık karnesi denilen küçük kopili defteri oradan oraya taşımak zorunda, kaybettiği zaman yenisini çıkarmak maharet ister, Arada birde vize işlemleri vs. Tabi bütün bunları ortadan kaldıracak ve teknolojinin nimetlerinden yararlanarak halka büyük hizmet ve kolaylık getirecek. Bunları sağlayanlara teşekkür ederiz.

Sağlık hizmetlerinden yararlanmak istersek ne yapacağız. Halen aktif ola sigortalı işyerinde Vizite Kâğıdı alarak yanında kendinin ve bakmakla yükümlü olduğu ailesinin kişilerin de kimliği ile beraber kendine en yakın SSK MÜDÜRLÜĞÜNE giderek ve aktivasyon işlemlerini yaptırarak güncel hale gelecekler. Daha sonra ihtiyaç halinde kimlikleri ile birlikte hastane vs müracaat ederek hizmet alabilecekler. Daha önceki yazımda BAĞ-KUR'lu olanlar için de aktivasyon yapılması gerektiğini yazmıştım.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILAR 1EKİM 2008 den itibaren BAĞ-KUR'lu statüsünde olacaklar. Yani İsteğe bağlı sigortalılar Sosyal Güvenlik Kanunun 4/ B bendinde olduğu gibi kendi adına gelir elde edenler kategorisinde değerlendirilip 01/EKİM 2008'den itibaren 3,5yıl isteğe bağlı olarak sigortalı olmaları halinde Bağ-Kur'lu gibi daha geç emekli olabilecekler. Emeklilik için 7200 veya 9000 iş gününde emekli olabilecekler. Ancak 01/EKİM2008 den itibaren isteğe bağlı sigortalılar Genel Sağlık Sigortasından yararlanabilecekler. Yani İsteğe Bağlı sigortalılar Genel Sağlık Sigorta kapsamında değerlendirilecekler.

SSK' LI DOĞUM YAPAN kadınların erken Emeklilikleri de imkan dahilinde. Son günlerde oldukça ilgi gören bu tartışma gerçekten biraz karmaşık gibi görülüyor. Bir kısım kadınlar için erken emeklilik mümkün bir kısım kadınlar için sadece SSK Prim Gününü sayısı artacak.
8 Eylül 1999 tarihinden önce ilk defa sigortalı olan kadınları ilgilendiren kısmı, Sigortalı olmadan önce doğuran kadınlar borçlanma yapmaları halinde 1 çocuk için 2 yıl 2 Çocuk için 4 yıl erken emekli olabilecekler.

Ancak 8 EYLÜL 1999 tarihinden önce ilk defa sigortalı olan ve doğumlarını sigortalı olduktan sonra yapan kadınlarda durum Emekli yaşını beklemek zorundalar. Bunlar ile ilgili emekli yaşı değişmeyecek ve sadece prim gün sayıları artmış olacak. Diğer taraftan bu paragrafta bahsi geçen kadınların emekli yaşını tamamlamış olup gün sayısı eksik ise borçlanma ile erken emeklilik hakkından yararlanabilirler. Ancak doğumdan sonra 2 yıl sigortalı olarak çalışmaması gerekiyor. Özetle 8 EYLÜL 1999 tarihi erken emeklilik için adeta milat gibi.

8 Eylül 1999 tarih ve sonrası ilk defa sigortalı olan kadınlarda emeklilik yaşı değişmeyeceğinden borçlanmaları konusu bence cazip değil. Zira sadece prim ödeme gün sayıları açısından artış olacak. Emeklilik yaşı 58 olarak değişmeyeceğinden avantaj olamayacağı kanısındayım.

Tabi genel olarak bu borçlanma miktarına ve süresine iyi hesaplamak gerekiyor. Tavsiyem bu hesaplamayı dikkatli yapıp uygulamaya geçmenizdir.

 

 

asmokukcu@ogunhaber.com
OGÜN/14-20.Eylül.2008/Sayı:90/Sayfa:10

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet