Şirketlerde Müdür Ve Yönetimin Vergisel Sorumlulukları

Anonim Şirketler de Genel Kurul tarafından tayin edilen Yönetim kurulu üyeleri seçildikleri tarihten itibaren şirket vergi borçları karşısında müteselsilen sorumludurlar. Ta ki üyelerim hiseselerini devir ettikleri tarihe kadar.

Yönetim Kurulu kararı ile hisselerini devreden ve yönetim kurulu üyeliğine bağlı olarak görevini tamamlayan kanuni temsilciler ,şirketin vergi borçlarına karşı hisselerini devretmek ve dolayısı ile yönetim kurulundan ayrıldığını belirleyen yönetim kurulu kararının Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlandığı tarihe kadar sorumludurlar.

213 Sayılı Vergi Usul Kanununun 10 maddesinde Tüzel kişilerin (Anonom veya Limited Şirket) mükellef olmaları durumunda vergisel sorumluluk şirket müdür ve yönetim kurulu kanuni temsilcileri tarafından yürütülür. Dolayısı ile Sorumluların ( Müdür,kanuni temsilci) yerine getiremedikleri vergi borçlarından öncelikle Tüzel kişi şirketin tüm  varlıklarından karşılanacaktır.

Karşılanamayan vergi borçlarını sözü edilen sorumluların karşılaması istenecektir.Bura da esas müdür veya kanuni temsilcinin görev süresince vergisel sorumluluklara özen göstermesi gerekir. Aksi halde ileride bu sorunu kendisi çözmek  zorunda kalacaktır.

213 Sayılı Vergi Usul Kanunu 10. MaddesindeTüzelkişilerle küçüklerin ve kısıtlıların, Vakıflar ve cemaatler gibi tüzelkişiliği olmıyan teşekküllerin mükellef veya vergi sorumlusu olmaları halinde bunlara düşen ödevler kanuni temsilcileri, tüzelkişiliği olmıyan teşekkülleri idare edenler ve varsa bunların temsilcileri tarafından yerine getirilir.

Yukarıda yazılı olanların bu ödevleri yerine getirmemeleri yüzünden mükelleflerin veya vergi sorumlularının varlığından tamamen veya kısmen alınamayan vergi ve buna bağlı alacaklar, kanunî ödevleri yerine getirmeyenlerin varlıklarından alınır. Bu hüküm Türkiye'de bulunmayan mükelleflerin Türkiye'deki temsilcileri hakkında da uygulanır.

Temsilciler veya teşekkülü idare edenler bu suretle ödedikleri vergiler için asıl mükelleflere rücu edebilirler. Tüzelkişilerin tasfiye haline girmiş veya tasfiye edilmiş olmaları, kanuni temsilcilerin tasfiyeye giriş tarihinden önceki zamanlara ait sorumluluklarını da kaldırmaz. Denilmektedir.

Ayrıca konun bir de Ticaret Kanunu ayağı var. Türk Ticaret Kanunu 33.Maddesinde tescil edilmiş hususlarda vukubulacak her türlü değişikliklerde tesil olunur.Tescil dayanağı hadise sona erer veya ortadan kalkarsa sicildeki kayıt da tamamen veya kısmen silinir. Denilmektedir.

Ancak Türk Ticaret Kanunu 38.ve39.Maddelerinde Ticaret sicili kaydının nerede bulunursa bulunsunlar  üçüncü kişiler hakkında sadece kaydın ilana mahsus Gazetede ilan edilmesi ile geçerli olacağı  belirtilmiştir. Eğer tescil edilmesi gerektiği halde tescil edilmemiş veya tescil edilip te ilan edilmemiş hususların, ancak bunu bildikleri ispat edilmek şartı ile üçüncü kişilere karşı ileri sürülebleceğine hükmetmiştir.

Buna göre, Görevini bırakan ,hisselerini devreden kanuni temsilcinin mutlaka zamanında devir işlerinin tescil ve ilan edilmesi şartı ile devirden sonraki sorumlulukları kalkabilir.

Aynı şekilde Limited Şirket Müdürlerinin de görev sürelerine ait vergi borçlarında sorumlulukları vardır.Şirket ortağı olarak hisselerini devrederek şirket müdürlüğünde ayrılan kişinin şirketin vergi  borçlarından dolayı görev yaptığı süreye isabet eden tutarlar şirketten temin edilemediği halde miktarlar o dönem müdürlük yapan kişiden istenir. Hisselerini satarak Müdürlük görevini bıraktığını tescil ve ilan ettiren kişi bu tarihten sonra sorumluluktan kurtulabilir.


 

 

 


CRA 23.Ekim.2009 Cuma - 23:55:00

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet