Şirket Vergi Borçlarının,Ortaklarla İlgisi

06.06.2008 Tarihinde Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren kanunla bu tarihten itibaren şirketlerin Amme borçlarının ortaklarının sorumluluğu da değiştirildi. Bu kanuna göre kanunun 3 maddesi ile amme borcu şirketten tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan'' şeklinde değiştirildi.

Limitet şirketlerde şirket ortakları Türk Ticaret Kanunu8n 540,maddesi uyarınca aksine karar verilmedikçe tüm ortaklar şirket müdürü olup şirket işlerini sevk ve idare ederler şeklinde olduğundan sadece şirket müdürü olması ortakların amme borcu karşısında mükellefiyeti kaldırmıyor. Dolayısı ile şirket ortakları şirkete koydukları sermaye ile sınırlı kalmıyor müteselsilen Amme borcunun doğduğu dönem ve ödenmeyen dönem için sorumlulukları devam ediyor. ''Ortağın şirketteki sermaye payını devretmesi halinde, payı devreden ve devralan şahıslar devir öncesine ait amme alacaklarının ödenmesinden birinci fıkra hükmüne göre müteselsilen sorumlu tutulacaklar. Amme alacağının doğduğu ve ödenmesi gerektiği zamanlarda pay sahiplerinin farklı şahıslar olmaları halinde bu şahıslar, amme alacağının ödenmesinden birinci fıkra hükmüne göre müteselsilen sorumlu tutulur.''

Tabi uygulamalar esnasında şirket hisselerinin devredilip edilmediği hangi döneme ait konusu araştırılıp her bir ortağın sermaye hissesi oranında sorumlu tutulacaklar. Anonim Şirket Ortakları Dernekler ve Vakıf gibi Tüzel kişi kurumlar için ise Kanunun 4. Maddesinde ''Amme alacağının doğduğu ve ödenmesi gerektiği zamanlarda kanuni temsilci veya teşekkülü idare edenlerin farklı şahıslar olmaları halinde bu şahıslar, amme alacağının ödenmesinden müteselsilen sorumlu tutulur. Buradan söz konusu şirketlerde Amme borcu karşısında eski veya yeni kanuni temsilci veya teşekkülü idare edenler fark etmiyor müteselsilen ödenmeyen borçlardan sorumlu tutuluyorlar. Yani borçlarla ilgili, dönemlerde ki idarecilerle yeni idareciler tespit edilip her ikisine müteselsilen borcun ödenmesi talep edilecek.

Yurt dışına Çıkma yasağı, Amme alacakları ile bunlara ait zam ve cezalarını ödeme emrinin tebliğ tarihini takip eden yedi gün içerisinde ödemeyen ya da bu Kanun hükümleri uyarınca hakkında bu alacaklar nedeniyle ihtiyati haciz kararı alınan amme borçlusunun yurt dışına çıkışı, alacaklı tahsil dairesinin talebi halinde ilgili makamlarca engelleniyor. Yurt dışı çıkış tahdidi, yüz bin Yeni Türk Lirası ve üzerinde olan teminat altına alınmamış amme alacağı için uygulanıyor. Amme borçlusu hakkında uygulanan yurt dışı çıkış tahdidi, hastalık, iş bağlantısı gibi hallerde alacaklı tahsil dairesinin uygun görmesi ve bildirimi üzerine ilgili makamlar tarafından kaldırılabiliyor.


 

 

asmokukcu@ogungazetesi.com.tr
OGÜN/05-11.Ekim.2008/Sayı:93/Sayfa:10

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara cinsel sohbet su böreği sipariş oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı Evden eve nakliyat