Ramazan ayında verilen iftar yemekleri ve diğer yardımların vergi açısından durumu

Ramazan ayı İslam aleminin 12 ayda 1 ay oruç tutma ibadetini yerine getirdiği ve manevi duygularının daha yoğun olduğu aydır.
Bu ay özellikle yardıma ihtiyacı olan insanlara yapılan yardımlar, akrabalarla olan ilişkiler, iş hayatı ile olan ilişkiler, çalışan ile olan ilişkiler için ve  bir araya gelmek için sebep olan aydır.Bu ayda çalışanlara yardımlar yapılır, bazı hayır vakıf dernek ve kuruluşlara yardımlar özellik arz eden bu ayda verilmesi tercih nedenidir.

Yardım yapmak manevi bir duygudur.Yardımı yapan ramazan ayında yapılması durumunda kendini daha iyi hisseder.Dolayısı ile Ramazan ayı hem ibadet hem yardımlaşma ayı olarak kabul edilir.Yardımların işyerleri tarafından yapılmasında vergisel boyutu da vardır. Yardımları Vergi kanunu açısından engelleyen bir durum olmamakla beraber teşvik edici özelliği vardır.Ancak  bazı şartları taşıması halinde yapılan yardımlar vergi matrahından dolayısı ile vergi indirilerek teşvik edilir.

Ramazan ayında ağırlık etkinlik verilen iftarlardır.İftar yemekleri Vergi Kanunlarında verilme şekline göre düzenlenmiştir.

Örneğin;
*İşyerinin personeline verdiği yemekleri, yasa direk gider olarak kabul etmemiş, İftar yemeğine yapılan harcamanın KDV side dahil toplam tutarı personele verilen ücret olarak değerlendirip ücret bordrosuna dahil edilmek sureti ile gider olarak düzenlenmesini sağlamıştır.Burada ücrete dahil edildiği ve bordro düzenlendiği için stopaj vergilendirilecek ve böylece söz konusu tutar işyerinin gelirinden indirilecek.

*İşyerinin ticari ilişkide bulunduğu şirketlere verdiği iftar yemeği iş yemeği olarak düşünülüp faturada belirtilen tutar gelirden indirilebilecek ve Kdv si de indirim konusu yapılabilecek. Ticari kazancın elde edilmesi ve idame edilmesi için yapılan gider kapsamında değerlendirilecek.

*Ramazanda hayır için verilen iftar yemekleri personel olmayan ve ticari ilişki olmayanlar için vergisel indirim söz konusu değildir.Tamamen özel bir harcama olarak görülür. İhtiyaç sahiplerine yapılan bu tür yardımlar ancak Gıda Bankacılığı yapan kuruluşlar vasıtası ile yapılırsa Gelirlerinden indirebilirler. Bu ödemelere ait Kdv istisna olarak tespit edilmiştir.

Gıda Bankacılığı Yapan Kuruluşlar:
01-Darendeliler Kültür Sağlık ve Eğitim Vakfı (Adana)
02-Türkiye İsrafı Önleme Vakfı  (Ankara)
03-Sani Konukoğlu Vakfı (Gaziantep)
04-İstanbul Vefa Vakfı (İstanbul)
05-Biota Eğitim Çevre ve Sosyal Yardım Vakfı (İstanbul)
06-Sümbülefendi Eğitim Vakfı (İstanbul)
07-Koza Eğitim ve Kültür Vakfı (İstanbul)
08-Pınarca Sosyal Hizmetler Vakfı (İstanbul)
09-İhsan Zini Sosyal Eğitim ve Kültür akfı ( İstanbul)
10-Albayrak Vakfı ( İstanbul)

Ülkemizde yardıma ihtiyacı olan insanlara yardım edilmesinin ve vergisel olarak kapsamının daha genişletilerek  düzenlenmesi gerektiği görüşündeyim. Zira ihtiyaç sahipleri oldukça fazla ve yenileri ekleniyor.Ramazan ayının bereketli ay olması sebebi ile her kurumun kendine düşen yardımı yapmasını dilerim.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet