İşletmeler Maliye Ile Karşı Karşıya

Konuyu birkaç boyutu ile ele alalım.
İşletme kredi kartı ile yaptığı satışları diğer satışları ile birlikte beyan ediyor. İlgili dönem KDV beyannamelerinde kredi kartlı satışlarını ayrı bir sütunda ayrıca belirtiyor. Buraya kada  her şey tamam. Ancak bazı sorunlar var, işletme satışı yapıyor ama satışla ilgili tahsilatı daha sonra ödenmek üzere faturası nı8 kesiyor.
Bunun diğer adı cari satış işlemidir. Dolayısı ile bu dönem yapılan satış beyannamede belirtiliyor.
Kredi kartlı satış tutarı yazılmıyor. Söz konusu tahsilat daha sonra dönemlerde kredi kartı ile yapılınca sonraki dönem KDV beyannamesinde belirtilen Kredi kartlı satış fazla gibi görülüyor.
Bu durumu tespit eden maliye fark ile ilgili izahat bekliyor.
Pos cihazı ile tahsil edilen her bedel karşılığı mutlaka satıştır mantığı işletmeleri zor durumda bırakıyor. Tabi burada art niyetli olarak pos cihazını kullananlar da var.
Pos cihazı ile tahsilat yapıp borç para verenler vergi kaçıranlar bulunuyor. Ancak kurunun yanında yaş da yanıyor anlamında bir durum ortaya çıkıyor. Masum olanlar durumlarını izah edenler her hangi bir sorun yaşamıyorlar. Ama maliyenin incelemesi soruşturması veya izahat istemesi işletme sahiplerinin hoşlanmadıkları istemedikleri bir durumdur. Ne kadar emin olursa olsunlar.
Bence esas konu incelenmek. İzahat vermek gibi durumlar değil bu olayın her dönem vuku bulacağıdır. Hal böyle olunca bu tip olayla baş başa olan işletmeler her dönem izahat mı verecekler? Maliye'nin bu soruna bir çare bulması gerekiyor. Zira kendi iş yükü de artacak. Belki de hem kendi hem de mükellefin zamanını boşa harcayacak. Mükellefi boş yere tedirgin edecek. Umarım Maliye bu konu ya bir çözüm üretir.

BAĞ-KUR A VERİCEK AYLIK KAZANÇ BİLDİRİMİ
İşyeri sahibi olan ve 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu 4/b maddesinde sayılan sigortalıların Aylık prime Esas Kazançlarını bildirmeleri gerektiği konusunu bir4 daha hatırlatayım. Söz konusu kişiler bu aylık kazançların şimdilik bir defaya mahsus bildirim de bulunacaklar. Bildirim tutarı işyerinde çalıştırdıkları ücretlilerin kazancından az olmayacak ve en az asgari ücret kadar olacak. Diğer kısmı kazançları oranın da yapacaklar.
Daha sonra kazancı azaldığında ki olabilir, yine asgari ücretten az olmamak şartı ile yeni bir bildirim de bulunabiliyorlar. Yani bura da esas amaç gerçek kazanç üzerinden prim ödemek.

KİRALARIN VE BAZI VERGİLERİN BANKADAN ÖDENMESİ ŞARTI
01/11/2008 Tarihinden itibaren kiraların tahsilat ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etmeleri zorunluluğu getirilmişti.
Tekrar hatırlatayım, işyerlerinin kirasının tamamı miktar ne olursa olsun, meskenlerin 500 TL üzeri kısmı mutlaka banka benzeri finans kurumu veya PTT üzerinden ödemeleri yapılacak.

01/01/2008 Tarihinde uygulamaya konulan Kurumlar vergisi ve Geçici Vergi'nin kanuni süresinde tahsilata yetkili bankalar ödenme zorunluluğu vardı. 01/01/2009'dan itibaren Katma Değer Vergisi, Kurum Stopaj Vergisi, Gelir Stopaj Vergisi de kanuni süresinde sadece tahsilata yetkili bankalar aracılığı ile ödenecek.

 

 

asmokukcu@ogunhaber.com


CRA- 17.Ocak.2009 Cumartesi - 04:01:00

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet