Ev hizmetlerinde çalışanların sosyal güvenlik durumları

Ev hizmetlerinde çalışan gündelikçi veya devamlı çalışanların Sosyal Güvenlik durumları son günlerde önem arz eden ve çoğu kimseleri ilgilendiren konu oldu.
Konuya  birkaç yönü ile bakmak lazım. Evler de çalıştırılan yerli ve yabancı hizmetliler ayrı ayrı değerlendirilecek.Yabancı ev hizmetlisi çalışma izni alacak ve oturma izni aldıktan sonra Vatandaşlık ve Nüfus İşleri Genel Müdürlüğünden verilen yabancı sicil numarası ile sigorta ya bildirimi yapılacak.  

Diğer taraftan Evlerinde hizmetli olarak çalıştırılan TC vatandaşı için işe girişleri işlemi:
Evlerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezine bizzat başvurup ,
A- İşyerin Bildirim Formu doldurarak
B- Nüfus Cüzdan Fotokopisi
C- Kira sözleşmesi veya tapu fotokopisi
D- İmza beyannamesi (Noterden)
E- E-Bildirge Şifre sözleşmesi doldurarak Müracaat edecekler. Burada dikkat edilecek husus hizmetliyi çalıştırmaya başlamadan önce müracaat etmeleri gerekmektedir.

Aldıkları Sosyal güvenlik sicili numaraları ile birlikte kendilerine verilen Şifreleri kullanarak hizmetlinin işe giriş işlemlerini yapacaklar.

İlk işe giriş işlemi ilk müracaatlarda çalıştırılacak hizmetli işe başlama  tarihi olarak bildirilen tarihten  itibaren bir ay içerisinde yapabilirler. Dikkat ..daha sonra yapılacak işe girişler hizmetlinin çalışmaya başlamadan önceki bir tarihte yapılması gerekmektedir.

Giriş işlemleri yapılan hizmetli için bir sonraki ayın 23 üne kadar  yine verilen şifre kullanılarak Aylık Prim Hizmet bildirgesi verilecek. Bu bildirge de yer alan bilgiler hizmetlini ilgili dönem de kaç gün çalıştığı hakkında olacaktır.

Bura da çalışan hizmetlinin ne şekilde çalışacağı bilgisi önemlidir. Yani hizmetli devamlı mı çalışacak yoksa kısmi süreli mi çalışacak. Bu konu da bilgiler İşe Giriş Bildirgesi verilirken ilgili bölümler de belirtilerek gerçekleştirilecek. Eğer Kısmi süreli yani bir anlamda Part time da denilen arasıra veya haftanın belirli günlerinde çalışacak hizmetliler için işlem yapılacaksa mutlaka Kısmi Süreli Hizmet Sözleşmesi hazırlanıp Hizmetli ile işveren imzalayacak ve ilgili Sosyal Güvenlik merkezine verilecek.

Söz konusu hizmetliler için bazı işverenler kendi işyerlerinde Sigorta Girişini yapabilmeleri konusunu soruyorlar. Bura da esas olan çalışan hizmetlinin görev yeri ve  yaptığı işin Tehlike Derecesi nin uygun olmasıdır. Yani görev esnasında herhangi bir iş kazası sonucu olması halinde bunun izahı çok zor olacaktır. Kurum tarafından yapılan sigortanın geçerliliği tartışılacaktır. Dolayısı ile hizmetli nerede ve ne iş yapacaksa ona göre işlem yapılması doğru olacaktır.

Mürebbiyeler hariç ev hizmetlerinde çalışanlar 193-Sayılı Gelir Vergisi Kanunu 23/6 maddesine göre Gelir vergisinden istisnadır. SSK açısından İşsizlik sigortası kapsamındadır.Dolayısı ile hizmetliden sadece SSK ve SSK İşsizlik Payı payı kesilir.

Buna göre Bu günkü asgari ücret  üzerinden Hizmetlin alacağı ücret ve İşverene maliyeti  aşağıdaki gibi olacaktır.
Asgari ücret Brüt   1.021,50 ₺
Ssk İşçi payı   143,01 ₺
Ssk İşsizlik işveren payı   10,22 ₺
Hizmetlini eline geçen net ücret   868,27 ₺


İşverene Maliyeti
Asgari Ücret   1.021,50 ₺
SSK İşveren payı   209,41 ₺
%5 düzenli ödeme indirimi   -10,47 ₺
Ödenecek SSK prim   198,93 ₺
SSK İşsizlik işveren payı %2    20,43 ₺
Toplam Maliyeti   1.240,86 ₺

Genel olarak Evlerinde hizmetli çalıştıranlar açısından işlemleri oldukça karmaşık olarak değerlendiriyorum. İşlem yaparken zorlandıkları  durumlar da konuya vakıf bilenlerden destek almalarını tavsiye ederim. Aksi takdirde İdari Para Cezası oldukça ağır.
 

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara cinsel sohbet su böreği sipariş oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı