Ekonomik Kriz Kapıyı Çaldı

Tam anlamı ile durgunluk veya panik olma durumu henüz yok şükür. Ancak piyasalarda söyleşmeler zor durumda olan hatırı sayılır firmalar ister istemez tedirginlik yaratıyor. Kriz başlama noktasında çeşitli tarihlerde çeşitli yerlerde konuşuldu, tartışıldı hatta tartışılıyor, yazılıyor, yazdık ancak soğukkanlılığı elden bırakmadan ve panik olmadan çareler aramalıyız.

Tedbir almakta gecikmeden bir an önce harekete geçilmeli. İlk adımı hükümetin atarak ekonomiyi canlandırmak adına vergi oranlarının gözden geçirilerek iç ve dış piyasada canlılığı sağlaması bir çözümdür. Gerektiğinde teşvik ve desteklerin arttırılarak ekonomiye rahatlatıcı ve güven verici bir seviye sağlanmalıdır.

Tabi firmalarında ekonomik harekete kendilerince çareler çözümleyici formüller bulmaları gerekiyor. Bunu yaparken en kolay gemideki yükü adeta kum torbalarını atar gibi hemen istihdam azaltma yoluna gitmeden yapmalılar. İşletmedeki uygun olan varlıklarını önce gözden geçirerek çözüm bulmaları gerekmektedir. Ülkede istihdamın azaltılması uzun vadede bindiği dalı kesmeye benzer. Çünkü geçici palyatif bir çözüm olmaktan öteye gitmez.

HÜKÜMETİN EKONOMİK ÖNLEMLER PAKETİ HAZIRLIĞI SÜRÜYOR
Ekonomik krizin şirketler üzerindeki olumsuz etkisinin önlenmesi amacı ile hükümetin ekonomi yöneticileri bazı teşvik ve önlemler paketi hazırladığı konusunda bilgi aldık. 
Bunlardan biri ŞİRKET AKTİFİNDE KAYITLI VARLIKLARIN ELDEN ÇIKARILMASI HALİNDE VERGİDEN İSTİSNA TUTULMASI. 

Daha önce şirket aktifinde kayıtlı varlıkların satılması halinde alım bedeli ile satım bedeli arasındaki far vergiye konu kazanç olarak değerlendiriliyordu. Eğer firma aktifine kayıtlı olan varlığını şirketin finansal zorluğunu aşmak için satarsa fark vergi konu olmayacak. Bu güzel bir imkan, fırsat ve avantaj. Ayrıca şirket birleşmesi halinde de aynen birleştiği şirket aktifine aktarması halinde de vergiye konu olmayacak.

Diğer bir çalışmada ŞİRKETLERİN BİRLEŞMESİ HALİNDE 1 VEYA 2 YIL KURUMLAR VERGİSİNDEN İSİTİSNA EDİLECEK.  Burada özellikle güç birliği için veya diğer bir deyişle ekonomik krize direnmek amacı ile birleşerek daha güçlü olacak firmalara verilen kolaylık. Birleşme yolunu seçecek firmalara uygulanan Kurumlar vergisi, kurumun tasfiyesine kadar ertelenebiliyordu.

Yapılacak yeni düzenlemede, verginin tümüyle istisna edilecek. Ancak şirket birleşmelerindeki bu istisna, 1 ya da 2 yıl süreyle uygulama olarak düşünüldüğü öğrenildi.
Firmalar için yapılan diğer bir düzenlemede YURT DIŞI KREDİLERDE UYGULANAN STOPAJ YÜKÜNÜN ASGARİ ORANA ÇEKİLMESİ YÖNÜNDE. Dış kurumlar veya tedarikçilerden alınan kredilere uygulanan stopaj oranı % 10'dan çok aşağılara çekilerek kaynak kredilerden vergi yükü azaltılması ile kredi maliyetleri azaltılacak.
 
Bu arada tüketicilere de kolaylık sağlayacak düzenleme var. TÜKETİCİ KREDİSİNE HAZİNE DESTEĞİ. Hem tüketiciyi heyecanlandıracak hem iç piyasayı harekete geçirecek bir düzenleme. Yerli ürün almak kaydı ile otomobil, konut, beyaz eşya ve benzeri yerli ürün alacak tüketiciye sağlanacak kredinin yüzde 30 ile 50 arasında faizin hazine tarafından karşılanması düşünülüyor. Böylece tüketicinin ve iç piyasanın canlanması hedefleniyor. Umarım tüketicinin alım gücü takati buna yeter.

Daha üzerinde çalışmalar olan düzenlemeler var. Bir an önce açıklanmalı ve piyasanın yükselmeye yüz tutan ateşine engel olmalı diyorum.


 

 

asmokukcu@ogunhaber.com


CRA-30.Kasım.2008 Pazar - 01:46:00

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet