Çalışan Hanımlara Müjde

Çalışırken doğum nedeni ile işten ayrılan hanımlar doğumdan sonra gerekli müracaatlarını yapıp doğumdan sonra iki süre ile borçlanarak aradan geçen süreyi değerlendirebilirler.
İşlem nasıl yapılacak? Doğum sonrası analık izin sürelerini sigortalı hanımın çalıştığı iş yeri tarafından düzenlenecek ve onaylama belgesi ile SSK tarafından düzenlenecek hizmet borçlanma başvuru belgesi ile müracaat edecekler.
Bu durumdan 5510 sayılı yasa kapsamındaki çalışan hanımlar yararlanabilirler.
Bu işlemden yararlanacak olan hanımlar işyerinden ayrıldıkları tarih, doğum yapıldığı tarih hakkında bilgileri içeren işlemi yaptıktan sonra sigortalı hanımın talep dilekçesi kurumca değerlendirilecek.
Müracaatta bulunan hanımlar talep tarihlerinden itibaren asgari 213,12 YTL prim ödeyecekler.
İsterlerse bu miktarı daha yüksek ödeyebilirler.
Sigortalı hanım doğumdan önce çalışmaya başlamış olması halinde işyerinden ayrıldıktan 300 gün sonra doğum yaparsa da müracaat edebiliyor.
Bu durumda doğumdan sonra çalışmaması ve doğan çocuğu yaşaması şartı ile yararlanabilirler.

KISA ÇALIŞANLARA ÖDENEK VERİLECEK
Ekonomik kriz nedeni ile işverenlerin zorunlu olarak işyerlerinde çalışan işçilerinin geçici olarak haftalık çalışma sürelerini azaltması sonucu veya iş yerlerinin ekonomik kriz neden ile geçici olarak faaliyetlerini kısmen veya tamamen durdurmaları halinde çalışanlara kısa çalışma ödeneği ödenecek.
Ekonomik krizin ulusal veya uluslar arası ekonomide meydana gelen olaylar neticesinde işleri  ciddi manada bozulması halinde ödenekten yararlanma imkanı olacak.
Ekonomik olarak gerçekten zorda olan işletmenin en fazla üç ay süre zarfında çalışma süresinin geçici olarak en az üçte biri oranında azaltılması veya dört hafta süre ile işyerinin faaliyetinin tamamen veya kısmen durdurulması halinde işlem yapılacak.
Hangi şartlarda ödenek yapılacak: İşverenin kendi sevk ve idaresinden kaynaklanmayan, önceden kestirilemeyen, bunun sonucu olarak bertaraf edilmesine olanak bulunmayan, dışsal etkilerden ileri gelen, geçici olarak çalışma süresinin azaltılması veya faaliyetin tamamen veya kısmen durdurulması ile sonuçlanan deprem, yangın, su baskını, salgın hastalık, seferberlik ve benzeri nedenlerin vuku bulması halinde geçerli olacak.

Hangi şarlarda ödenekten yararlanılacak:
İşçinin kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için;

a) İşverenin kısa çalışma talebinin Bakanlıkça uygun bulunması,

b) İşçinin kısa çalışmanın başladığı tarihte, 4447 sayılı Kanunun 50'nci maddesine göre çalışma süreleri ve işsizlik sigortası primi ödeme gün sayısı bakımından işsizlik ödeneğine hak kazanmış olması,

c) Kısa çalışma ödeneği talebinde bulunması gerekmektedir.

Ne Kadar ödenek alınacak: Ödeneği alacaklar üç ay süre ile çalışmadıkları süreye isabet eden miktarda ödenek alacaklar. Kurum işçilerin başvurusunu izleyen ayın sonuna kadar sonuçlandırır.
Kısa çalışma ödeneği, işçinin kendisine, aylık olarak her ayın sonunda ödenecek.
İşsizlik ödeneği hak etmeyen işçi kısa çalışma ödeneği aldığı süre düşüldükten sonra işsizlik ödeneği süresini tamamlayana kadar kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilirler.


 

asmokukcu@ogunhaber.com


CRA- 01.Şubat.2009 Pazar - 20:27:00

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara cinsel sohbet su böreği sipariş oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı Evden eve nakliyat