Şehzade Orhan Osmanoğlu

Şehzade Orhan Osmanoğlu

Lübnan'da neler oluyor?

Değerli dostlarım, sevgili okurlarım. Bugün sizlere Lübnan'daki durumları anlatmak istiyorum. Pek gündemimize girmiyor, bahsedilmiyor fakat sizler için kaleme almak istedim.
Lübnan'da neler oluyor?
17 Ekim 2019'da Lübnan anavatanı bölgesinde büyük bir halk ayaklanması patladı (bazıları bunu popüler bir devrim olarak kabul etti), çünkü Lübnan kumaşını oluşturan tüm mezheplerden çok sayıda Lübnanlı, tüm iktidardaki politik sınıfın devrilmesini isteyen büyük bir slogan atmaya başladı.

Yüz milyar ABD dolarına varan bir dış borçta ve pirinç ülkesini akut atık kriziyle boşaltmak gibi egemen sınıf tarafından tüm bileşenleri ile atılan Lübnanlılar arasında büyük öfke dalgalarını tetikleyebilecek devrimci enerji üretmek için çeşitli faktörler bir araya geldi ve birleşti. Kusurlu ve tehlikeli, "geçen yaz Lübnan ormanlarının geniş bölgelerini süpüren büyük yangınlar, devlet, gerekli bakım eksikliği nedeniyle yangınları söndürmek için ateş edemeyen yangın söndürme salları da dahil olmak üzere, bunlarla yüzleşmek için güçsüz duruyordu."

Buna ek olarak, ülkenin bütçesinde Lübnanlılara bir dizi vergi uygulanmasını inceleyen, WhatsApp'a vergi dayatma olasılığına kadar büyük bir açık var! Devenin arkasını kıran saman gibiydi ve bu popüler devrimi ateşleyen kıvılcımdı.

Lübnan'ın, devletin yönetimlerinde yolsuzluğun yayıldığı ve anlaşmaların ve aracılıkların yaygınlaştığı .... ülkelerden biri haline geldiğini belirtmek gerekir ki bu, projelerin uygulanmasında ve yasadışı zenginleştirmede yolsuzluğa yol açmıştır; burada Batı gazeteleri, Lübnan'dan yağmalanan fonlarda yüzlerce milyar dolar tahmin etmiştir.

Statükoya dönersek, Dünya Bankası'na göre gayri safi yurtiçi hasıla 2018'de% 0,2'yi geçmedi ve aynı yıl enflasyon oranı ortalama% 6,1'e ulaştı. Aynı fon tahminleri, düşük güven seviyesi, yüksek belirsizlik, para politikasının sıkılaştırılması ve gayrimenkul sektöründeki önemli daralma nedeniyle aynı yıl için% 0,3'e değin düştüğünü göstermektedir. Kamu maliyesi durumu "keskin bir şekilde" kötüleşti ve kamu bütçesi açığı GSYİH'nın% 12'sinden fazlasına genişledi.

Lübnan Ekonomik Otoriteleri başkanı Muhammed şakir, geçtiğimiz yıl içinde 2.200'den fazla Lübnanlı şirketin ve kuruluşun kapılarını kapattığını ve Maliye Bakanlığı'nın 3.250 kurumun ve ticari mağazanın işlerini durdurmaları ve "işlerine 200.000'den fazla işçinin kaybedilmesi" konusunda açıklama yaptığını doğruladı. Birçok kurum ve şirket, değişen oranlarda ücretleri ve maaşları% 20-50 arasında azaltmaya başladı.

Krizin gerçeği yakında işsizlerin sayısını% 80'e çıkaracak ve bu büyük bir insani ve sosyal felakete neden olacak.

Kriz, mevduat sahiplerinin ve yurtdışı havale fonlarına kısıtlamalar getirdiği için bankaları dahil etmek için ağırlaştı, özellikle tüm tüccarlar ve mevduat sahipleri için büyük bir krize neden olan dolar cinsinden para çekme hareketini yasallaştırmak ve sorun, ABD dolarına karşı değerinin yaklaşık% 35'ini kaybetmesi ile arttı.

Kriz, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün şunları söylemesine neden olan sağlık sektörü de dahil olmak üzere çeşitli sektörleri etkiledi: Lübnan'daki sağlık çalışanları ve hükümet yetkilileri, hastanelerin mali kriz nedeniyle hastalığa kısa sürede hayat kurtaran cerrahi ve acil tıbbi bakım sağlayamayacağı konusunda uyarıyor.



Lübnan devletinin, Ulusal Sosyal Güvenlik Fonu ve çeşitli sağlık fonları tarafından talep edilenler de dahil olmak üzere hükümet ve özel hastanelerin aidatlarını ödememesi, hastane kurumlarını çökmeye maruz bırakan tehlikeli bir duruma soktu.

Lübnan'daki kamu sosyal gözlemcisi, genel düzeyde acı, yaygın işsizlik, yoksulluk ve yoksulluğun ölçeğini izliyor ve dokunuyor, ancak büyük felaket boyutuna sahip alanlar var, örneğin kuzey Lübnan'daki ikinci başkent olan Trablus şehri, kentin büyük krizlerden muzdarip olduğu Yoksulların yüzdesi % 80'e ulaştı.

Buradan insan ve kardeşlik görevinin bu mücbir sebep koşullarında Lübnan'daki kardeşlerimizin yanında olmamızı zorunlu kıldığını görüyoruz.

Sahadaki gerçekleri takip ettikten sonra, yoksul aileler için, özellikle dullar ve yetimler dilim için ve iyi insan ve sosyal tarihleriyle tanınan "işsiz ve hiç kaynak bulunmayan" ve "alanda iş ve operasyonel aktörler sağlayarak tıbbi destek sağlama" için acil bir desteğe ihtiyaç duyulduğu açıkça anlaşıldı. Özellikle kronik hastalıkları olanlar için gerekli ve gerekli ilaçlar bunlar içinde öncelikli bir yere sahip.

Evet dostlarım sizlere Lübnan’daki durumları aktarmaya çalıştım. Tahmin ediyorum haber sitelerimiz ve haber kanallarımızda bu kadar detaylı bir açıklama bulamazsınız.

Allah’a emanet olunuz!

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
  • İrfan Yazıcı
    Selamün Aleyküm Şehzadem, Yazınızı birde sadeleştirip 6 yaşındaki çocuğun dahi anlayabilecek hale getirilmesi lazım diye düşünüyorum, ben iki kez okuduktan sonra konuların bağlantısını kurabildim, başkası ne yapar bilmem ,sevgiler
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet