İSBAK'ta Bir Gün… Akıllı Şehrin Mimarı

Akıllı Sistemler 90'lı yıllardan bu yana teorisi ve pratiği ile odaklanmış olduğumuz çalışma alanımızdır...
İSBAK'ta Bir Gün… Akıllı Şehrin Mimarı
‘Necmi hoca Akıllı Şehirlere yeni yöneldi’ diye irdelemeler yapanlar oluyor. Bu da beni tanımayanların olduğunu gösteriyor. Kısaca anlatayım…
 
Ülkemiz de 90’lı yılların başında elektronik güvenlik sektörüne ilgi artmaya başlamış, şu anda lokomotif firmalar o tarihlerde doğmuştur. İşte o tarihlerden bu yana sektörün gerek teorisi gerekse pratiği (saha ile) hakkında ilgim ve bilgim vardır. 
 
Aynı bağlamda yangın konusunda da durum aynıdır. 1992 yılında İstanbul Yangın Master planını yapan Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç’ın ardından, 1993’te Kocaeli için aynı çalışma yapılmıştır. 19 kişilik ekip ile yapılan çalışmanın başında ben vardım. 
 
Akıllı konut, akıllı binalar elektronik sistemlerin entegrasyonu ile oluşan yapılardır. Dünün ilgi çeken konusu idi. Günümüzde ise daha büyük proses entegrasyonu ile Akıllı Şehirler gündemdedir. 
 
Yarın Akıllı Ülkeleri Konuşacağız…
 
Son olarak World Cities Congress İstanbul’18 etkinliği olmak üzere, yurt içi ve yurt dışında Akıllı Şehirler’le ilgili etkinliklerde karşılaştığım, her organizasyonda sunum-stand vb. etkinliklerle iz bırakan İSBAK’ı yakından tanımak gerekli oldu. 
 
Geçtiğimiz gün bunu gerçekleştirme fırsatım oldu…
 
İstanbul Bilişim ve Akıllı Kent teknolojileri A.Ş.(İSBAK)’ de bizi genç pırıl pırıl iki genç karşıladı. Bu çalışanlardan birinin Kocaeli Üniversitesi mezunu olması, bize iyi ki gelmişiz dedirtti. Bin altı yüz elli (850’si kadrolu 800’ü hizmet alımlı) personel ile nasıl bir yapıydı diye sorduk. 
 
Organizasyon şemasını koydular önümüze: 
 
 
Acaba nitelik ve nicelik olarak nasıldı..? 
 
Üstü kapalı sorgulayalım dedik, mühendislerin en az bir yabancı dili-ortalama eğitim düzeyleri yüksek lisans ve yurt dışında lisans–yüksek lisans ve doktora yapıp sadece Türkiye Sevdalısı olduklarından dönen donanımlı kadro. Bu tespit sadece bana ait değildir. Aynı sektörde çalışma yapan ağırlıklı firmaların (Hindistan-Yunanistan-Portekiz dahil akıllı sistemleri yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştiren firma dahil) ortak değerlendirmesidir. 
 
Personelden bahsetmişken söylemeden geçemeyeceğim. Personelin tümü mutlu. Manevi motivasyonları tam. 250 canlı paydaşla projeler yürütmenin yanı sıra bunu sağlayan başta Genel Müdür Muhammed ALYÜRÜK ve üst yönetimi kutlarım.

(İSBAK Genel Müdür Yrd. Fatih GÜNDOĞAN Akıllı Stratejiler ve Strateji Geliştirme Müdürü Fatih KAFALI) 
 
 
Şu ana kadar 44 ve yıl sonunda kadar 81 ili kapsayan itfaiye ziyaretlerimden bir kez daha tanık olduğum, Belediye kapsamında bürokratik anlamda bazı kararları almak oldukça zordur. Üstelik bu Büyükşehir İstanbul ise, çok daha zordur. Bu zorluklara rağmen neler yapılmış ve yapılma aşamasındadır diye sorduk…? 
 
VE YAPILANLARDAN ÖRNEKLER: 
 
15 yılını Fatih belediyesinde çalışmalarını gerçekleştiren Fatih bey, Coğrafi Bilgi Sistemi alt yapı çalışmasına katkı koymuş, 
 
COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ 
 
Coğrafi Bilgi Sistemi, mekânsal ve mekânsal olmayan verilerin çeşitli yöntemlerle toplanması, belli bir sistematik içerisinde depolanması ile coğrafi yakınlık/uzaklık/ ilişki/benzerlik ve farklılıkların gösterilmesini sağlayan sistemdir.
 
Dünya nüfusunun yarısından çoğu, Türkiye nüfusunun ise %92’si il ve ilçe merkezlerinde yaşamaktadır. Bu sebeple giderek artan ve çeşitlenen hizmet beklentileri ve yaşlanan altyapının dönüşümü gibi sorunlarla karşılaşan yerel yönetimler şehirlerindeki gibi sorunlara ilişkin verileri analiz etmek, sorunları tahmin etmek ve kaynakları koordine etmek amacıyla Coğrafi Bilgi Sistemleri Teknolojilerinden faydalanılır. 
 
Akıllı şehirler; yaşam kalitesini yükseltmek, kaynakları etkin ve verimli kullanmak amacıyla teknolojik imkânlardan ve verilerden en ileri seviyede yararlanılan, şehrin tüm paydaşlarının şehir yönetimi ile entegre olduğu şehirlerdir. CBS akıllı şehirlerin ayrılmaz, önemli bir unsurudur. 
 
Mezarlık Bilgi Sistemi, Altyapı Bilgi Sistemi Mobil Haritalama Çalışmaları, CBS Tabanlı Varlık Yönetimi 
 
MOBİL HARİTALAMA ÇALIŞMALARI 

 
• Cadde ve sokakların 360 derece olarak izlenebilmesi ve bu sayede araziye tam hakimiyet kurulabilmesi,
• Kent Rehberi entegrasyonunun sağlanması,
• Tarihi ve kültürel mirasın 360 derece olarak izlenebilmesi ve kayıt altına alınabilmesi,
• Reklam, tabela vergisi için kıyaslama yapılabilmesi, imar planına uygunluk kontrollerinin yapılabilmesi,
• Yol orta hattı, yön, şerit, kaplama cinsi, hız sınırı vb. trafik levhaları, sinyalizasyon nesneleri, kasis, yaya geçidi, şerit ayrıcı, üst geçit, yol üstü otoparklar, hissedilebilir yüzeyler vb. sayısallaştırılması ve güncellenebilmesi,
• Panoramik görüntü üzerinden ölçüm alınabilmesi, veri üretim ve güncelleme işlerinin yapılabilmesi,
• Web ve mobil uygulamalar üzerinden envanter veri üretim, güncelleme ve silme işlemlerinin yapılabilmesi 
 
ELEKTRONİK DENETLEME SİSTEMİ (EDS) 
 
Elektronik Denetleme Sistemi, değişen ve dönüşen şehirlerin vatandaşlar için daha güvenli ve yaşanılabilir olmasını sağlamak amacıyla geliştirilmiştir. Bu sistem kural ihlali yapan araçların sensörler ve video analizi ile tespit edilmesinden sonra ilgili kanunda öngörülen cezaya tabii tutulması için gerekli kanıtların oluşturulduğu güvenli, modüler ve akıllı bir çözümdür. 
 
Bulut Teknolojisi ile 13 ayrı ihlal tespit sisteminin bir merkez sistemi tarafından yönetilip kullanılabilmesine imkân sağlayan EDS 3.0; Uluslararası standartlarda ve akredite kuruluşları tarafından belgelendirilmiş Türkiye’nin tek yerli trafik ihlal denetim ve tespit sistemidir. 
 
Elektronik Denetleme Sistemi® EDS 3.0, trafik ihlallerinin tespit edilmesine yönelik bir 
Uygulamadır. Elektronik Denetleme Sistemi® EDS 3.0, kapsam olarak kusurlu sürücüleri cezalandırmayı değil, sürücülerde davranış değişikliğini gerçekleştirmeyi amaç edinmiştir 
Sistem ile bireylerin, kusurlu davranışlarının sürekli izlendiği ve tespit edildiğinin farkındalığı oluşturulmaktadır.
 
Sistemin uygulandığı noktalarda, kısa zamanda kural ihlallerinin %90 azaldığı gözlemlenmiştir.
 
 
Kırmızı Işık İhlal Tespit Sistemi, Ortalama Hız İhlal Tespit Sistemi, Emniyet Şeridi İhlal Tespit Sistemi, Park İhlal Tespit Sistemi, Mobil Ve Motor İhlal Tespit Sistemi, Ofset Tarama İhlal Tespit Sistemi, Ters Yön İhlal Tespit Sistemi, Dönüş Yasağı İhlal Tespit Sistemi, Yaya Geçidi İhlal Tespit Sistemi, Taralı Alan İhlal Tespit Sistemi 
 
TRAMVAY YOLU İHLAL TESPİT SİSTEMİ,HEMZEMİN GEÇİDİ İHLAL TESPİT SİSTEMİ 
 
TRAMVAY YOLU İHLAL TESPİT SİSTEMİ 
 
Tramvay yolunu ihlal eden araçları tespit eden sistemdir. 
 
 
Genel bilgiler 
• Kanıt Paketi: İhlal anına ait 2 adet fotoğraf ve ihlal öncesi ve sonrasını kapsayan ihlal video kaydı, 
• İhlal Tespit: Görüntü analizi ile çoklu araç takibi yapabilme ve araçların plakalarını yüksek doğruluk oranı ile tespit edebilme, 
 
Teknik Bilgiler 
• Esnek sistem mimarisi,
• Yüksek çözünürlüklü kamera ile 7x24 saat lokal video kaydı,
• %95 başarı oranıyla otomatik plaka tanıma özelliği,
• Uzaktan izleme olanağı,
• Modüler yazılım desteği,
• Merkezden yönetebilir çalışma zamanı planlaması,
• İhlal fotoğraflarında özel güvenlik imzası,
• Yüksek kaliteli ve akıllı kanıt fotoğrafları ile ihlale ait tüm detaylar (ilçe, tarih ve saat, cihaz seri numarası, kavşak ID’si ve adı, yazılım sürümü, kanıt numarası, araç plakası, araç yönü, vb.) 
• Sahadan merkeze iletilen kanıta dair tüm detaylarda KGYS uyumluluğu,
 
Yeni nesil Mobil EDS tasarımı ve uygulaması, Plaka tanıma sistemleri… 
 
MOBİL ELEKTRONİK DENETLEME SİSTEMLERİ 
 
Mobil EDS Nedir? 
 
Mobil EDS; sabit ihlal tespit noktalarının kurulma olanağının bulunmadığı bölgelerde taşınabilir çözümler sunabilen, olay algılama ve olay izleme yetenekleri olan ileri teknoloji hareketli kameralar ve mobil çalışma uyumlu ekipmanlarla donatılmış mobil denetleme aracıdır. 
 
Şehir içi trafik akışını olumsuz yönde etkileyen parklanma, emniyet şeridi, duraklama ihlallerinin tespiti ve bu ihlallerinden kaynaklanan trafik problemlerinin önlenmesi, hareketli kameralar aracılığıyla bölge ve kavşak güvenlik kontrolü yaparak muhtemel kazaları önlemek, can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla geliştirilmiştir. 
 
Genel Bilgiler 
* Kanıt paketi: Yüksek kaliteli ve renkli ihlal fotoğraflarıyla ihlale ait tüm detaylar. İhlal yapan taşıta ait ihlal anı başlangıcı ve ihlal anı bitimini kapsayan fotoğraf kanıtları. 
* İhlal Tespit: Görüntü işleme teknolojileriyle emniyet şeridi, parklanma ve duraklama ihlallerini algılama ve fotoğraflama. 
* Mobil Tasarım: Sistem içerisinde kullanılan tüm ekipmanlar, mobil araç için uygun olarak, titreşim testlerinden geçirilerek tasarlanmıştır. 
 
Teknik Bilgiler 
• Esnek sistem mimarisi ile kullanmak istediğiniz kamera teknolojisini seçebilme avantajı (GIGE veya IP Kamera) 
• Yüksek çözünürlüklü kamera ile 7x24 saat lokal video kaydı 
• %95 başarı oranıyla otomatik plaka tanıma özelliği 
• Uzaktan izleme olanağı 
• Yeni isteklerin eklenebileceği modüler yazılım desteği 
• Merkezden yönetebilir çalışma zamanı planlaması (gün, ay, yıl) 
• İhlal fotoğraflarında özel güvenlik imzası 
• Teleskopik direk üzerine monte edilmiş kameralar aracılığıyla detayları en doğru açı ile görebilme yeteneği. 
• Optik yakınlaştırma özelliği sayesinde, uzun mesafeleri kontrol edebilme özelliği. 
• Sistem yüksek ısı ve zor hava şartlarına dayanaklı özel tasarımlı IR, yüksek hızlı PTZ kameralar desteği ile gece resim alabilme özelliği 
• Yeni isteklerin eklenebileceği modüler yazılım desteği 
• Beklenmeyen düzen ve güvenlik sorunlarını ve genel asayiş problemlerini kayıt altına alabilmek için manuel alarm butonu özelliği. 
• Kullanıcı dostu yazılım arayüzü ile birkaç dakika içerisinde uygulama için gerekli ayarların yapılabilme imkânı 
• Yüksek kaliteli ve akıllı kanıt fotoğrafları ile ihlale ait tüm detaylar (ilçe, tarih ve saat, cihaz seri numarası, kavşak ID’si ve adı, yazılım sürümü, kanıt numarası, araç plakası, araç yönü, vb.) 
• Sahadan merkeze iletilen kanıta dair tüm detaylarda KGYS uyumluluğu 
 
 
Yaya GEÇİDİ EDS sistemi tasarımı ve uygulaması, Plaka tanıma sistemleri… 
 
YAYA GEÇİDİ İHLAL TESPİT SİSTEMİ 
 
Yaya Geçici EDS, sinyalizasyon sistemi bulunmayan yaya geçitlerinde, yayaların geçiş üstlünlüğünü korumayı amaçlayan ve yaya geçiş üstünlüğünü ihlal eden araçları tespit eden sistemdir. 
 
Genel Bilgiler 
İhlal Tespit: Yenilikçi radar tabanlı takip etme teknolojisi ya da alternatif olarak manyetik loop teknolojisi ile ihlal yapan araç tespiti; Termal tabanlı yaya algılama teknolojisi ile yaya tespiti 
Kanıt Paketi: Her bir ihlal için 3 adet resim, ihlal anı öncesi ve sonrasını kapsayan video kaydı 
Teknik Bilgiler 
• Esnek sistem mimarisi,
• Yüksek çözünürlüklü kamera ile 7x24 saat lokal video kaydı,
• %95 başarı oranıyla otomatik plaka tanıma özelliği,
• Uzaktan izleme olanağı,
• Modüler yazılım desteği,
• Merkezden yönetebilir çalışma zamanı planlaması,
• İhlal fotoğraflarında özel güvenlik imzası,
• Yüksek kaliteli ve akıllı kanıt fotoğrafları ile ihlale ait tüm detaylar (ilçe, tarih ve saat, cihaz seri numarası, kavşak ID’si ve adı, yazılım sürümü, kanıt numarası, araç plakası, araç yönü, vb.) 
• Sahadan merkeze iletilen kanıta dair tüm detaylarda KGYS uyumluluğu.
 
 
Park EDS tasarımı ve uygulaması-İstanbul şehir Wi Fi sisteminin kurulması-İstanbul kameraları 
 
PARK İHLAL TESPİT SİSTEMİ 
 
Park EDS; trafik akışının olduğu yollarda park ihlalini yapan araçların tespit edildiği sistemdir. 
 
Genel Bilgiler 
Kanıt Paketi: Her bir ihlal için 4 adet fotoğraf (2 dar ve 2 geniş) 
İhlal Tespiti: Görüntü analizi ile çoklu araç takibi yapabilme ve araçların plakalarını yüksek doğruluk oranı ile tespit edebilme, 
• Park ihlal tespiti yapılacak bölgedeki alanı otomatik olarak tarama ve görüntü analizi ile ihlali gerçekleştiren araçları tespit edebilme, 
 
Teknik Bilgiler 
• Esnek sistem mimarisi,
• %95 başarı oranıyla otomatik plaka tanıma sistemi,
• Yüksek çözünürlüklü kamera ile 7x24 saat lokal video kaydı,
• Merkezden yönetebilir çalışma zamanı planlaması,
• İhlal fotoğraflarında özel güvenlik imzası,
• Yüksek kaliteli ve akıllı kanıt fotoğrafları ile ihlale ait tüm detaylar (ilçe, tarih ve saat, cihaz seri numarası, kavşak ID’si ve adı, yazılım sürümü, kanıt numarası, araç plakası, araç yönü, vb.) 
• Sahadan merkeze iletilen kanıta dair tüm detaylarda KGY uyumluluğu.
 
 
* İTAKSİ yönetim sistemi 
 
 
TAKSİ YÖNETİM SİSTEMİ (İTAKSİ) 
 
Yerli ve milli Akıllı Ulaşım Sistemi iTaksi, taksi şoförlerinin ve yolcuların birbirlerini kolayca bulmasını sağlayan bir mobil uygulamadır. iTaksi Yönetim Sistemi Akıllı Şehir için geliştirilen yeni nesil mobil çözümlerimiz arasında yer almaktadır. iTaksi, şehirlerin taksicilik altyapısını modern teknoloji ile buluşturur ve hizmet kalitesini arttırır. 
 

IoT UYGULAMALARI - TAKSİ ŞAPKASI 
 
iTaksi üyesi taksilerin, taksi şapkaları dış görünüş olarak inovatif bir tasarımla yenilenmiş, modern ve fonksiyonel bir tasarıma sahip olmuştur. Şapkaların iç kısmı ise elektronik bir sistem ve çeşitli sensörler ile donatılmıştır. Bu sayede klasik sadece belli yerlere kurulan ve o bölgede ölçüm yapan cihazlar yerine tüm şehri dolaşan şehrin her yerinden veri toplayabilen bir sistem elde edilmiştir. 
 
Akıllı sensörle donatılan bu şapkalar 7/24 hava ölçümü yapabilmekte ve hava, nem, sıcaklık, ses oranlarını tespit ederek solunan havanın kalitesi hakkında bilgi verebilmektedir. 


 
Genel Özellikler 
• iTaksilerden alınan hava verileri, günlük haftalık ve aylık olarak değerlendirilebilir ve bu bilgiler doğrultusunda önleyici çalışmalar yapılabilir,
• Taksi şapkalarında bulunan sensörler sayesinde bozuk ve kötü yollar belirlenerek belediye birimlerine bilgi aktarılabilir,
• Akıllı şapkalar taksinin müsaitlik durumuna göre renk değiştirebilir ve enerji ve zaman tasarrufu sağlar,
• İçerden aydınlatmalıdır ve hava karardığında yanarak görünürlüğü arttırır,
• Dış tasarımda modern ve estetik bir tasarıma ek olarak kenarlara yerleştirilmiş renkli ledler ile şapkanın görünür kısmına fonksiyonellik kazandırılmıştır,
• Sistem hava içerisindeki CO, NO2, SO2 ve O3 gazlarının miktarını “ppb” yani milyarda bir parça cinsinden ölçebilir,
• Kullanılan tüm sensörler -30 +55 derece arası çalışabilir.
 

Ortak yazılım platformu araştırmaları-Metrolarda yüz tanıma sistemleri 
İETT otobüs içi Wi-Fi kurulumu 
 
AKILLI OTOBÜS YÖNETİMİ 
 
Toplu taşımada en büyük pay sahibi olan otobüslerin hat, sefer, durak sayısı bakımından optimum oranlarının belirlendiği ve bu doğrultuda etkin bir şekilde yönetiminin yapıldığı sistemdir. 
 
Akıllı otobüs yönetimi ile ilgili hatlar üzerinde rota takiplerinin yapılması, araç içi güvenlik kayıtlarının (kamera görüntüleri) alınması ve saklanması, yolculara daha konforlu bir seyahat sunmak için, sürüş destek ve sürücü puanlama sistemlerinin kullanılması, yolcu sayma sistemleri ile optimum kişi sayımının yapılması ve etkin sefer planlaması, yolcu bilgilendirme sistemleri ve Wi-Fi internet erişim hizmeti gibi ekstra hizmetler ile seyahat kalitesinin arttırılması hedeflenmektedir. 
 
Akıllı Otobüs Çözümleri İle; 
Mobil Güvenlik Modülü sayesinde; 
• Araç içi IP kameralar ile yüksek çözünürlükte görüntü kaydı ve bu kayıtlara 3G/LTE üzerinden anında ulaşabilme imkânı 
 
Araç & Rota Takip Modülü sayesinde; 
• Otobüslerin ilgili sefer güzergâhları üzerinde herhangi bir rota ihlalinin olup olmadığının ve anlık lokasyon, hız, şoför bilgilerinin takibi,
 
Yolcu Sayma Modülü sayesinde; 
• Otobüs, hat, sefer, durak bazında %95 oranında başarı ile yolcu sayımı yapılarak optimum filo yönetimi,
 
Yolcu Bilgilendirme Modülü sayesinde; 
• Otobüs içinde ilgili ve sonraki duraklara geliş, anlık mesaj, hava durumu, saat ve güncel haberler gibi bilgilerin verilmesi,
 
Wi-Fi Hizmeti Modülü sayesinde; 
• Yolculara akıllı telefonları üzerinden yolculukları süresince ücretsiz internet hizmeti vererek keyifli bir seyahat hizmeti sağlanması,
 
CAN-Bus Erişim Modülü sayesinde; 
• Otobüslerden alınan arıza verilerinin anlık analizleri sonucu garaj bakım yönetimi,
 
Seyahat Konforu Modülü sayesinde; 
• Otobüslerden alınan hız, devir ve yakıt gibi durumların anlık analizleri sonucu optimum sürüş parametreleri tespiti ve sürücü puanlama sistemi ile daha güvenli ve konforlu seyahat imkânı,
 
Metrobüs hattı boyunca WiMax uygulaması 
 
İstanbul Trafik kontrol merkezinin yönetimi çalışmalarında bulunan Mustafa UÇAK gibi, iyi bir kadroya sahip olmaları ,bu değerlendirmeyi haklı kılan verilerdir. 
 
TRAFİK KONTROL MERKEZİ 
 
Trafik Kontrol Merkezi; kentlerin her gün artan ulaşım problemlerinin çözümünde trafik yönetiminin ana bileşenidir. Trafik Kontrol Merkezi ile; trafik akışının sürekliliğinin sağlanması, yol ağı kapasitesinin etkin olarak kullanılması, trafiğin 7/24 saat gerçek zamanlı izlenmesi, kontrol edilmesi, tek merkezden kontrolü ve yönetimi hedeflenir. 
 
Bu amaçla; kentin değişik noktalarına kurulumu yapılan sinyalizasyon sistemi, trafik ölçüm sistemi, trafik izleme kamera sistemi vb. akıllı ulaşım sistemlerinden trafik verileri elde edilir. 
Elde edilen bu verilerden ileri yazılım algoritmaları vasıtası ile trafik bilgisi oluşturulur ve cep trafik, değişken mesaj sistemleri, web uygulamaları gibi çeşitli bilgi platformlarına uygun formatlarda aktarılır. 
 
 
Genel Özellikler 
• Trafik yoğunluk bilgilerini anlık olarak alma, 
• Kent trafiğini gerçek zamanlı olarak izleme, 
• Sinyalize kavşakların gerçek zamanlı olarak izlenmesi ve yönetimi, 
• Trafik yoğunluk bilgilerini görsel ve işitsel olarak verme 
• Trafikteki sürücülerin anlık değişimlerden haberdar edilmesi, 
• Trafik ve yol durumu bilgisini kullanıcılara web ve telefon yoluyla iletme, 
• Bölgesel trafik durumlarını izleme e-ulaşım konseptine uygunluk, 
 
Web Uygulamaları 
• Güzergâha bağlı Kamera Görüntüleri, 
• Seyahat Süresi Tahmini, 
• Online Trafik Yoğunluk Haritası, 
• Vista Gadget 
• Cep Trafik 
• İBB Yolgösteren 
 
TÜNEL ELEKTROMEKANİK SİSTEMLERİ 
 
Tünel Yönetim Sistemi, uluslararası standartlara göre aydınlatma, havalandırma, yangın algılama ve söndürme, trafik kontrol, olay algılama, kamera, radyo telsiz, kamu anons gibi elektromekanik sistemlerinin kurulumu ve PLC (Programmable Logic Controller) ile yönetilmesidir. 
 
SCADA (Supervisory Control and Data Accustion) ara yüzü ile birden çok tünel sisteminin tek bir merkezde otomatik olarak yönetimi sağlanır. Bu sayede tünelin 7/24 izleme ve takibi yapılarak İhtiyaç halinde olaylara kesintisiz müdahale edilebilir. 
 


 
RAYLI SİSTEMLER 
 
Raylı Sistem Teknolojileri, raylı sistemler ile yapılan ulaşımlarda araç takibi ve trafiği planlama, yolcu bilgilendirme sistemleri, araç bakım ve onarımları, elektrifikasyon, katener, sinyal ve haberleşme sistemlerinin kontrolü, raylı ulaşım sistemlerindeki mekanik, elektrik-elektronik ve bilgisayar teknolojilerinin birlikte kullanıldığı bakım, onarım ve kurulum işlerinin yapıldığı sistemdir. 
 
TRAMVAY YOLCU BİLGİLENDİRME SİSTEMİ (YBS) 
 

 
Yolcu Bilgilendirme Sistemi; istasyon ve duraklarda yolculara gerçek zamanlı sefer saatleri ve bilgilendirmeleri sunar. Seferlerde program değişikliği veya sefer iptali gibi durumları yolculara aktarır. İhtiyaç duyulan durumlarda merkezden acil durum mesajı yayınlayabilme imkânı vardır. 
 
Genel Özellikler 
• Cihaz 220 Volt şehir şebekesi ile çalışabilme,
• Her iki taraftan da görülebilme,
• Ortam ve çevre koşullarına karşı (sıcaklık, gün ışığı, yağmur, kar, toz, su, nem vb.) dayanaklı ve IP65 koruma sınıfı,
• 6 mm kalınlığında temperli, darbelere karşı dayanıklı cama sahip olma,
• Pasif Fan soğutma sistemi ile dizayn edilme,
• Yerli ve Milli olarak geliştirilen gömülü yazılım ile çalışabilme,
• Led modüller 100.000 saat çalışabilir ömür imkânı,
• Isı, sıcaklık, nem ve gaz sensörleri sayesinde cihazda oluşabilecek anormal bir durumu canlı olarak merkez sunucularına aktarma imkânı,
• İstasyonda her iki taraftan da görünecek şekilde konumlandırabilme,
• Düşük güç tüketimi (110W),
• Kaçak akıma karşı koruma,
• Yedek güç kaynağı ile beslenme,
• Web Servis İSBAK tarafından geliştirilmiştir,
• Web arayüzü üzerinden cihaz ayarları güncellenebilme, acil durum mesajı oluşturulabilme ve cihazın mevcut durumu izlenebilme imkânı,
• Her bir cihaza ayrı ayrı erişebilmenin yanında, gruplama özelliği sayesinde toplu olarak da erişim imkânı,
• Cihaz raporlarının web servis üzerinden alabilme,
• Kullanılan elektronik kartlar İSBAK tarafından tasarlanıp üretilmektedir. 
 
ŞEHİR AYDINLATMA SİSTEMLERİ 
 
Dış aydınlatma alanında tasarım ve geliştirme çalışmaları yapılarak şehir aydınlatmasına yönelik ürün ve çözümler üretilir. Akıllı Aydınlatma Sistemleri ile yol, park, tünel, altgeçit ve benzeri yerlerde kullanılan armatürlerin gerçek zamanlı olarak merkezden izlenmesini ve kontrol edilmesini sağlar. 
 
 
LIGHTiST (AKILLI AYDINLATMA KONTROL SİSTEMLERİ) 
 
Merkez ile aydınlatma armatürleri arasında kablosuz haberleşme ile ya da enerji hattı üzerinden bilgi iletimi yapar ve armatür ışık akılarını ayarlayarak enerji verimliliğini arttırıcı çözümler sunar. 
 
LIGHTiST genel özellikleri 
• Lightist LED’li aydınlatma armatürleri ile birlikte kullanıldığında, akıllı on/off, dimleme ve etkin enerji yönetimi sayesinde enerji tüketiminde, bakım maliyetlerinde önemli miktarda tasarruf olanağı sağlamaktadır. Böylece Co2 salınımlarını azaltarak, sürdürülebilir şehirler ve temiz çevre hedeflerine ulaşmayı kolaylaştırır. 
• Uzaktan on/off kontrolü: Aydınlatma armatürlerini tek tek ya da grup olarak uzaktan programlayabilir, açma kapama yapabilirsiniz. 
• Otomatik zamanlama: Bulunduğunuz bölgenin coğrafi konum bilgisini matematiksel hesaplar kullanarak Gün Doğumu ve Gün Batımı saatlerini tam ve kesin bir şekilde hesaplayarak, verimli bir aydınlatma sağlayabilirsiniz. 
• Loşlaştırma: Lightist sayesinde, ihtiyaç olduğu zaman ihtiyaç olduğu kadar aydınlatma yaparak enerji verimliliğini arttırabilirsiniz. Sisteme girilecek bir takvim planına uygun olarak armatürleri istenen saatte istenen değere loşlaştırabilir ya da gerçek zamanlı trafik verilerini kullanarak adaptif aydınlatma yapabilirsiniz. 
• Raporlama ve bakım planı: Yanlış topraklama, arızalı izolasyon, bozulmuş lambalar, güç hattına yapılmış kaçak bağlantıları tespit edebilir, bakım programları ve enerji kullanımı için hızlı bir şekilde rapor oluşturabilirsiniz. Elektriksel parametrelere (Wh, VARh, V, W, A, VAR, PF, frekans) kolaylıkla ulaşabilirsiniz. 
 
Lightist Sistem Mimarisi: 
• Aydınlatma kontrol merkezi ve yazılımı: Harita tabanlı arayüz sayesinde tüm aydınlatma ağı tek bir merkezden yönetilebilir. 
• Aydınlatma panosu ve saha kontrol cihazı: Aydınlatma panosu içine yerleştirilen saha kontrol cihazı ile armatürlerin tek tek ya da grup olarak açma/kapama yapması ya da loşlaştırılması mümkündür. 
• Armatür kontrol ünitesi: Merkezden saha kontrol cihazına gelen komutlara göre armatür ışık akılarının istenilen seviyeye ayarlanması sağlanır. 
• Mobil kontrol üniteleri: Tablet, PC ve cep telefonu üzerinden aydınlatma sistemi izlenebilir ve kontrol edilebilir. 
 
 
LED’Lİ AYDINLATMA ARMATÜRLERİ 
 
Yol, park, tünel, altgeçit, spor sahası, fabrika alanları gibi çeşitli aydınlatma ihtiyaçlarına yönelik LED’li armatür ve projektörlere yönelik ürün ve çözümler üretilir. 
 
LXMLED24-150W Yol Aydınlatma Armatürü 
 
 
M2 sınıfı yol aydınlatma kriterlerini sağlayacak şekilde yüksek performansla çalışan, kolay, hızlı ve ekonomik bir aydınlatma armatürüdür. Işık akısı %10 ile %100 değerleri arasında ayarlanabilir (PLC* ile kontrol edilen modellerde) 
 
Genel Özellikler 
• Işık akısı %10 ile %100 değerleri arasında ayarlanabilir (PLC* ile kontrol edilen modellerde) 
• 24 x LUXEON M LED 
• Ağırlık: 10 kg (PLC ile 11 kg) 
• Koruma Sınıfı: IP 65 
• Elektrik Çarpmalarına Karşı Koruma Sınıfı 1 
• Ömür: 80.000 saat 
 
Elektriksel Özellikler 
• Çalışma Gerilim ve Frekans Aralığı: 230 VAC (-%15, +%10), 50 Hz ±1 
• Güç Tüketimi: 150 W 
• Sürücü Verimi: %93 
• Güç Faktörü (PF): 0,98 
• Toplam Harmonik Bozulma (THDi): < % 20 
 
Optik Özellikler 
• Armatür Toplam Işık Akısı: 18640 lm 
• Optik Verim: %87 
• Etkinlik Faktörü: 124 lm/W 
• Renk Sıcaklığı (CTT): 4000K ± %5 
• Renksel Geriverim (CRI): > 70 
 
Termal Özellikler 
• Ts: 66,3 °C 
• Soğutucu: 62,1 °C 
• LED Sürücü: 42 °C 
• Çalışma Sıcaklık Aralığı: -40˚C ~ +50˚C 
 
Dış Aydınlatma Armatürü 
 
 
İhtiyaca göre gücü 45 W ile 85 W arasında ayarlanabilen dış aydınlatma armatürüdür. 
 
Genel Özellikler 
• Ağırlık: 6,2 kg 
• Koruma Sınıfı: IP 66 
• Ömür: 80.000 saat 
 
Elektriksel Özellikler 
• Çalışma Gerilim ve Frekans Aralığı: 230 VAC (-%15, +%10), 50 Hz ±1 
• Güç Tüketimi: Minimum 46,7 W Maksimum 84,1 W 
• Sürücü Verimi: 46,7 W için %90; 84,1 W için %91 
• Güç Faktörü (PF): 0,938 (46,7 W); 0,984 (84,1 W) 
• Toplam Harmonik Bozulma (THDi): < % 20 
 
Optik Özellikler 
• Armatür Toplam Işık Akısı: 
• Minimum 5580 lm (46,7W) 
• Maksimum 9508 lm (84,1W) 
• Renk Sıcaklığı (CTT): 4000 ± %5 K 
• Renksel Geriverim (CRI): >70 
 
Termal Özellikler 
• Çalışma Sıcaklık Aralığı: -40˚C ~ +50˚C 
 
İSBAK’la ilgili yazdığımız ve yer yokluğundan yazamadığımız onlarca bilgi sahibi olduk. Ve gün boyu süren birlikteliğimiz sonunda bir iyi, birde düzeltilmesini umut ettiğimiz gelişmeye tanık olduk. 
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kurumsal Gelişim Yönetim Daire Başkanlığı AB ilişkileri Müdürlüğünce yapılan Zemin İstanbul Projesi bünyesinde Eğitim ve Etkinlik Merkezi, Deneyim Merkezi ve Kuluçka Merkezinden oluşan kompleksin işletme ihalesini İSBAK kazanmıştır. Şişli İETT Alanında yapılacak Living Lab’ın ötesinde olacak bu yapı da uygulamalar deneyimlenebilecektir. Bu iyi haber ve gelişmedir. 
 
Düzeltilmesinde yarar gördüğüm gelişmeyi ise, yaşadığım bir olayı örnekleme yaparak anlatacağım izninizle; 
Üniversiteden biraz hızlı çıkmam gerekiyordu. Laptopu’mu topladım. Adaptörün çantada olduğuna emin oldum. Eve geçtim. Bitirmem gereken yazı için bilgisayar başına geçtim. Şarj bitmek üzere idi. Adaptörü çıkardım. Eyvah adaptörden çıkan 220 volt enerji kısmını sağlayan kablo Üniversite de kalmış. Yazı ertesi güne kaldı. 
 
Çevre Şehircilik bakanlığının ilgili Genel Müdürlüğünce, çok gerekli gördüğüm ve desteklediğim Tübitak ile Akıllı Şehir yapılarının standartize edilmesi çalışmalarında çözüm ortağı olarak İSBAK’a gerek görülmemesi, bizce düzeltilmesi gereken bir durumdur. Çünkü saha farklıdır. Sahayı bilmek, bilenden yararlanmak çok avantaj sağlayacaktır. Bu anlamda seçilecek partner bilgi birikimiyle, ağırlıklı olarak Ülke büyüklüğünde bir kente hizmet vermelerinin yanı sıra, diğer illere uygulama ve danışmanlık yapmasıyla hatta yurt dışına hizmet sunan ve teknolojileri güncel olarak takip eden (Moskova’da tapudan…ehliyete kadar 170 ayrı belgenin tek noktadan alınabiliyor. Yeni doğana nüfus cüzdanının yanı sıra pasaportunun hediyesi ile birlikte kutu içerisinde ailesine sunuluyor. Hizmetin 15 dakika içerisinde bitme garantisi veriliyor. Sürenin uzaması durumunda İkram da bulunuluyor. Bu bilgileri, incelemeye giden genel müdür yardımcısı Fatih beyden dinleme fırsatı buldum)İSBAK bu konuda mutlaka değerlendirilmelidir. 
 
Bir de en önemli neden ve desteklediğim durum, Akıllı şehirler projesinde Japonya’daki gibi teknoloji odaklı değil, Avrupa Ülkelerinin de tercih ettiği gibi İnsan Odaklı Akıllı Şehir nosyonunu İSBAK’ın da hedef seçmiş olmasıdır. 
 
 
Ülkemiz de Akıllı Şehirler konusunda tarihi görev üstlenen; diğer belediyelere yön verme ve CBS Genel Müdürlüğü’nün (Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü) her kademesiyle olan verimli işbirliği ile İSBAK, övgü kadar desteği de her anlamda hak etmektedir. 
 
Ayrıca İSBAK A.Ş. Genel Müdürü Sn. Muhammed ALYÜRÜK’ün Türkiye’nin sürdürülebilir ekonomi ve yaşanabilir çevre hedefleri için en önemli geçişlerden biri olan Akıllı Şehirler Dönüşümüne öncülük eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve iştiraki İSBAK ülkemizin 2023,2053 ve 2071’e uzanan vadeli hedeflerine güçlü katkılar sağlıyor sözleri de Türkiye’de Akıllı Şehirler kavramının geldiği önemli noktayı işaret etmektedir. 
 
 
Kaynak
İSBAK A.Ş. 
İSBAK Panoramik fotoğraf: Hüsnü BAYSAL 
 
Katkıları için Hüsnü BAYSAL'a teşekkürler

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet