Hastanelerde yangın neden olur?

Hastane Yangınlarından Önlem Koruma Prosesleri'ne sadık olmak, her anlamda çok iyi algılama-söndürme-tahliye prosesleri uygulanmış olması yeterli midir?
Hastanelerde yangın neden olur?

Necmi Özdemir - Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi


HASTANELERDE (*) RİSK ALANLARI;
* Kazan Daireleri (Madde 55)
* Enerji Pano Odaları (Madde 98-TS ISO 14520-TS 15004)
* Ameliyathaneler (Elektrocerrahi Üniteler, Lazerler, Fiber Optik Işık Kaynakları, Elektrikli El Aletleri, Defibrilatör Kaşıkları, Hasta Örtüleri, Hazırlık Solüsyonları, Vücur Dokuları ve Saçlar, İntestinal Gazlar, Oksitleyiciler )
* Mutfaklar (Madde 57 ve Madde 98-Davlumbaz sistemleri UL 300 standardına göre tasarlanmış   ve NFPA 96 ,NFPA 17A’ya uygun yapılmalıdır)
* Çamaşırhaneler
* Sterilizasyon (Basınç-Sıcaklık ilişkisi)
* Arşivler
* Depolar
* Laboratuvarlar (Yanıcı/Parlayıcı Kimyasal Maddeler, Etüv/Otoklav, Elektrikli Ekipmanlar, Açık Alev, Tüpler)
* Veri Sistem Odaları
* Kapalı Otoparklar (Madde 60 ve Madde 88)
* Hasta ve Personel Alanları

YANGIN ve DUMAN YAYILIMININ KONTROLÜ ise ;
- Yangın Kompartımanları (BYKHY Madde 4-madde 49)
- Yatay/Dikey Şaftların Yalıtımı (Madde 24-Madde 25-Madde 26-Madde 69)
- Risk Alanlarının Korunumu (Madde 24-Madde 54-Madde 57- Madde 66)
- Duman Kontrölü
- Söndürme Sistemleri ve Müdahele (Taşınabilir Yangın Söndürücüler, Sabit Boru Tesisatı ve Yangın Dolapları)
- Kaçış Esasları ve Tahliye (Kaçış Merdivenleri, Kaçış Mesafeleri, Kapı ve Koridor Genişlikleri, Acil Surum Asansörleri)

Hastane Yangınlarından Önlem Koruma Prosesleri bu maddeler gibi çok daha fazla detayı olan sistemler zinciridir.

“ Yangın Ve Biz” kitabımızda bahsettiğimiz üzere çok hastane yangını ve istatistiğinden bahsedilebilir. 

Sadece güncel  ikisini hatırlatalım;
* Güney Kore’de (26 Ocak 2018) 41 kişinin ölümü ile sonuçlanan,
* Diyarbakır’da (09.10.2017) kadın doğum ve çocuk hastanesindeki yangınlar..  

Bu ve benzeri gerekçelerle biz diyoruz ki yangın işi ciddi iştir. Proje aşamasından başlayarak, uygulama, devreye alma ve işletmesinin her aşamasında yangın mühendisi ve/veya NFPA (National Fire Protection Associaton-Ulusal Yangından Korunum Kurumu) vb. sertifikalara sahip kişi yada kişilerce yol alınmalıdır.
         
BU İŞLEYİŞE SADIK OLMAK YETERLİMİDİR?

Tabii ki yetmez! Neden mi?

Her anlamda çok iyi algılama-söndürme-tahliye prosesleri uygulanmış olsa da (ne yazık ki bunların birçoğu hastanelerimiz de eksiktir);

Eğer yapı fabrika ise;
Yangın çıktığında algılamanız çalışmıyor ve dolayısıyla da söndürme sisteminiz mükemmel olsa bile (Ana borularında birinde olumsuzluk nedeniyle ana vana kapatılmışsa) devreye girmeyecek ve fabrika yanacaktır.

Eğer yapı hastane ise ;
Sigara içilmemesi gereken yerde personel ve/veya hasta ya da yakını sigara içer ve dinlenme koltuğu tutuşursa hastane algılamasından söndürmesine kadar her şey mükemmel olsa neye yarar.

SONUÇ: ÖNCE YANGIN BİLİNCİ

*Kocaeli Valimiz Sayın Hüseyin AKSOY, Kocaeli İlinde 27 hastane olduğunu. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi dahil kamu hastanesi sayısının 11, toplam 4329 yatak-3036 doktor ve 19286 toplam sağlık çalışanı olduğunu 14 mart 2018’de üniversitemizde düzenlenen Tıp Bayramı Töreninde kamuoyuyla paylaşmıştır.  

**BYKHY: Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik.



Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara cinsel sohbet su böreği sipariş oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı Evden eve nakliyat