Nalan Erbaş

Nalan Erbaş

CHP logosundaki bilinmeyen sembolizm

Her millet, her inanç ve her devlet çeşitli semboller ile birbirinden ayrıştırılır.
CHP logosundaki bilinmeyen sembolizm
Yer yüzünde halen mevcut olan her ne kadar BM tarafından tanınan 192 devlet olsa da aslında bilinen ülke sayısı 236'dır ve her birisinin bayrağı diğerinden farklıdır.

Pagan inancına kadar uzanan sembolizm halen yer yüzünde milletleri ve devletleri birbirinden ayırdığı gibi dinleri ve inançları da ayrıştırır. Çoğu müslüman ülke de, Osmanlı bakiyesinde kurulan devletlerdir. Bayraklarında ay ve yıldız vardır. Haçlı ordularına katıldıklarını bildiğimiz pek çok Hristiyan devletin de bayraklarındaki haç sembolü bu yüzdendir. Bayraklar o ülkenin beka ve hedeflerini de gösterir. Bunlardan en meşhurunun İsrail bayrağı olduğunu söyleyebiliriz.

Yahudi ulusunu simgeleyecek bir bayrak şeklini ilk öneren Theodor Herzl’in halefi ve yakın arkadaşı Dr.David Wolfson, şuan ki İsrail bayrağının mimarıdır. Beyaz zemin üzerine altta ve üstte iki mavi şerit ve ortasında Siyonist yıldız vardır. Bu iki mavi şeridin İsrail'in rüyası diyebileceğimiz Arz-ı Mevud’u temsil ettiğini söylemek yanlış olmaz. Yani Nil nehri ve Fırat nehirlerini temsil eden bu iki mavi şeridin ortasında Siyonist Yahudi yıldızı yer alır. Bayraktan çıkartılan derin mana ise Nil ve Fırat’ın arası Yahudilere vaat edilen topraklardır. Ancak tarihi süreçte baktığımızda 1975 Kıbrıs Barış Harekatından sonra 15 Kasım 1983 yılında bağımsızlığını ilan eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin bayrağında da benzer bir sembolizm göze çarpar. Beyaz zemin üzerine altta ve üste iki kırmızı şerit ve ortada anlı şanlı Ay-Yıldızımız vardır. KKTC bayrağı aslında İsrail’in Arz-ı Mevuduna bir cevap değil de nedir.

Sembolizm çok daha eskilere gider aslında. Mesela Anadolu coğrafyasında kurulmuş pek çok eski medeniyet birbirinden kullandıkları sembollerle ayrılır. Sümerler, Etiler, Firigler  ve diğerleri. Her devlet halen paraları üzerine halklarınca önem atfedilen sembolleri basarlar. 

Yeryüzünde kadim medeniyetler denildiğinde ilk akla gelen medeniyetlerden birisi elbette Türk Milletidir. Düzenli ordunun kurucusu sayılan Mete Han’ın taht’a çıktığı M.Ö.209 yılına kadar uzanan bir Ed-Devlet kavramından bahsetmek gerekir. Buna aslında devlet aklı da denir. Mete Han’dan Atatürk’e kadar uzanan bu devlet aklı yine Cumhuriyetin kuruluş yıllarında bir sembol ile kendisini açık etmiştir. 

Manavgat Halk Kütüphanesi Müdürlüğü, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 73. Yıl dönümünde Gazi'nin ömrü boyunca okuduğu ve analiz ettiği toplamda 3997 kitap olduğuna dair bir açıklama yaptı. Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün en önemli araştırmalarından biriside Türklerin kökenidir. MU kıtası çalışmaları halen Anıtkabir Kütüphanesi'nde bulunmaktadır. Cumhuriyetin kuruluşunda tek parti olarak var olan Cumhuriyet Halk Partisinin logosunda ki kırmızı zemin üzerine beyaz 6 oklu bayrak, bizzat Atatürk’ün talimatıyla İsmail Hakkı Tonguç tarafından Cumhuriyetin 10. yılında yani, 1933 yılında tasarlanmıştı. Parti tüzüğüne göre Atatürk’ün 6 ilkesini temsil ettiği yazılsa da aslında sembolizm açısından incelendiğinde 4. okun arka kısmının çentikli olmasının sebebini Atatürk dışında CHP’nin üst yönetimi bile bilmiyordu. Yıllar sonra bu soruyu cevaplayan dönemin CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin, çok emin olmamakla birlikte söz konusu okun, Laikliğe bir vurgu olduğunu söylemekle yetiniyordu.

Peki ya gerçek neydi?

Atatürk’ün 10. Yıl Nutku'nu "Ne Mutlu Türküm Diyene" şeklinde bitirdiğini düşünürsek ve Türklerin kökeni üzerine yaptığı araştırmaları dikkate alırsak ortaya başka bir kavramın çıktığını görmek gerekebilir. 

Türkler, Oğuz Boyları olarak üç ok ve boz ok olmak üzere 2 ana kola ve sonrasında her ana kol 3 ana kola ayrılarak toplam 6 ok üzerinden dünyaya yayılmıştır. Aslında Atatürk’ün 6 ok olarak çizdirdiği CHP logosu Oğuz Boylarını temsil eder dersek sanırım yanlış olmaz. Zira 4. okun arkasındaki çentik ise bu tezimizi daha da  güçlendirir. Mete Han (hedefe giderken) ıslık çıkaran bir ok imal etti ve tarihte ıslık çalan ok olarak bilinen bu okun adı Çavuş Okudur.  Eğerki CHP logosundaki arkası çentikli ok Mete Han’ı temsil ediyorsa CHP logosu bugüne kadar bilinenden çok daha derin bir mana taşımaktadır. 

Özetle Gazi Mustafa Kemal Atatürk diyor ki “Biz Devleti Oğuz Boyları ile ve Oğuz Han töresi üzerine kurduk.."

Peki 1938 sonrasında CHP'ye ne oldu. Nasıl bu çizgiden çıktı, yozlaştı, ve nasıl ele geçirildi. Milliyetçi Hareketin Başbuğu Alpaslan Türkeş’in 1969 kongresinde “CHP Atatürk’ün izinden gitseydi ayrı bir parti kurmazdım” sözü aslında CHP’nin tarihsel varlığından ve kuruluş ilkelerinden çoktan uzaklaşmış olduğunu göstermez mi?

CHP'nin şuan ki Sayın Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu acaba bu 6 okun özdeki manasını gerçekten biliyor mu. Ya da 4. okun neden çentikli olduğunu biliyorsa izah etmemesinin sebebi ne? 

Velhasıl, CHP'nin logosu bir tasarım değildir. 2200 yıllık bir devletin sembolüdür. Keske CHP bu kadar anlamlı bir logonun hedeflediği yoldan sapmasaymış. 

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
  • Emrah sınmaz
    Zülfikar dır.
  • Abuzer Kumdagezer
    Neden Hiç kesinlik olan bir Açıklama yapılamıyor. Yine İstenen yere çekilmek mı isteniyor. Bu CHP Laiklik Dahil hiç bir şeyi Kalıpları ile açıklamış değil. 6 Ok ta bu duruma Dahil. Neye isterse ona çekiyor. Seçmen zaten Man Kafa, Ne Desen razı....
  • Emrah Sınmaz
    Atatürk bektaşidir. Edebali nin Osmanlı kurulurken verdiği öğütleri horasan eğitiminden geçer. Babailik ve sonrası bektaşilik... Bektaşilik islam’a tek Türk yorumudur. Bu çentik aynı zamanda Hz. Ali’nin kılıcı zülfikar’ı evet ok çentiğini temsil etmektedir.
  • Mehmet şişek
    Tbrik ederim
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet