İsmail Çetin Korkmaz

İsmail Çetin Korkmaz

Yedi Kilise

M.S. 53-56 tarihlerinde misyoner Pavlus Efes kentine geldi ve kaldığı süre içerisinde yörede Hıristiyanlığın yayılması için çalışmalar yaptı. Bu çalışmalar sonucu ise Hıristiyanlık dininin ilk yedi ki
Yedi Kilise, Roma İmparatorluğu döneminde kurulmuştur, her bir kilise kurulduğu yerin Roma dönemindeki adıyla anılır

Ayrıca M.S. 435'te Hıristiyanlık'ın üçüncü konsili Efes'te Meryem Ana Evi yakınlarında toplanmış ve İsa ile Meryem'in tanrısal nitelikleri tartışılmıştır. Manisa ilinin Alaşehir ilçesinde bulunan Philadelphia Kilisesi, Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Philadelphia şehrine de adını vermiştir.
 
Efes (Ephesos) (Selçuk)
İzmir (Smyrna)                   
Bergama (Pergamon)
Salihli (Sardes)
Alaşehir (Philadelphia)
Denizli (Laodikeia)

Tüm çağlardaki kiliselere dönük anlamı
Akhisar (Thyateira) Efes > Havarilik dönemi
İzmir > Şehitlik dönemi
Bergama > Uzlaşma dönemi
Tiyatira > Çürüme dönemi
Sardis > Ölüm dönemi
Filadelfiya > İnançlılık dönemi
Laodikya > Döneklik dönemi

Günümüz Hıristiyan yorumcuları, Yedi Kiliseye mektuplarda anlatılanları günümüze taşıma; kimi Hıristiyan mezhepleri de bundan mezheplerine pay çıkartma çabası içindedir. (Reformcu kiliseler Reform hareketini Mektupların üçüncü anlamı (kronolojik anlamı) içinde değerlendirilirken,Katolik kilise bu yoruma karşı çıkmaktadır.                                    

Anadolu'daki kutsal bölge ve yerler
İznik, Bursa, Hristiyanlık tarihine yön veren iki önemli konsül M.S. 325 ve 381 tarihlerinde İznik'te toplanmıştır.

Thyateira Yani Manisa Akhisar, Thyateira adı Hristiyanlık döneminde Akhisar'a verilen “Kutsal Kilise” anlamına gelen isimdir. İncil'de “7 Kutsal Kilise”nin en önemlilerinden birinin Akhisar'da olduğu yer almaktadır. Bunun için Akhisar Hristiyanlara göre bir hac merkezidir. “Thyateira” adı İncil'de iki yerde geçmektedir.

Antakya, Hatay, Hristiyanlığın en önemli merkezlerindendir. Hristiyanlık, bu ismi ilk defa burada almıştır. Havarilerin tüm tanıtım seyahatlerinin rotaları burada hazırlanmıştır. St. Pierre'nin Antakya'ya geldiğinde ilk konuşmasını yaptığı St.Pierre Kilisesi ve Manastırı kentten 2 km. uzaklıkta Reyhanlı yolu üzerindedir.

Tarsus, Mersin, St. Paulus'un doğum yeri olması nedeniyle Tarsus, Hristiyanlık'ın önemli kentlerinden biridir. St. Paulus'un öğrencilerinden olan Aya Thekla'nın ıkenion (Konya) ve Pisidya Antiokheiası'nda (Yalvaç) sürdürdüğü Hristiyanlığı yayma çabaları, yörenin diğer önemli dinsel merkezi olan Silifke'de sona ermiştir

Efes, İzmir, Dünyanın ilk yedi kilisesinin ilki olan ve Hristiyanlığın yayılışının odak noktası olarak görülen Efes, Meryem Ana'nın son günlerini geçirdiği ve öldüğü yer olarak kabul edilmektedir. Nitekim ısa'nın 12 havarisinden biri olan St. Jean, İsa'nın ölümünden sonra Meryem'i de yanına alarak Batı Anadolu'ya gelmiş (M.S. 42-4 ve dönemin en büyük kentlerinden olan Efes'e yerleşmiştir.

İstanbul, Dünyanın dört büyük Ortodoks merkezlerinden biri olan İstanbul'da V. Konsül toplantısı yapılmıştır. Ayrıca tüm devirlerin en görkemli yapıtı olan Ayasofya da bu kentte bulunmaktadır.

Kapadokya, Erken Hristiyanların kayaları oyarak yaşadıkları yeraltı kentlerinin, kilise ve manastırlarının bulunduğu Kapadokya bölgesi, Demre, M.S. 4. yüzyılda yaşayan ve hümanist fikirleriyle tanınan ünlü Noel Baba'nın (St. Nicholas) yaşadığı ve piskopos olduğu yerdir.

KUTSAL YEDİ
İncil’de yedi rakamı bütünleyici .tamamlayıcı anlamda kullanılmıştır. Dünya’nın yaratılması yedi günde tamamlanır. (Eski Ahid / Torah / Tekvin) Son yargilama’da melekler   yedi trompet çalarlar(Eski Ahid’de İbrahim’in oğlu yerine kurban ettiği koçun boynuzu schofar (ibr) ,daha sonra trompet halini alacaktır)

Yedi Kilise’ye yazılan mektuplar, kilise kurumunun değişik çağlardaki kronolojik konumudur.

Her mektup yedi bölümde tamamlanır ( Bak- Yedi Kilise’ye genel bakış)

İncil'de kullanılan yediler
7 mühür, 7 trompet, 7 yıldız, 7 başlı canavar, 7 kandil, 7 ruh, 7 kilise.

Museviler’de kullanılan yediler
Menorah (Musevilerde kutsal 7 kollu şamdan, Dünya'nın 7 günde yaratılması, Öğünlerde bilinen 7 gezegen, Güneş. Merkür, Venüs, Ay, Mars, Jupiter, Satürn en çok tutulan iki açıklamadır), 7 boynuz, 7 kızgınlık, 7 mühürlü mektup.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet