İsmail Çetin Korkmaz

İsmail Çetin Korkmaz

Türkiye'deki dünya mirasları

Türkiye’'de on üç tane UNESCO Dünya Mirası bulunmaktadır.İlk olarak 1985'te İstanbul'un tarihî alanları, Göreme Millî Parkı ve Kapadokyanile Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası listeye dahil edildi.
Son olarak da 2014'te Pergamon ileBursa ve Cumalıkızık  eklendi. Listedeki varlıklardan on biri kültürel, ikisi karma alandır.

1945'te kurulan Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) yasaları, bir yıl sonra 26 ülke tarafından kabul edildi.

İSTANBUL'UN TARİHİ ALANLARI
İstanbul surları, camileri, sarayları, müzeleriyle adeta yaşayan bir tarihtir. Bu tarihe tanık olabilmek, nostaljiyi hissedebilmek için çok uzaklara gitmeye gerek yok. Çünkü İstanbul her köşesinde tarihi olaylardan kesit taşır. İhtişamıyla ve mimarisiyle büyüleyen Topkapı Sarayı İstanbul'da görülmeden geçilmemesi gereken tarihi mekanların başında yer Suların içinde yükselen sütunlarıyla, yaşandığı rivayet edilen ilginç efsaneleriyle Yerebatan Sarnıcı en çok merak edilen, görmek için can atılan mekanlar arasında. Bizans İmparatoru tarafından sarayın su ihtiyacını karşılamak için kullanılan Yerebatan Sarnıcı, Dolmabahçe Sarayı, imparatorluk döneminde Osmanlı Kaptan-ı Derya'sının gemileri demirlediği bir alan olarak kullanılmış daha sonra ise has bahçeye dönüştürülmüştürKanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan Süleymaniye Hamamı Mimar Sinan'ın "kalfalık eserim" diye tabir ettiği eserleri arasında yer alır. Kapalıçarşı İstanbul'un merkezinde yer alan, tarihi dokusu ve alışveriş yapılacak bir çok mekanı içerisinde barındırması nedeniyle turistlerin yoğun ilgisiyle karşılaşır. Bizans İmparatorluğu'ndan günümüze kadar gelen Tekfur Sarayı bugün az duyulsa da Edirnekapı semtinde ziyaretçilerini ağırlamaktadır. İstanbul Boğazı'nda Salacak açıklarında yer alan küçük bir adacık üzerinde konumlanmış bir kuledir.

GÖREME
Göreme kasabasının eski isimleri 'Matiana, Korama, Maccan ve Avcılar'dır. Göreme ile ilgili 6. yüzyıla ait bir belgede ilk olarak 'Korama' adına rastlanıldığından dolayı en eski adının bu olduğu düşünülmektedir.
Göreme'nin en ünlü örenyeri Göreme Açıkhava Müzesi olarak bilinen, kayalara oyulu birçok kilisenin yer aldığı Göreme Tarihî Millî Parkı bölgesidir.

HATTUŞAŞ
Kent, tarih sahnesinde, Hitit İmparatorluğu 'nun MÖ 17. ile 13. yüzyıllar arasında başkenti olarak yer almıştır. Hattuşaş, 1986 yılındaUNESCO Dünya Mirasları listesine dahil edilmiştir. Hattuşaş Çorum.un Sungurlu ilçesinin güneydoğusunda Boğazkale ilçesinin 4 km doğusundadır.

KSANTOS
Ksantos (Likya dili: Arnna) Fethiye  yakınlarındaki antik kent. Fethiye - Kaş karayolunun 70 km.sinde bulunmaktadır. Antik Çağda Likya'ya başkentlik yapmıştır. Kentte ele geçen en eski kalıntılar M.Ö 8 kadar gitmektedir. Pek çok tarihi olaylara ve savaşlara sahne olan kentten günümüze ulaşan kalıntılar arasında kaya mezarları, lahit mezarları ve Likya kültürüne özgü dikme mezar anıtları vardır. Likya akropolü erken dönem eserleri arasındadır. Birçok kez onarılmış tiyatro ve Erken Hıristiyanlık Döneminde yapılmış kilise görülebilecek eserler arasındadır. 1840 lı yıllarda antik kentte kazılar yapan İngiliz Fellows, "Nereidler Anıtı" ile pek çok eseri Brithıs Muzyum 'a götürmüştür.

NEMRUT DAĞI
Nemrut Dağı, Adıyaman ilindeki Kahta ilçesi yakınlarında Ankar dağları civarında 2.150 metre yüksekliğinde bir dağdır Toros dağı silsilesinde bulunur. 1988 yılından beri Milli parktır..

HİERAPOLİS
Pamukkale, güneybatı Türkiyede'deki Denizli ilinde doğal bir mevkidir. Kent kaplıcaları ve akan sulardan kalan karbonat mineralleri teraslarını, travertenleri kapsamaktadır. Türkiye'nin Ege bölgesinde, ılıman bir iklimi olan Menderes nehri vadisinde bulunur.

SAFRANBOLU
Safranbolu, Karabük ilinin turistik bir ilçesidir. Konumu Ankara,nın 231 km kuzeyinde ve Karadenız'in 90 km güneyindedir.Karabük ilçe merkezinin de 8 km kuzeyinde bulunmaktadır. Safranbolu şehir merkezi ve Karabük il merkezi birbirine yakındır.

ÇATALHÖYÜK
Çatalhöyük, Orta Anadolu'da, günümüzden 9 bin yıl önce yerleşim yeri olmuş, çok geniş bir Neolitik çağ ve Kalkolitik çağ yerleşim yeridir. Doğu ve batı yönlerinde yan yana iki höyükten oluşmaktadır. Doğudaki Çatalhöyük (Doğu) olarak adlandırılan yerleşme Neolitik Çağ'da, Çatalhöyük (Batı) olarak adlandırılan batıdaki höyük ise Kalkolitik Çağ'da iskan görmüştür.

PERGAMON
Pergamon, günümüzde İzmir iline bağlı Bergama ilçesinin merkezinin yerinde kurulu antik kentin adıdır. Pergamon, eski çağlarda Misya bölgesinin önemli merkezlerinden biriydi. MÖ 282-133 arasında da Pergamon krallığı’nın başkentiydi. Pergamon adı, bir söylence kahramanı olan Pergamos'tan gelir. Pergamos’un, Teuthrania kralını öldürdükten sonra kenti ele geçirdiği ve kendi adını verdiği sanılır. Başka bir söylenceye göre de Teuthrania Kralı Grynos savaşta Pergamos'tan yardım istemiş, zaferden sonra iki kent kurdurarak birine onun onuruna Pergamon, ötekine de Gryneion adını vermiştir.

TROYA
Troya veya Truva (Hititçe: Vilusa ya da Truvisa, Yunanca: Τροία [Troia] veya Ίλιον [İlion], Latince: Troia veya Ilium) Kaz dağı (Antik İda Dağı) eteklerinde, Çanakkale il sınırları içinde yer alan tarihî kent. Homeros tarafından yazıldığı sanılan iki manzum destandan biri olan İlyada'da bahsi geçen Truva savaşı 'nın gerçekleştiği antik kenttir. 1870'lerde Alman amatör arkeolog Heinring shllıman tarafından Türkiye köyü civarında keşfedilen antik kentte çıkan eserlerin çoğu günümüzdeTürkiye, Almanya ve Rusya'dadır. Antik kent, 1998 yılından beri Dünya miras listesi 1996 yılından beri de Milli park statüsündedir.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı Evden eve nakliyat