İsmail Çetin Korkmaz

İsmail Çetin Korkmaz

Tuaregler

Tuaregler,Burkina Faso, Cezayir, Libya, Mali ve Nijer arasında geniş bir alanda yaşayan ve Berberi dillerinden birini konuşan halk.

Sayıları yaklaşık 1,2 milyona ulaşan Tuaregler bağımsız bir siyasi örgütlenmeye de sahiptirler.
Kuzey Tuaregler çoğunlukla çölde, Güney Tuaregler ise daha çok step ve savanlarda yaşar.

Kuzeydeki başlıca Tuareg konfederasyonları Ahaggar ve Azcer, güneyde ise Asben, İfora, İtesan, Avellimiden ve Kel Tademaket'tir.Güney Tuaregler Zebu ve deve yetiştirir ve bunların bir bölümünü Kuzey Tuareglere satarlar.1970'lerde ve 1980'lerde Moritanya'nın güneyi, Senegal, Nijer, Burkina Faso ve Çad'ı etkisi altına alan kuraklık Güney Tuareglerin sayısının azalmasına ve hayvancılığa dayalı geleneksel yaşam biçimlerinde önemli değişikliklere yol açmıştır. Güney bölgelerde yaşayan Tuaregler kısmen melezleşmiştir.

Geleneksel Tuareg toplumu, soylular, din adamları, vasallar, zanaatçılar ve eskiden köle emekçilerinden oluşan katmanlara bölünmüştür.Tuaregler geleneksel olarak, kırmızıya boyanmış deri çadırlarda yaşarlar.

Günümüzde deri yerine naylon çadırlar da kullanılmaktadır. Güneyde beşik tonozlu keçe çadırlar yaygındır. Yetişkin erkekler kadınların, yabancıların ve evlilik yoluyla akraba oldukları kişilerin yanında mavi bir peçe takarlar; ama bu gelenekler kentleşmeyle birlikte kaybolmaya başlamıştır.

Tuaregler arasında eski Libyalıların kullandıklarına benzer bir el yazısı (tifinag) varlığını korumaktadır.
Tuareg toplumunda kadın baskı altında değildir ve kısıtlanmamıştır. Tek eşlilik yaygındır. Kadınlardan çok erkeklerde örtünmeye önem verilir.

Afrika'nın en özgür kadınları...
'Çölün mavi adamları' olarak bilenen Touaregler, Sahra Çölleri'nin göçebe sakinleri olarak adlandırılır. Esaret altında yaşamayı sevmedikleri için çölün en zor şartları olan bölgelerinde yaşıyor, duyguların gizli kalması gerektiğine inanırlar yüzlerini ölünceye kadar kimseye göstermezler.
Sahra cölünün içi fırtınayla dolu sakinleri.

Çöle komsu 5 ülkeye de yayılmışlardır göçebedirler ve buna ragmen kendilerine has gelenekleri ve toplumsal rituelleri vardır. misafire çok önem verirler. duyguların gizli kalması gerektiğine inanırlar bu yüzden erkekleri yüzlerine peçe takarlar. kadınlarını ezmedikleri bilinir kız çocuklarına da erkek çocuklarla aynı eğitimi verirler. bir kaç kuru dal parçasıyla dünyanın en lezzetli çayını demledikleri söylenir. çölün katı kurallarını hayatlarına aksettirmiş bir kavimdir, sabır bağlılık doğruluk güven gibi ödün verilmez niteliklerine ek olarak savaşcıdırlar.

Tuareg Mutfağı’nın çok sevilen lezzetlerinden bir diğeri de Ojja’dır. Çırpılmış yumurta, domates, yeşilbiber, kuzu veya koyun eti ve harissa sosu ile hazırlanan Ojja bol baharatlı, acısı yüksek bir tattır.

Şimdi size yapması çok kolay ve çok lezzetli bir Tuareg yemeği.

MALZEMELER
•170 – 225 gr. baharatlı soslar, chorizo vb.
•1 adet soğan, ince doğranmış
•1 adet yeşil ve 1 adet kırmızı biber, çekirdekli, ince doğranmış
•4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
•5 diş sarımsak
•5 adet olgun domates, kabuklu, sulu
•6 adet az çırpılmış yumurta
•1/4 çay kaşığı kimyon
•Tuz ve karabiber
•1/4 'ten 1'e kadar yeşil acı biber
•2 yemek kaşığı kişniş otu
•Servis için gevreken ekmek

HAZIRLANIŞI
Soslar ısıtılmış tavada kahverengileşene kadar pişirin.soğan ve biberi sote edin sarımsağıda karıştırıp birkaç dakika daha pişirin ve domatesi ekleyin.

Ateşi arttırarak sos kıvama gelene kadar yaklaşık 8 dk pişirin  yumurtaları kırıp kimyon ve baharatları ekleyin orta ateşde yumurtalar katılaşana kadar tahta bir kaşıkla karıştırın karışıma kini otu serpip taze eklekle servis yapın. Afiyet olsun.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet