İsmail Çetin Korkmaz

İsmail Çetin Korkmaz

Süryanilerde şarap kültürü

Süryaniler, kökenleri 5000 yıl öncesine giden bir toplumdur. Mezopotamya'da yeşeren ve uygarlığın gelişiminde önemli rol üstlenen köklü bir kültürün mirasçıları olan Süryaniler, milattan önceki çağlar
Şarapçılık, eski Mezopotamya ve Anadolu kültürünün önemli ögelerinden biridir. Yakın geçmişe kadar yörede yaşayan insanların bağlarda ürettikleri leziz ve besin değeri yüksek üzümler şarap haline getiriliyor, böylece yıllarca korunabiliyordu. Uzun süre bu topraklarda gelenek ve göreneğe göre şarap üretilmiş, daha sonra bilimsel yöntemlerin devreye girmesiyle eski usül şarap yapımı tarihe karışmıştır. Ama günümüzde hâlâ eski yöntemlerle , yaşadıkları köylerde şarap üreten Süryaniler vardır.

Ülkemizin hızla solan renklerinden biri olan Süryanilerin genellikle kuyumculuk vetaş işçiliği gibi alanlarda büyük hünerlere sahip oldukları bilinir. Oysa Süryanilerin bu alanların dışında uzmanlaştıkları ve zengin bir kültür yarattıkları başka konular da vardır. Bu zenginliklerin başında Midyat ve köylerinde yaşayan Süryanilerin ürettikleri şaraplar yer alır, Mardin'de yaşayan süryanilerin yaptığı, ağızda anlatılamaz bir lezzet bırakan ev yapımı muhteşem şaraptır.

Süryani ev şarabı’nın 5 bin yıl öncesinden günümüze kadar sürekli ev ortamında katkı maddesi ve alkol kullanılmaksızın üretildiğini vurgulanyor şunları kaydetti: “Şarap üretimini, geleneklerw bağlı kalarak, ev ortamında yapışıyor. Özel bağlarıda üretilen üzümleri tercih ediyorlar. Daha önce manastır, kilise ve evler için sınırlı sayıda üretilen şarabı, turizmin gelişmesiyle daha fazla üretmeye başlamışlar Yapılan şaraplar yurt içinden ve yurtdışından yoğun talep görüyor. Yılda ortalama 5 bin şişe şarap üreterek, satışa sunuluyor. Bölgedeki halkın şaraba bakışı farklı olduğu için bugüne kadar seri şekilde üretemiyordu ama şimdi  Midyat’ta bir tesis kurulmuş, bu işi tüm Türkiye'ye ve dünyaya yaymaya çalışılıyor.
     
Midyat İlçesinde Süryani şarabı yeniden canlanıyor. Telkari ve taş işçiliği gibi alanlarda büyük hünerlere sahip oldukları bilinen Süryanilerin yıllarca evlerde ürettikleri şarapçılık göçle birlikte zamanla yok olmuştu. Bölgede huzurun tekrar tesis edilmesinden sonra göç eden ailelerin geri dönmesiyle birlikte şarapçılıkla uğraşan ailelerin kalmadığı Midyat ilçesinde tekrar bir canlanma meydana geldi.

İnancına bağlı bir toplum olan Süryanilerin kültüründe şarap önemli bir yer tutar. Hıristiyanlığın yayılması ile birlikte her manastır kendi şarabını ürettiği topraklarla çevrilmiş ve din adamları bağcılığı teşvik etmişler. İlk başlarda ev için yapılan, düğünlerde, yemek sofralarında, sohbet ortamlarında ya da misafirler geldiğinde ikram edilen şarap şimdilerde fazla üretilerek, şaraba merakı olanlara da satılıyor. Beş bin yıllık teknikle yapılan şaraplardan beyaz olanı, “Mazrone” üzümünden, kırmızı olanı da “Ĉınve Kome” üzümünden yapılıyor. Midyat ilçesinde Süryaniler yılda yaklaşık 50 bin litre şarap üretiyor.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara cinsel sohbet su böreği sipariş oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı