İsmail Çetin Korkmaz

İsmail Çetin Korkmaz

Saidnaya (Yüce hanım efendi)

Saidnaya (ayrıca Süryanice'den Saydnaya veya Sednaya Suriye dağlarında bulunan bir şehir anlamına gelir.
Deniz seviyesinden 1500 metre Kuzey Suriye'deki Şam şehrine yakın kutsal bir dağın tepelerinde adının Süryani-Arami imlasıyla tutarlı Yüce Hanım Meryem, asıyla bilinen Ortodoks katedrali ve manastırıdır. hem Hıristiyanlar hem de Müslümanlar tarafından kutsal kabul edilir ve saygı görür.

Hıristiyanlar için kutsal Hac yerlerinden en önemlilerindendir, dünyanın her yerinden hacı olmak için buraya Saidnaya ya gelirler. Bizans İmparatoru Justinianus tarafından inşa edildiği bilinen katedral ve kilise ortodoks hırıstiyanlara adanmıştır. Justinianus un kendi tasarımı olarak inşa edilir. Aziz Luka nın çizimleriyle Meryem ana resimleri ve ikonlar her yıl Eylül ayında sergilenir ve bir hafta boyunca bayram olarak kutlanır, dünyanın heryerinden gelen hacıların buluşma yeridir.
 
Esas inanç konusu ise aziz Luka'nın Meryen ana ve isanın gerçek poz vererek yaptığı resmidir Saidnaya manastırında gümüş kapılar ardında çok sıkı korunaka sadece yılda bir kez açılan bu kapının ardında Meryem ana ve isa nın gerçek resmiyle karşılaşırlar. Ortadoğuda ve dünyada birçok insan bu bölgeye akın akın gelir ve Meryem anadan istek ve dileklerde bulunurlar. Hıristiyan müslüman ve yahudilerde din ayrımı yapılmadan kutsal bir mekan olarak kabul ettikleri bir katedraldir. Meryem Ana ikonu ve Çocuk isa nın gerçek poz verilerek çizilen aziz luka resimleridır.
 
Saidnaya bir çok defa Haçlı Seferleri sırasında olduğu gibi savaş zamanlarında, tarih boyunca dini barış ve kardeşlik mekanı olmuştur. Bölgede müslümanlar bile cuma namazını burda kılarlar ve dualarda bulunurlar   Hıristiyanlar ve Müslümanlar burda yemekler dağıtarak fakirleri birlikte doyururlar.

Diğer birçok Katolik, Doğu Ortodoks, Süryani Katolik ve Süryani Ortodoks kiliseleri ve manastırları, tarih boyunca Saidnaya benzeri olarak inşaa edilmiştir. Saidnaya en yüksek dağın tepesinde Şam'ın verimli ovaları ve Lübnan'ın dağ manzaralı, muhteşem bir manzaradadır.

Sıcak ve yaz aylarında bile bu bölge serinliğiyle tüm suriyede  ender yerlerden biridir yaz aylarında serin  hava, kışın soğuk ve karlıdır. Etrafındaki mağaralar  Saydnaya'daki  antik yerlerin ayakta kalanları hala görülebilmektedir. İzleri hala görmek mümkün  Aramice, Yunan, Süryani, Grek, Roma ve Arap eserler ile, erken Taş Devri farklı medeniyetler tarafından iskan edildiğine işaret etmektedir.

Saidnaya M.Ö. altıncı yüzyılda beri yerleşim yeidir  Hıristiyanlığın önemli bir merkezi olarak kabul görmüştür önce Roma imparatorluk, Macarius, Halep ilk piskopos ve Antakya daha sonra Patrik, dini Şam altında yedi antik piskoposluk şehirlerinden biri olarak on yedinci yüzyılda Arapça el yazması Saidnaya da yazılmıştır.

8.inci yüzyıldan beri  manastır olarak kullanılan Saidnaya iyi bir eğitimle rahibe ve papaz konusunda dünyanın en seçkin eğitim merkezi olarakda kabul görmüştür.

Bizansın ünlü kıraliçelsi Theodore saidnaya  da bulunan Kutsal meryam ve isa resimleri bizansa götürmek ister ve bu kutsal emanetleri almak için kudüs ten karvanlar yola çıkar   yolculuk sırasında, birçok mucizeler herkesi hayretlere düşürür. O ve onun bütün kervan haydutlar tarafından pusuya ve sonra vahşi hayvanlar tarafından saldırıya uğrar.büyük bir kararlılıkla da olsa saidnaya ya gelir vebütün kutsal amanetleri alır.emanetlerle birlikte mısıra doğu gemi ile yola çıkar fakat  bütün gemileri anlaşılamayan nedenlerden dolayı batar.yalnızca kendisi ve emanetlerin bulunduğu gemi sağlam kalır.Olayları kavrayan ve anlayan Thedore bütün emanetleri tekrar saidnaya ya geri getirmek zorunda kalır.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet