İsmail Çetin Korkmaz

İsmail Çetin Korkmaz

Kuveyt yemekleri 'Mutabbak'

Kuveyt Mutfagı'nda tüm Körfez Ülkeleri Mutfaklarında olduğu gibi Hint Mutfağı etkisi görülür.

Hindistan vadisinde ki medeniyet kalıntıları ile Körfez'deki medeniyet kalıntıları arasındaki benzerlikler Kuveyt Mutfağı'nda ki Hint Mutfağı etkisini açıklayan nedenlerden biri olarak düşünülebilir. Hint Mutfağı'nın etkisi nedeni ile Kuveytliler çok baharat kullanır. Özellikle kurutulmuş limon yani loomi, kurutulmuş limon tozu, safran, defne, kekik, kakule, karanfil, kişniş, kimyon, hindistan cevizi rendesi, casia, zencefil, karabiber, hint safranı ve tarçın bu mutfağın en çok kullanılan baharatlan arasındadır.

Kuveytliler baharatları çeşitli şekillerde karıştırarak "Baharat" dedikleri bir karışım yaparlar. Bu "Baharat'ı et, tavuk ve balık yemeklerinde kullanırlar. Bu çeşitli baharatlarla pişirdikleri yemeklerin yanında Kuveytliler ekmek olarak Khoubiz yerler.

Kuveyt Mutfağı'nda tatlı çok önemli bir yer tutar. Tatlılarında çok fazla hurma ve gül suyu kullanırlar. Kuveyt'in en önemli tatlıları lokma ve bir nevi küçük ve ince tulumba tatlısı olan Beleşim'dir. Kuveytliler bu tatlıları yalnızca yemekten sonra değil, çay ve kahveyle de yerler. Özellikle konukları gelince bu tatlılar hep masada bulunur.

Kuveyt'te kahve kültürü çok gelişmiştir. Yalnız içilen kahvenin rengi hemen hemen yeşildir. Yeşil kahve çekirdekleri, kakule ve karanfil ile karıştırılarak çekilir ve sonra su ile kaynatılır ve bu kahve için özel olan çaydanlıkla servis yapılır.

Kuveyt'te herhangi bir eve gidildiğinde hemen kahve ikram ederler. Eğer bu kahve reddedilirse ev sahibi çok alınır. Bu nedenle kahveyi en az üç kere kabul edip içmek gerekir. Kahvenin içinde eğer bir parça kahve içilmeden bırakılırsa bu artık kahve istenmediğinin işaretidir.

MUTABBAK

Hazırlama: 45 dakika
Pişirme: 25 dakika

MALZEME
1 adet tavuk
1 su bardağı pirinç
2 su bardağı su
40 gr. tereyağı
3 adet kuru limon veya 1 limonun kabuğu
1 baş soğan
3 diş sarımsak
1 çorba kaşığı kuru üzüm
1 adet defne yaprağı
1 tatlı kaşığı kimyon
5 adet tane kakule
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı karabiber

HAZIRLANIŞI
Tavuğu yıkadıktan sonta derin bir tencereye koyun. Üzerine çıkacak kadar su ilave edin. Suya tüm baharatları ve tavuğun sası kokusunu almak için kuru limonları bütün olarak ekleyin veya kuru limonlar yerine 1 limonun kabuğunu soyup iri iri doğrayıp tencereye defne yaprağı ile birlikte atın.

Tencerenin ağzını alüminyum kağıtla sıkıca kapatarak kaynamaya bırakın. İyice haşlanan tavuğunuzu tencereden çıkararak bir fırın tepsisine koyun. Üzerini bir parça tereyağı ile yağlayıp bir parça kimyon serpin.

Daha sonra önceden 180 derecede kızdırılmış fırında tavuğu kahverengi bir renk alıncaya kadar iyice kızartın. Pirinci iyice yıkayın. Bir tencereye koyun. Üzerine tavuğu haşladığınız suyu, pirincinizin ölçüsüne göre ilave ederek pilav yapın.

Tereyağını bir tavada eritin. Soğanı sarımsakları ince ince kıyıp, üzümlerle birlikte tereyağında kavurun. Bir parça dinlendirdiğiniz pilavı geniş bir servis kabına alın. Üzerine kavurduğunuz soğanı ve üzümleri serpin.

İyice kızaran tavuğu fırından çıkarın, pilavın üzerine ortalayarak yerleştirin ve yanında "Dukkous al-tamat" ile sıcak olarak servis yapın.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet