İsmail Çetin Korkmaz

İsmail Çetin Korkmaz

Karnak

el-Karnak (Arapça: الكرنك, Antik Mısır dilinde: Ipet Sut), Mısır'daki küçük bir köyün ismidir.

Luksor'un 2,5 km kuzeyinde bulunan köyü hem bilim hem de turizm açısından önemli kılan en büyük özelliği tapınak kompleksidir. Her ne kadar genelde Karnak ismiyle köy değil de tapınak kastedilse de, gerçekte tapınak köyü içinde barındırmaktadır.

Karnak aslında bitmemiş bir tapınaktı. Her firavun kendinden önceki firavunun yaptığı eklemelerden çok fazlasını yaparak büyük ve görkemli bir tapınak halini almıştır ve her firavun kendinden birşeyler katmak istemiş ve böylece Karnak'ın yapımı 2000 yıldan fazla sürmüş. Karnak Tapınağı ayrıca hem Mısır tarihi hem de mitolojisi hakkında önemli bilgiler vermektedir. Ayrıca Karnak Tapınağı'nda birçok firavunun izine rastlamak mümkündür. Hem de Karnak'ta arkeologlar birçok kazı yaparak bu kazılarda önemli bulgular elde etmişlerdir.

Karmak'ın süsleme sanatı kabartmadan çok kazımadır.Hipostil salonunda yaklaşık 134 sütun vardır. Karnak'ta 8000 adak taşı,450 heykel ve 10'a yakın sfenks bulunmuştur.
Dünyadaki en büyük antik dini mekân olan Karnak tapınak kompleksi büyük bir açık hava müzesidir ve büyük ihtimalle, Gize Pramitleri'nin ardından Mısır'daki en çok ziyaret edilen antik mekândır.
Karnak Tapınağı, Eski Mısırlılar tarafından Ipet-isut olarak bilinirdi. 2000 yıldan fazla inşa edilen tapınakların şehridir. Theban’a tahsis edilen Amon, Mut ve Khonsu üçlüsüdür.

Çoğu eğitimsiz olan eski Mısır nüfusu için, bu sadece tanrıların yeri olabilirdi. Bütün din yapılarının anasıdır. Şimdiye kadar yapılan en geniş yapıdır. Yaklaşık 4,000 yıl önce hacın bir yeriydi. 0,8 km ile 1,5 km arasında bir bölgeyi kapsar. Amon’un kutsal kutusunun alanı yalnızca 61 acres’tir. Ortalama 10Avrupa katedralinden (büyük kilise) fazla yer tutar. Büyük Tapınak ve Karnak’ın Kalbi bundan dolayı büyüktür. St. Peter’s, Milan,ve Notre Damme Katedrallerinin duvarları bundan daha küçüktür. Hipostil salon 54,000 feetkare ile 134 sütunu ile dünyadaki tüm binaların en geniş odasıdır. Ek olarak çeşitli küçük tapınaklar ve kutsal göl vardır.
Karnak, Tanrı Amon’un evidir. Thebes, 12. Hanedanlık zamanında Mısır’ın başkenti olduğu zamana kadar Amon önemsiz yerel bir tanrıydı. Kazla temsil edilirdi.

Eski zamanlarda ülkeler arasında savaşlar olmazdı. Fakat tanrılar arası yarışmalar olurdu. Bir tanrı itaat ettirir ve sonra diğerini yerine bırakır. Tanrı galip gelince insanlar kuvvetli olarak büyürler. Thutmose III ve diğer firavunların yardımıyla diğer yeni krallık kralları , Amon’u dünyanın ilk üstün tanrısı oldu ve Tanrıların Tanrısı olarak selamlanıldı. Onun hayranları toplumun her tabasından gelidi ve o bazen “Fakir ve Zayıf’ın Veziri” olarak da bilinirdi.

Tüm Mısır tapınaklarında kutsal bir göl vardır. Karnak’taki ise en genişidir. Tanrı resimleri, festivaller zamanında kullanılırdı. Altın mavnalarla denizde karşıdan karşıya geçilir. Karnak, Amon’a tahsis edilmiş, aynı zamanda kaz sürüsünün eviydi.

Doğu Geçityolu, Ankhenaten tarafından büyük tapınağı inşa ettirmiş ve yol göstermiştir. Onun ölümünden sonra bu türbe Ankhenaten’in ordusu tarafından yok edilmiştir.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet