İsmail Çetin Korkmaz

İsmail Çetin Korkmaz

Kahire, Ummu Ali tatlısı

Kahire (Arapça: القاهرة‎ al-Kāhira - 'Gâlip', 'Üstün Gelen'), Mısır'ın başkenti, Arap dünyası ve Afrika'nın en büyük kenti.

Büyük bölümü Nil Nehrinin doğu kıyısında, nehrin Reşid ve Dimyat kollarına ayrıldığı noktanın biraz aşağısında yer alır. 1300 yılı aşkın süredir aynı alanda, aynı adla yer alan kent, Doğu ve Batı'nın, eski ile yeninin gelişi güzel bir bileşimini yansıtır. Şehrin ismi Mısırlılar tarafından çoğu kez ülkenin ismi olan Arapça Misru, Mısır Arapçası Masr olarak adlandırılır.

Kahire, şehir merkezinde 7.9 milyon, banliyöleriyle birlikte toplam 17 milyonu aşan bir nüfusa sahiptir. Kahire Mısır ve çevre ülkelerinin politik, ekonomik ve kültürel merkezi konumundadır. Mısır hükümeti, parlamentosu, devlet daireleri ve diplomatik temsilciliklerin birçoğu Kahire'de bulunmaktadır.

Kahire barındırdığı birçok üniversite, yüksek okul, tiyatro, müze ve abideleriyle ülkenin atardamarı konumundadır. Eski Kahire, 1979 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunmaktadır.

Kahire Müzesi, Piramitler bölgesi, Nil nehri civarı turistlerin rağbet ettikleri eşsiz mekanlardandır.
Geçmişte yörede Memphis ve Babil gibi antik yerleşmelerin bulunmasına karşın, bugünkü kentin gelişmesi Mısır'a İslamı yayan Arapların 641'de eski Babil sitesinin karşısında kurduğu el-Fustat (askeri kamp anlamına gelen Latince fossatum'dan) kasabasıyla başladı (bugün Mısr ül-Kadime (Eski Kahire). Sonraki yüzyıllarda el-Fustat çevresinde bir dizi yeni yerleşim alanı açıldı; Abbasiler 751'de el Asker'i, Tolunoğulları 870'te Ktai'yi kurdular.

969'da kenti ele geçiren Fatımilerin komutanı Cevher, var olan yerleşimin kuzeydoğusunda surlarla çevrili dikdörtgen planlı bir kent kurdu. Başlangıçta el-Mansuriye olarak anılan kente, Fatımilerin merkezi olmasından (973-974) sonra Kahire adı verildi.

Kentteki başlıca müzelerden biri Tutanhamon'a ait hazinelerin sergilendiği Mısır Müzesi'dir. 1900 yılında Fransız mimar Marcel Dourgnon tarafından neo-klasik tarzda inşa edilen müze, dünyadaki en geniş Antik Mısır koleksiyonuna sahip. Giriş katında 42 odada, üst katta ise 47 odada eserler sergileniyor.

Diğer müzeler İslam öncesi döneme ait ikon, dokuma ve taşların sergilendiği Kopt Müzesi, Memlûk Kuran'ları ile ahşap, pirinç ve cam eşyaların sergilendiği İslam Sanatları Müzesi'dir.

Mısır yemek kültürü; Nil Nehri ve Vadisi, geniş çöl alanları ile Akdeniz ve Kızıldeniz’in etkisiyle kendine has tatlar yaratmış; kozmopolit bir mutfak oluşturmuştur. Ülkenin uzun tarihi ve burayı mesken tutmuş halkların bu kültüre olan katkısı da Mısır mutfağını epey zenginleştirmiştir. Bu mutfakta; balık, diğer et çeşitleri (büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar ile av hayvanları kaynaklı), pirinç ve mısır gibi tahıllar, sebzeler ve baharatlar çokça kullanılır. Ayrıca bölgeyi ziyaret eden turistler için Avrupa mutfakları yemekleri de hazırlanır.

UMMU ALİ TATLISI

MALZEMELER

•3 yumurta
•1 fincan şeker(Türk kahvesi fincanı)
•1 fincan sıvı yağ, 1 su bardağı irmik
•1 su bardağı ceviz, 1 su bardağı hindistan cevizi
•2 adet elma
•1 paket kabartma tozu

ŞURUBU İÇİN
•2.5 su bardağı su
•2 su bardağı şeker, bir kaç damla limon suyu

YAPILIŞI
İlk olarak şurubunu hazırlayın, şekerle suyu bir tencereye koyarak 15 dk. kaynatın, soğumaya bırakın. Yumurtayla şekeri çırpın, daha sonra sıvı yağı, irmiği, cevizi, hindistan cevizini, rendelenmiş elmaları, kabartma tozunu ilave edip iyice karıştırın kek kıvamında bir hamur elde edin. Yağlanmış tepsiye dökün önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin, fırından çıkan kekin üzerine soğumuş şerbeti dökün. Afiyet olsun.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet