İsmail Çetin Korkmaz

İsmail Çetin Korkmaz

İsrail'de kültür ve yemek

İsrail’de kültür, 1948 yılında devlet kurulmadan önce gelişmeye başladı ve içerisinde dindar ve laik hayatların mirasını bulundurmaktadır. İsrail kültürünün çeşitliliği, nüfusunun çeşitliliğinden geli
Kökeni Doğu Akdeniz ülkelerinden ve dünyanın her tarafından çeşitli kültürel geçmişleriyle gelen göçmenler, İsrail’in kültürünün gelişmesinde büyük rol oynadı ve bu kültür dünyadaki kültürel trendleri ve kültürel değişimleri, yapısı gereği takip eder. İsrail kültürü ayrıca diasporadaki Yahudi tarihini de yansıtır. Bunun içerisinde 19. yüzyıl sonuna doğru başlayan Siyonist akımı ideolojisi de vardır. İsrail’deki geleneklerin kökeni, etnik ve dindar İbrani geleneklerin sentezinden gelir ve İsrailli sanatçılar daima yapıtlarında, sınırları zorlamaktadırlar. Bu sanat eserleriyle birlikte, sanatçılar, yapıtlarıyla öz teşhislerde bulunur, sosyal değişikliklere ilham verir ve aynı zamanda İsrail’in ve İsrail’de yaşayan insanların güzelliklerini ortaya koyar.

Siyonizm kısmen dini geleneklere dayanır. Yahudi insanları İsrail topraklarına bağlar. Bu yahudi millet bilinci ilk olarak İkinci Tapınak döneminin sonunda ortaya çıkmıştır. Fakat, modern Siyonizm Avrupa’da yayılan anti-Semitizm’e bir cevap olarak, hem politik hem de dini olarak şekillendi . Modern milliyetçiliğin bir dalı olarak gelişti. İlk başta diğer Yahudi hareketlerle yarıştı ve Siyonizm, Holokost esnasında ve sonrasında politik Yahudilik halini aldı.

İsrail kültürü dinamik ve heterojendir. 5 kıtadan ve 100 den fazla ülkeden göç eden göçmenlerle beslenen bu kültür, Arap, Rus, Etiyopya ve Ortodoks alt kültürlerinin kendine özgü gazete ve kültürel ağlarıyla birlikte oldukça çeşitli bir hal aldı. Bununla birlikte İsrail kültürü, aile merkezlidir ve topluluk olma anlayışı güçlüdür. Bir çok önemli kültürel kurumun Kudüs’te olmasına rağmen, Tel Aviv laik kültürün merkezi olarak bilinir.

İsrail Filarmoni Orkestrasıülkenin her yerinde ve yurt dışında birçok konser verir. İsrail Yayın Kurumu’na ait senfoni orkestrası İsrail’de ve Dünya’nın birçok yerinde konserler verir. İsrail’in her şehrine ait, üyelerinin bir çoğu Sovyet Birliği’nden gelmiş olan, orkestraları da vardır. İsrail’deki dans şirketleri arasında olan Bathsheva ve Bat Dor, dünyaca tanınır. Tiyatro, İsrail kültürünün önemli bir yanıdır. Milli tiyatro Habima, 1917 yılında kuruldu. Bunun yanı sıra, Cameri Tiyatrou, Beit Lessin, Gesher, Haifa, Beersheba, Safed, Jaffa ve Ein Hod tiyatroları, sanatçı gruplarını daima misafir eder. Başlıca müzeler Tel Aviv, Herzliya ve Kudüs’tedir. Kudüs’teki İsrail Müzesi; Yahudi dini sanat, heykel ve diğer önemli sanat eserlerin içinde bulunduğu büyük bir koleksiyona sahiptir.

İsrail kültürünün gelişmesinde, Aliyah ya da göç dalgaları ve Kutsal topraklardaki Yahudilerden çok etkilendi. Farklı kültürlere sahip ülkelerden gelen yahudiler, geldikleri ülkelerin kendine özgü kültürlerini de yanlarında getirdi. Rus kültürü, İsrail’deki sanatta kaçınılmaz etkiler getirdi. Habima Tiyatrosu, ülkeye Rus ve Yidiş kökler getirdi. Yerel Arap kültürü, dansı, dili ve davranışları etkiledi. İngiliz mandası döneminden kalan İngiliz kültürünün de etkisi mevcuttur. Alman kültürü mimari de birçok iz bıraktı, özellikle Tel Aviv’deki mimaride Bauhaus etkisi oldukça gözle görülebilir.

Edebiyatta, oldukça saygı duyulan eserler 1950 ve 1960’lı yıllar arasında görülür. Edebiyatta öncü isimler arasında; Moshe Shamir, Aharon Megged, Amos Oz, A. B. Yehoşua ve Meir Shalev vardır.

Mutfak
İsrail kültürünün heterojen olduğu kadar, İsrail mutfağı da oldukça heterojendir ve hem yerel hem de göçmenlerin getirdiği dünyanın her yerinden unsurlar vardır. Devletin 1948’deki kurulumuyla birlikte İsrail’de birçok mutfaktan beslenmiş karışık bir mutfak gelişmiştir. Bu karışımın içinde Mizrahi, Sefarad,Yemeni ve Aşkenazi mutfakların etkileri vardır.

TAVUKLU KÖY BÖREĞİ (İSRAİL MUTFAĞI)

Hamuru:

150 gr (1 1/4 su bardağı) un
1 kahve kaşığı tuz
1/2 yumurta (hafif çırpılmış)
1/2 su bardağından biraz az su
45 gr (3 çorba kaşığı) tereyağı (eritilmiş)

Harcı:
500 gr pişmiş tavuk (çekilmiş)
250 gr pişmiş patates (ezilip püre haline getirilmiş)
2 taze soğan (ince doğranmış)
1 yumurta (hafifçe çırpılmış)
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

Hamuru yapmak için un ve tuzu büyük bir kaseye eleyiniz. Küçük bir kasedeyumurta, su ve 1 çorba kaşığı tereyağı iyice karıştırıp tahta kaşıkla una katarak yediriniz. Sıkı bir hamur elde edene kadar yoğurunuz.

Hamuru hafifçe unlanmış bir tezgaha koyup 10 dakika, pürtüksüz ve esnek olana kadar yoğurunuz. Sonra büyük, sıcak bir kaseye aktarıp üstüne bezi örterek 30 dakika, cereyansız ve sıcak bir yerde bırakınız. Bu arada harcı hazırlamak için, bütün harç malzemesini büyük bir kasede tahtakaşıkla iyice karıştırınız.

Masanın üstüne büyük ve temiz bir örtü seriniz. (En iyi sonuç çarşafla elde edilir.) Örtünün üstüne un serpip, hamuru unlu merdane ile elden geldiğince ince açınız. Ellerinizin tersiyle kaldırıp çok dikkatli çekiştirerek, kağıt inceliğinde olana kadar geriniz. (Yufkada bir iki delik olabilir.) Makasla yufkanın kenarlarını kesip düzeltiniz. Önce fırınınızı yüksek sıcaklığa (230"C) getirip ısıtınız. 2 fırın tepsisini 1 çorba kaşığı eritilmiş tereyağla yağlayıp bir kenara bırakınız.

Yufkayı, geri kalan 1 çorba kaşığı tereyağın yarısıyla yağlayınız. Harcı uzun bir şerit halinde sizden 7,5 cm uzakta ve kenarlardan 5'er cm içerde kalacak biçimde yerleştiriniz. Örtüyle yufkayı kaldırıp harcın üstüne kapatarak ştrudel biçiminde sarıp uçları içine sokunuz. Hamurun üstünü kalan 1/2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağla yağlayınız.

Hamuru, 5 cm uzunluğunda yanlamasına dilim dilim kesip tepsilere yerleştiriniz. Börekleri fırında 10 dakika pişirdikten sonra, fırının sıcaklığını azaltarak (200°C) 20 dakika daha, börekler gevrek ve nar gibi olana kadar pişiriniz. Tepsileri fırından çıkarıp börekleri sıcak yada soğuk olarak servis ediniz.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet