İsmail Çetin Korkmaz

İsmail Çetin Korkmaz

İslami bayramlar

İslam dininde Ramazan bayramı daha çok şeker ve tatlı şeyler ikram edildiğinden, 'Şeker Bayramı' da denir.
Şevval ayının sadece birinci günü bayram olduğu halde, Türkiye’de ikinci ve üçüncü günler de ilave edilerek üç gün olarak kutlanır.

Kurban Bayramı olmak üzere iki büyük bayram vardır. Bayramlar kültür ve mezheplerin farklılığına göre değişik şekillerde kutlanır. İslami bayramlar ay takvimine göre düzenlenir. İslami takvimde 12 ay ve 354–355 gün vardır. Sünni ve Şia ay takvimleri her zaman örtüşmez. Bazen hem Şiilerin hem de Sünnilerin kutladığı bir bayram farklı günlere denk gelebilir. İslami bayramlar ay takvimine göre düzenlendiğinden 1-2 günlük farklılıklar olabilir.

"Ramazan, Kur’ân’ın (ilk âyetlerinin) indirildiği aydır. İnsanlara doğruyu gösteren  ve doğruyu yanlıştan ayıran belgeler halindeki Kur’ân’ın... Sizden kim Ramazanı yaşarsa, onu oruçlu geçirsin. Kim o ayda hasta yahut yolculukta olursa, o günler sayısınca diğer günlerde oruç tutsun. Allah size kolaylık ister, zorluk istemez. Bu, o sayıyı tamamlayasınız diyedir. Bir de size doğru yolu göstermesine karşılık Allah'ı yüce bilesiniz diyedir. Belki teşekkür edersiniz."  

“ Meryem oğlu İsa dedi ki ”Ey Allahım! Ey Rabbimiz! Bize gökten bir sofra indir. Bizim için; öncekiler ve sonra gelenlerimiz için bir bayram hem de senden bir mucize olsun. Bize rızık ver; sen rızık verenlerin en hayırlısısın” (Ali İmran 114)

Bu ayet, her ümmetin bir bayramının olduğunu gösterir. Ramazan ayı boyunca Oruç tutan Müminler, Ramazanın bitiminde bir Rahatlamaya ulaşmıştır. bir ay boyunca tutulan Oruç ibadetin huzurla sona ermesi, müminler için sevinci hak etme sebebidir. Böylece bayram heyecanına ulaşmaları ve bayram etmeleri haklarıdır. Çünkü Resulullah s.a.v.hadisi şeriflerinde; oruç tutan müminin iki rahatlama zamanının olduğunu belirtirken bunlardan biri, Ramazan ayı bitiminde, Rabbının emri olan bir ibadeti yerine getirmenin şerefi ile sevinmiş ve zafere kavuşmuş olması ve neticede iftar ederek yani bayram ederek rahatlama ve sevinmesi, Bir diğeri de, öldükten sonra, Rabbinden mükâfatını alınca rahatlama bayram etme zamanıdır.

Ramazan bayramında bayram namazından önce tatlı yemek, hurma yemek, hurmayı 1, 3, 5 gibi tek adet yemek, teke riayet etmek, sünnettir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Allahü teâlâ tektir, teke riayet edeni sever.)

Dargın olanların, bayramı beklemeyip, hemen barışması gerekir. Allahü teâlâyı ve Peygamber efendimizi seven, insanların kusurlarına bakmaz, hoşgörülü olur. İyi insan, [mümin], herkesle iyi geçinir. Başkalarına sıkıntı vermediği gibi, onlardan gelecek eziyetlere de katlanır. Bir kusuru için kimseye darılmamak gerekir.

(Birbirine dargın iki kişiden, hangisi önce selam verirse, günahları affolur. Verilen selamı öteki almazsa, melekler alır. Selam almayana da şeytan, sevinçle iltifatta bulunur.)

Ortak değerleri ayakta tutan, birlik ve beraberliği geliştiren, toplumun fertlerini birbirine daha da kaynaştıran, dargın ve kırgın olanların barışmasına vesile olan ve iftihar edilecek millî değerlerin anılmasını sağlayan bu gibi günlere, bütün toplumlarca özel önem verilir. Her toplumun kendine mahsus bayramları vardır. Bu bayram günleri, toplumun en küçük birimi olan ailenin bütün fertlerinden başlamak üzere, bütün toplum tarafından neşe ve sevinç içinde, çeşitli eğlence ve oyunlarla kutlanır. Yerine göre çeşitli törenler düzenlenir.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara cinsel sohbet su böreği sipariş oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı