İsmail Çetin Korkmaz

İsmail Çetin Korkmaz

I. Tahmasb

Şah Tahmasb, 3 Mart 1514 tarihinde İsfahan'da doğdu. Şah I. İsmail'in oğlu olan Şah Tahmasb, Çaldıran Savaşı'ndan sonra Horasan'a gönderildi. Bir süre Sebzvar ve Herat'ta kaldı. Şiilerin ve Safevileri
1521'de Sultaniye'deki babasının yanına dönen Tahmasb, I. İsmail'in ölümü üzerine 1524'te 10 yaşında tahta çıktı. Tahta çıktığını I. Süleyman'a bildirmemesi ve Osmanlılara karşı bir tutum izlemesi üzerine Süleyman, batı seferlerine ara vererek Azerbaycan üzerine 3 sefer yapmıştı

Şah Tahmasb, Çaldıran Savaşı'ndan sonra Horasan'a gönderildi. 1521'de Sultaniye'deki babasının yanına dönen Şah Tahmasb, Şah İsmail'in ölümü üzerine 1524'te tahta çıktı. Osmanlı Devleti'nin 1533 Irakeyn seferini açmasını neden olacak sınır olayları onun zamanında yoğunlaştı. Ulama Paşa'nın Osmanlılara sığınması, Bitlis Bey'i Şeref Han'ın Safevilere yaklaşması bu savaşın başlıca nedeniydi. Şah Tahmasb, 1528'de Özbeklere karşı yaptığı ilk savaşını kazandıktan sonra Bağdat'a yürüdü. Burayı Osmanlılara teslim etmeyi düşünen Musullu Zülfikar Bey'i yenerek, Bağdat'a girdi.

Ayrıca Şah Tahmaz Hz. Muhammed'in torunudur. Şah Tahmaz'ın babası Şah İsmail amcası Safevi Devletinin Kurucusu Amcası Ali Mirza Safevi'dir. Dedesi Şeyh Haydar, Dedesinin babası Şeyh Cüneyt, onun babası Şeyh İbrahim, Onun Babası Hoca Ala ed_Din Ali, onun babası Şeyh Sadreddin Musa, Onun Babası Şeyh Safiyüddin İshak Erdebili, Onunda karısı Bibi Fatıma, Onun Babası Zahid Gilanidir.

Tac’ed-Dîn İbrahim Zahid el-Geylânî aşağıda gösterildiği üzere Hz. Muhammed'in 17 inci kuşak torunudur.
               
1 Hazreti Muhammed
2 Hazreti Ali
3 Hasan Basrî
4 Habîb Acemî
5 Dâvud et-Taî
6 Marûf el-Kerhî
7 Serî es-Sekatî
8 Cüneyd Bağdâdî
9 Mimşâd Dîneverî
10 Muhammed el-Bekrî
11 Kadı Vecîhüddîn Ömer el-Bekrî
12 Ebu’n-Necib Sühreverdî
13 Kutbeddîn el-Ebherî
14 Rükneddîn Necaşî
15 Şehâbeddîn Tebrîzî
16 Hâce Cemâleddîn Şirazî
17 Tac’ed-Dîn İbrahim Zahid el-Geylânî

1521 de Sultaniye’deki babasının yanına dönen Tahmaz, I. İsmail’in ölümü üzerine 1524 te 10 yaşında tahta çıktı. Tahta çıktığını I. Süleyman’a bildirmemesi ve Osmanlılara karşı bir tutum izlemesi üzerine Süleyman, batı seferlerine ara vererek Azerbaycan üzerine Şah Tahmaz'ın komutasındaki Safevi ordusuna 3 sefer yapmıştır.

Sultan Süleyman’ın 3. İran seferi sonunda Türkmenlerle savaşmanın bir anlamının olmadığının farkına varılması üzerine Osmanlı ve Safaviler Amasya Antlaşmasını imzalamışlardır. Amasya antlaşmasını Kanuni Sultan Süleyman ile Şah Tahmaz imzalamış anlaşmayla Tebriz Osmanlı İmparatorluğu’na bağlanmıştır.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara cinsel sohbet su böreği sipariş oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı