İsmail Çetin Korkmaz

İsmail Çetin Korkmaz

Hz.Muhammed Mustafa (S.A.V) Peygamber efendimizin yemek alışkanlıkları

Yiyecek ve içecek konusunda Resulullah (s.a.s)’in tek tür besin üzerinde ısrar ederek diğer besinlerden nefsini men etmek gibi bir alışkanlığı yoktu.
Çünkü böyle bir tutum içine girmek ciddi bir biçimde bünyeye zarar vereceği gibi, bunu sürdürmek de zor olabilir. Böyle hallerde değişik besin almazsa insan zayıflar yada sağlığı bozulur. Tek besine alışan bünye de, yemek istediğinde değişik besinleri kabul etmez, bundan dolayı da çok zarar görür.

Peygamber Efendimiz bu davranışın tam tersine insanların yemek alışkanlığında oldukları et, sebze, ekmek, hurma ve benzeri yiyecekleri yer ve içerlerdi.

Efendimiz yiyecek konusunda dengelenmesi gereken bir durum olduğu zaman ona zıt bir yiyecekle bunu telafi ederdi. Mesela hurmanın sıcaklığını karpuzla dengelemiştir. Eğer zıt bir yiyecek bulamazsa ihtiyacı kadar yer, aşırıya kaçmazdı. Gönlünün istemediği yiyeceği yemez, o yemeği yemek için de kendini zorlamazdı. Peygamberimizin bu tutumu sağlığı korumada önemli bir kuraldır. İnsan canının çekmediği bir yiyeceği yediğinde bu yiyeceğin zararı faydasından daha çok olur.

Hz. Muhammed (sav); Çok sıcak yemeği sevmezdi, en çok hoşlandığı yiyecek etti. Kabağı çok severdi, avlanan kuş etlerini yerdi, hurmalardan acve hurmasını severdi.

Hz. Aişe (ra) Peygamberimiz (sav)'in sevdiği yiyeceklerle ilgili şunları söylemiştir; "Tatlı ve balı severdi. Hazreti Peygamber (sav)'in katık olarak yediği yemeklerin bir kısmı şöyle sıralanabilir, Koyunun ön kolu ve sırt eti, pirzola, kebap, tavuk, toy kuşu, et çorbası, tirit, kabak, zeytinyağı, çökelek, kavun, helva, bal, hurma, pazı, anber balığı…"

Hz. Aişe (ra) ek olarak da şunları bildirmiştir; "Kavun, karpuzu yaş hurma ile yerlerdi. Hz. Cabir (ra)'den: Taze hurma ve kavun çok yerlerdi ve 'Bunlar güzel meyvedir' derlerdi." Hiçbir zaman bir yemeği zorla yememiştir.

Hoşuna giderse yer gitmezse yemezdi. Hoşlanmadığında da bir başkasına kötülemezdi".

Peygamber Efendimiz (sav)'in sevdiği bazı yiyecekler için söylediği sözlerden bir kısmı ise şöyledir; "Etin en güzel yeri sırt etidir. Sirke ne güzel katıktır. Mantar kudret helvasıdır. Sinameki ve sennut (tereyağı + bal + kimyon karışımı) yemeye devam ediniz. Çünkü bu iki şeyde samdan (ölümden) başka her hastalıktan şüphesiz şifa vardır. Zeytinyağını yiyiniz ve kullanınız. Çünkü bu yağ mübarektir.  

İdrakinde olduğumuz bu mübarek ay dolayısı ile okurlarımıza, bilgim olduğu kadarı ile Hz. Muhammed (sav)'in yemek konusunda ki düşüncelerini ve en sevdiği yemekler'den biri olan 'Tirit Yemeği'nin tarifini vermek isterim.

Peygamber Efendimizin en sevdiği yemeklerden biri olan 'Tirit Yemeği' tarifi;

MALZEMELER
1/2 kuşbaşı et
1/2 kg yoğurt
1 demet maydanoz
Bayat ekmek
50 gr tereyağı
2 diş sarmısak
2 soğan
Kimyon,tuz

HAZIRLANIŞI
Tereyağını tencerede eritin. Eti ekleyip suyunu salıp çekinceye kadar orta ateşte kavurun. Üzerini 2 parmak geçecek kadar su ve kimyonu ekleyip etler yumuşayana kadar pişirin. Bayat ekmeği küp şeklinde doğrayıp fırında kızartın. Maydanozu temizleyip kıyın, soğanları soyup piyazlık doğrayın, üzerine tuz serpip ovun, yıkayıp süzün. Ekmekleri yayvan bir kaba alın eti suyu ile birlikte üzerine dökün. Sarmısakları soyup ezin ve yoğurda karıştırın, sarmısaklı yoğurdu ekmeklerin üzerine dökün. Soğan ve kıyılmış maydanozu ekleyip servis yapın.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet