İsmail Çetin Korkmaz

İsmail Çetin Korkmaz

Hathor (Dendera) tapınağı

Zeka ve edebiyat tanrısı, Osiris’in danışmanı ve Horus’un koruyucusu. İnsan veya maymun olarak resmedilir, başının üzerinde bir ay resmi vardır.
Hathor (Dendera) tapınağı
Kelimelerin ve matematiğin tanrısı olarak kabul edilir, ayrıca tüm yazarları koruduğuna inanılır, hiyeroglif ustasıdır ve ayrıca büyücüler üzerinde büyük bir etkiye sahiptir, gökbilimcileri, savaşçıları ve matematikçileri korur. Hathor’un adına yapılmış olan tapınaktak Hathor, eşi Ra'ya kızıp Mısır'ı terk eder.Ra hemen O'nu özlediğini anlar; ama Hathor dişi bir aslan'a dönüşmüştür ve kendisine yaklaşan her insan ve tanrıyı yokeder. Bu Hathor-Sekhmet tanrıçalarının da özelliğini belirler. Daha sonrasında; Thoth; Hathor'a bir şişe iksir hazırlar ve sonra tekrardan Hathor'a dönürşür.Tapınağı Dendera Tapınağı'dır.

Mısır'da Nil Nehri’nin batı yakasında, Dendera yerleşim yerinin 2.5 km güney doğusunda yer alan görkemli bir tapınak. Yolu Luksor’a düşenlerin, Antik Mısır’ın aşk, sevinç ve güzellik tanrıçası Hathor’a adanmış bu tapınaktır.

Dendera Tapınağı (Temple of Hathor), Mısır‘da Nil Nehri’nin batı yakasında, Dendera yerleşim yerinin 2.5 km güney doğusunda yer alan görkemli bir tapınak. Yolu Luksor’a düşenlerin, Antik Mısır’ın aşk, sevinç ve güzellik tanrıçası Hathor’a adanmış bu tapınağı görmesi gerekir.



Hathor Tapınağı, MÖ 125 ile MS 65 yılları arasında inşa edilmiş, ancak tapınağın tarihi 2.360 yıl öncesine kadar gidiyor. Kraliçe VII. Kleopatra tapınağı yaptırmış; Romalılar MS 60 yılında tamamlamış. Bu haliyle Antik Mısır’ın en genç tapınaklarından biri. Zarar görmesine rağmen, Mısır’da tamamının en iyi korunduğu tapınaklarından birisi.

Tapınağın 75 metre uzunluğunda bir avlusu var; avlunun doğu tarafında önemli küçük tapınak ve antik binalar bulunuyor. Roma Doğum Evi, 5. yüzyıl Hıristiyanlık dönemine ait Kıpti Bazilikası ve Nectanebo Doğuşu Evi’nin mükemmel örnek kalıntıları burada görülebilir.

Hipostil Salon’daki dev sütunlar ve astronomik olayların anlatıldığı renkli tasvirlerin olduğu tavan, bozulmadan günümüze kadar gelmiş. Dev sütunların tavana yakın üst kısmında tanrıça Hathor’un yüzü bulunuyor ve bunların bir çoğu gayet iyi korunmuş. Tanrıçaya adanan kurbanlar bu sütunlar üzerine kazınmış. Firavunlar, Mısır tanrıları ve Roma imparatorları dahil, ritüelleri anlatan bir çok kabartmalar var.

Tavanda, Mısır Takvimi’ne göre günün saatleri, gece, gündüz, ay ve güneşi; ayrıca gök cisimlerini anlatması açısından eşsiz. Mısırlıların MÖ 3000’lerde geliştirdikleri Mısır takvimi bugün kullandığımız takvimin aslını oluşturuyor. MS 1.582’de Papa XIII. Gregor tarafından, Mısır Takvimi’Nin düzenlemesi ile bugün kullandığımız Gregoryen takvimi ortaya çıkmış.

Kralın temsilcileri, rahipler ve soylular, büyük salonda günlük ritüelleri yapmak için bir araya gelirlerdi.

Hathor Mısır mitolojisi'nde en önemli tanrıçadır. Hathor (Mısır dilinde Horus’un evi anlamında) samanyolu galaksisinin kişileştirilmesini temsil eder. Galaksimiz dünyadan ışıklı bir spiral şeklinde göründüğü için eski Yunan ve Latin dillerinde olduğu gibi İngilizce’de de “Süt gibi Yol” anlamına gelen Milky Way olarak adlandırılmıştır. Hathor bazı figurlerinde memelerinden süt akan ilahi bir inek olarak çizilir. Hathor en eski tanrıçalardandır. En azından MÖ 2700'lere kadar inek/boğa kutsallığı çerçevesinde, 2. krallık döneminde, hatta Akrep Kral döneminde bile(King Scorpion) (King Scorpion MÖ 5000'lere kadar gidebilir) Hathor’a tapıldığı tahmin ediliyor. Hathor, aynı zamanda Ogdoad kozmolojisi denilen antik Mısır yaratılış mitolojisindeki yaratıcı tanrı Ra’nın kızıdır.

Hathor aşk tanrıçası olarak da bilinir. Ayrıca müzik tanrısı olarak düşünürler. Hathor’un çok sayıda ismi vardır. Ancak 3000 yıldan beri en çok kullanılan isimlerinden biri Mehturt’dur (aynı zamanda Mehurt, Mehet-Weret, ve Mehet-uret biçiminde de söylenir) ve “büyük tufan” ya da “büyük sel baskını” anlamına gelir ki bu da “süt gibi yol”a direk bir referans içermektedir. Samanyolu gökyüzündeki bir suyolu gibi görülürdü, bu “göklerdeki Nil nehri”nde güneş tanrısı ve Mısır’a önderlik eden kral yelken açıp giderlerdi. Bundan dolayı, mehturt adı Hathor’un her yıl Nil’in taşıp sel baskınlarına yol açmasından sorumlu olduğu anlamına gelir. Bu adın gösterdiği başka bir şey de Hathor’un çok yakında olacak doğumun bir müjdecisi olarak görüldüğüdür. Amniyo kesesi yırtılıp da doğum suyu akar akmaz, bu çocuğun çok yakında doğacağını gösteren bir belirtidir.

Hathor aynı zamanda çöl bölgelerinin koruyucusu olarak da gösterilmiştir. (Serabet el-Kadim)

Bazı Mısırologlar, Hathor’un adına yapılmış olan tapınaktaki rölyefleri adeta elektrik lambalarına benzeyen bir yapay ışıkla ilişkilendirirler. Diğer bazı Mısırologlar ise bunun üzerinde bir yılanın doğum yaptığı bir lotus çiçeği olduğunu ileri sürüyorlar.

Edfu'da Horus'un eşi olarak bilinir. Teb'de ölüm tanrısıdır ama genel olarak aşk, neşe, dans ve alkol tanrısı olarak kabul edilir.

Hathor, eşi Ra'ya kızıp Mısır'ı terk eder. Ra hemen O'nu özlediğini anlar; ama Hathor dişi bir aslan'a dönüşmüştür ve kendisine yaklaşan her insan ve tanrıyı yokeder. Bu Hathor-Sekhmet tanrıçalarının da özelliğini belirler. Daha sonrasında; Thoth; Hathor'a bir şişe iksir hazırlar ve sonra tekrardan Hathor'a dönürşür.



Horus yıldızların ve aşkın, parlayan güneşin tanrısıdır, firavunların koruyucusudur, en eski Mısır tanrılarından biridir, güneş tacı giyen şahin başlı bir erkek olarak resmedilir. Keskin gözlerinin karanlıkta bile görebildiği söylenir.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet