İsmail Çetin Korkmaz

İsmail Çetin Korkmaz

Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Alinazik kebabı!..

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en eski şehirlerinden olan Gaziantep, bölgenin kültür, tarih ve ticaret merkezlerindendir.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en kalabalık şehri olan Gaziantep ilk uygarlıkların doğduğu Mezopotamya Bölgesi’nde, İpek Yolu üzerinden bulunur.

Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu şehir arkeolojik ve tarihi varlıklarının yanı sıra, birçok kültürün harmanlandığı bir mozaiktir adeta. Günümüzde bölgede bir ticaret merkezi olan Gaziantep aynı zamanda önemli bir turizm merkezidir.

Şehir ve çevresinde kültür turizmi oldukça gelişmiştir. Özellikle Güneydoğu Anadolu turlarının vazgİpek Yolu üzerinde olması nedeniyle pek çok kültürün bir araya gelmesi ile Gaziantep mutfağı da oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Gaziantep mutfağında yaklaşık 250 çeşit yemek vardır ve bu sayı ile Türkiye’nin en zengin mutfağına sahiptir.

Gaziantep mutfağının en ünlü yemekleri genellikle kebaplardan oluşur. Alinazik kebabı, albiberli patlıcan kebabı, simit kebabı, orman kebabı, soğan kebabı, tike kebabı, külbastı, altı ezmeli kıyma kebabı Gaziantep kebaplarındandır.

Kebapların yanı sıra et yemeklerinden soğan yahnisi, ekşili taraklık tavası, beyran, et paçası, ekşili ufak köfte ve doğrama en bilinen yöresel yemeklerdir.

Gaziantep mutfağında yoğurt çok fazla kullanılır. Yoğurtlu yuvalama, sarımsak aşı, yoğurtlu bakla ve şiveydiz yoğurtla yapılan yemeklere örnektir.

Mumbar dolması, içli köfte, çiğ köfte, omaç, yağlı yumurtalı köfte, karnı yarık, imam bayıldı, kabaklama, firik pilavı, özbek pilavı, incikli pilav, meyhane pilavı Gaziantep sofralarını süsleyen yemeklerdendir.

Baklava, fıstıklı kadayıf, şöbiyet, dolama, nişe helvası, şam tatlısı, aşure, zerde, peynirli irmik helvası ise Gaziantep mutfağından çıkan tatlılardır.
eçilmez duraklarından biridir.

 

ALİNAZİK KEBABI

5-6 adet bostan patlıcanı
Yarım kilo süzme yoğurt
Yarım kg. kıyma
2 -3 adet çarliston biber
2 büyük domates
3-4 diş sarımsak
3-4 yemek kaşığı sıvıyağ, kırmızı toz biber, karabiber, tuz

Patlıcanların yanlarına 1-2 delik açılır, fırında közlenir. Süzme yoğurdun içine dövülmüş sarımsak ve tuz koyulur. Bir yandan kıyma kavrulup içine biber, tuz,domates, yağ, toz biber konulup, kıyma sosu hazırlanır.

Közlenmiş patlıcanların kabuğu soyulup ince ince doğranıp, sarımsak ve yoğurtla karıştırılır. Daha sonra kıymalı sos üzerine sıcak dökülür, karabiber serpilir, bulgur pilavıyla birlikteservise sunulur. .

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara cinsel sohbet su böreği sipariş oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı