İsmail Çetin Korkmaz

İsmail Çetin Korkmaz

Gaziantep, 'yemeğin Güneydoğu usulü'

Gaziantep 7. asırda hazret-i Ömer zamânında İslâm orduları tarafından fethedilerek, Bizanslılardan alındı.
On birinci asrın sonlarına kadar Müslümanlarla Bizanslılar arasında, 12. asrın ortalarına kadar Selçuklu Türkleriyle Bizanslılar ve Haçlılar arasında zaman zaman el değiştirdi. On ikinci asrın ortalarından 1516'ya kadar Türkler ve kısa bir müddet Araplar bölgeye hâkim oldu. Yavuz Sultan Selim Han, 1516'da bu bölgeyi Osmanlı Devletine kattı. Bölge, Türk-İslâm kültürü ile yoğrulmuş olup, diğer kültürler 7. asırda kaybolmuş ve Bizansla Haçlı ordularının ve 19. asırda Amerikalı Protestan misyonerlerinin açtığı Amerikan Koleji ile yeniden tesis edilmek istenen Hıristiyan kültürü, filiz vermeden kurumuştur. Gaziantep'in bütün sosyal yaşayışında Türk-İslâm kültürü hâkimiyetini devâm ettirmektedir.

Tarihi İpek Yolu güzergahında bulunan Gaziantep'te çeşitli kültürlerin buluşması nedeniyle oluşan zengin mutfağında yaklaşık 252 çeşit yemek türü yer alıyor

Gaziantep'in baklavası meşhurdur. Yemeklerde nâne, sarmısak, kırmızı biber ve baharat çok kullanılır. Üzümden yapılan ve "şire" (üzüm peksimeti) denilen çerezleri meşhurdur. Antep sucuğu, Besni sucuk ve pestili, Samsa ve Bastık başlıcalarıdır.. Çiğ köfte, içli köfte ve lahmacun yaygındır. Kilis kebabı, Alenazik, simit kebabı, kabaklama, sarmısak ve erik tavası, yeni dünyâ ve elma kebabı meşhurdur.

En bilinen Antep yemekleri arasında Yuvarlama, Dolma, Ekşili Taraklık, Beyran, Kabak Oturtma, Peynir Böreği, Şiveydiz, Yoğurtlu Patates, Alaca Çorbası, İmam Bayıldı, Firik Pilavı, Malhıtalı Aşı, Simit Aşı, Yağlı Köfte, Malhıtalı Köfte, Analı Kızlı, Omaç, Muhammara İçli Köfte sayılabilir, en bilinen Antep tatlıları arasında ise Katmer, Baklava, Bülbül Yuvası, Şöbiyet, Dolama, Burma Kadayıf sayılabilir. Bunların yanında çoğu Antepli, Antep dışında kebap yemez. Belki kebabın memeleketi Antep değildir ama en güzel kebapları da Gaziantep’te yersiniz. Sabah güzel bir Katmer ile yanında bir bardak sıcak süte kimse hayır diyemez. Veya soğumasını en az 10 dakika beklemeniz gereken Beyran veya Et Paçası ile güne başlayabilirsiniz. Güzel Antep yemekleri yapan lokantalarımızdan birine girdiğinizde benim tavsiyem Yoğurtlu bir yemek olan yuvalamayı denemeniz olacaktır. Antep’e gelip de yuvalama yemeden gitmek olmaz. Türkiye’de kaynamış yoğurtla yemek yapan belki de tek yer Gaziantep’tir..

Ama bir tavsiyem olacak; Çorbanız çok güzeldi diye iltifat etmeyin, bu laf Antep’te iltifat olarak kabul edilmez. Çünkü Yuvalama bir çorba değil ana yemek olarak kabul edilir. Bir iki dakika da içtiğiniz o bir tabak yemeği ( çorbayı :) ) hazırlamak için 20-25 dakika harcanır. Yemek yemeye gidemiyorsanız, istetebilirsiniz. O zaman da tavsiyem İçli Köfte veya Peynir böreği olabilir. Tatlıya gelince her zaman için bir Antep klasiği olan Baklava’dır. Kıvamında sıcak bir dilim baklava gibisi yoktur. Baklavayı daha önce yedim diyorsanız ( ama kesinlikle Antep’te yemişseniz ) size tavsiyem Bülbül Yuvası (Saray Burma ) veya Dolama’dır. Dünyanın çok az yerinde bu kadar çeşit ve lezzete rastlayabilirsiniz. Lütfen bu tatlardan kendiniz mahrum bırakmayın..

Yoğurtlu yuvalama

MALZEMELER

•1 su bardağı ince bulgur
•200 gr yağsız kıyma
•2 adet soğan
•1 kg yoğurt
•1 su bardağı haşlanmış nohut
•Kuru nane
•Tuz
•1 çay bardağı pirinç
•1 tatlı kaşığı tereyağı

YAPILIŞI
1. 1 su bardağı ince bulguru soğuk su ile ıslatın bir su bardağı ile ıslatsanız uygundur.
2. 15-20 dk beklesin.
3. Etinizi ve bulgurunuzu 3 eşit parçaya bölün dörde böldüğünüz soğanlarıda eşit olarak içlerine koyun ve bir güzel rondodan geçirin. birazcık tuz atın.
4. Yumuşayan bu karışımı bir güzel yoğurun.
5. Macun gibi olunca elinizi ıslatarak yuvarlayın.
6. Kaynar suda 5 dk haşlayın haşlanınca su yüzüne çıkacaği için anlarsınız pişip pişmediğini haşlanınca süzgeçle alın bir kaseye koyun.
7. Büyükçe bir tencerede pirincinizi haşlayın ve içine haşlanmış nohutlarınızıda ekleyin. tuzunuzu ilave edin.
8. Yoğurdunuzu sıcak su ile ılıtarak bu haşlanmış pirinç ve nohutun içine yavaş yavaş koyun kesilmesin.
9. Haşlanmış yuvalamalarınızıda ekleyin ve altını kapatın.
10.Üzerine tereyağında kızdırdığınız naneyide ekleyip servis yapın. Afiyet Olsun

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet