İsmail Çetin Korkmaz

İsmail Çetin Korkmaz

Dünya'daki ünlü duvarlar

ÇİN SEDDİ
Çin'in kuzeybatısı boyunca uzanan, Dünyanın en uzun savunma duvarıdır. Kalıntıları Po Hay körfezinde deniz kıyısında başlar. Pekin'in kuzeyinden geçerek batıya yönelir ve Huang-Ho nehrini ikiye bölerek güneybatıya uzanır. Gobi Çölü'nün güneyinden batıya yönelerek devam eder.

HIRVATİSTAN DUBROVNİK DUVARLAR
Dubrovnik şehir duvarları 13’üncü ile 16ıncı yüzyıllar arasında inşa edildi. Bugün hálá bozulmadan duruyor. Tartışma götürse de, kimilerine göre 25 metre yükseklikle 16 kulesi bulunan bu surlar dünyanın en iyi inşa edilmiş şehir duvarlarından’dır.

BERLİN DUVARI
(Almanca: Berliner Mauer) Doğu Almanya vatandaşlarının Batı Almanya'ya kaçmalarını önlemek için Doğu Alman meclisinin kararı ile 13 Ağustos 1961 yılında Berlin'de yapımına başlanan 46 km uzunluğundaki duvar.
Batı'da yıllarca "Utanç duvarı" (Schandmauer) olarak da anılan ve Batı Berlin'i abluka altına alan bu betondan sınır, 9 Kasım 1989'da Doğu Almanya'nın, isteyen vatandaşlarin Batı'ya gidebileceğini açıklamasının ardından tüm tesisleriyle birlikte yıkıldı.

KUTSAL SAKIZ DUVARI SEATTELE
Amerika Birleşik Devletleri'nden sıradışı bir duvar; Kutsal Sakız Duvarı (The Seattle Gum Wall). Bu caddede yer alan bir tiyatro gişesi önünde uzun kuyruklar olurmuş. Kuyrukta bekleyenler sırası geldiğinde iceri sakızla girmemek için sakızlarını duvara yapıştırıp girerlermiş. Daha sonralarda duvarda çeşit çeşit renklerde sakızları görenler, sakızlarına şekil vererek duvara yapıştırmaya başlamış. Ve bu gelenek hale devam ediyor. 

HADRİAN’IN DUVARLARI
Hadrian Duvarı ya da Roma Duvarı, modern İngiltere'yi doğu-batı doğrultusunda ikiye ayıran Roma İmparatorluğu zamanında taştan yapılmış bir settir. Duvar, İngiltere'de inşa edilmiş üç istihkamın ikincisidir. Bunlardan ilki Gask Ridge, üçüncüsü ise Antonine Duvarı'dır. Her üç duvar da Roma İmparatorluğu denetimindeki Britanya'nın ekonomik düzenini ve güvenliğini, İskoçyalı kuzey kabilelerinin akınlarından korunmak için kuzeye inşaa edilmiş olup imparatorluğun kuzey sınırlarını çizmiştir. Hadrian Duvarı, bu üç duvar içinde fiziksel varlığını en çok koruyabilen ve bu yüzden en çok bilinenidir.

SACSAYHUAMAN DUVARI PERU
Sacsayhuaman'ın harika dev taşları.Alan Alford kitabında soruyor: "Neden bu insanlar daha az tehlikeli olan küçük taşlar yerine bu dev taşları kullandılar?" Belkide bu bilinmeyen topluluk bu tür inşaat tekniğinde bir zorlukla karşılaşmıyorlardı.Acaba o zamanın insanları bizim gelecekte sahip olacağımız teknik bilgiyemi sahipti? Peru-Cuzco’daki Sacsayhuaman’ın taş duvarları büyük bir bimece olarak eski çağlardan karşımıza çıkmaktadır.Burası dünyanın en etkileyici kalıntıları arasında sayılmaktadır.1200 metre yükseklikteki dağda yapılmışlardır.

BATI ŞERİA DUVARI
İsrail'in 2002'de Batı Şeria'da inşasına başladığı ve işgal karşıtı gösterilerin sembolü haline gelen 'utanç duvarı' bugün 10. yılına girdi. 
Batı Şeria'da Filistin topraklarını ayıran İsrail duvarı, Filistinli intihar bombacılarına karşı önlem olarak inşa edilmeye başladı.

TRUVA DUVARLARI
Türkiye'nin güneyindeki, 41,50 m. uzunluğunda, 4,50 m. kalınlığında ve 4,00 m. yüksekliğindeki kısmı günümüze gelebilmiş 2. Bölüm de, kaliteli işçiliği ile dikkati çeker. Bu duvar, büyük ölçüde Roma dönemi surunun arkasında kalmıştır. Güneye kadar uzanan yaklaşık 90 m. uzunluğundaki 3. Bölüm, güneyde Roma dönemi Bouleterion’u ve Schliemann’ın yarığı ile kısmen tahrip olmuştur. Buna karşılık, doğu bölümü oldukça iyi durumdadır. Güneydeki 4. Bölüm, 121 m. uzunluğundadır. Truva VI’daki en önemli buluntulardan biri, 4. Bölümün yaklaşık 450 m. kuzeybatısındaki geniş hendektir.

VİETNAM ŞEHİTLERİ DUVARI
Anıt mezarın en tanınmış kısmı olan Vietnam Şehitleri Anıt Duvarı Maya Lin tarafından tasarlanmıştır. Bu anıt mezar 2007’de AIA tarafından yapılan Amerika’nın Favori Mimarlık Listesi çalışmasında ABD’nin en favori onuncu mimari eseri olarak seçilmiştir

AĞLAMA DUVARI KUDÜS
Ağlama Duvarı (İbranice: HaKotel HaMa'aravi), Kudüs'te bulunan ve Yahudilerce kutsal sayılan, Büyük Tapınağın ayakta kalan Batı duvarıdır. Bu sebepten dolayı Batı Duvarı adıyla da bilinmektedir[1]. Yahudilerin, Süleyman'ın Kudüs’te yaptırdığı Beyt-ül-Makdis'ten kaldığına inandıkları ve kutsal kabul ettikleri duvar.

BABİL DUVARI IRAK
Babil, çok büyük bir ovaya uzanır ve 385 stad duvarla çevrilidir. Duvarların kalınlığı 32 fit, kulelerin yüksekliği 50 cubit ile 60 cubit arasındadır ve bu duvarların üstündeki geçitten 4 at arabası diğerini rahatlıkla geçebilir

BİZANS SURLARI İSTANBUL
İstanbul Surları, İstanbul'un çevresinde bulunan, Doğu Roma zamanında yapılmış şehir duvarlarıdır. İstanbul'un etrafını çeviren surlar tarihte 5. yüzyıldan başlayarak inşa edilmiş, yıkılmalar ve yeniden yapmalarla dört defa elden geçmiştir. Son yapımı MS 408'den sonradır. II. Theodosius (408-450) zamanında İstanbul surları Sarayburnu'ndan Haliç kıyısı boyunca Ayvansaray'a bu taraftan, ve Marmara kıyısı boyunca Yedikule'ye, Yedikule'den Topkapı'ya, Topkapı'dan Ayvansaray'a uzanıyordu.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara cinsel sohbet su böreği sipariş oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı