İsmail Çetin Korkmaz

İsmail Çetin Korkmaz

Çeçenistan, Dolmalı Tavuk

Çeçenler (Çeçence: Hохчи Nohçi), Kuzeydoğu Kafkasya’da Sunja ve Argun ırmakları civarında yaşayan yerli Kafkasya halkı.

Kendilerini Nohçi(tekil Nohçi veya Nohço) olarak adlandırırlar. Bu ad, Çeçenlerin Nohçmekhahoi adlı kabilesinden ve bu kabilenin topraklarından gelir.

Çeçen adı ilk kez 8. yüzyıl Arap kaynaklarında geçer. Yaygın bir geleneğe göre Rusçadaki Çeçen terimi, Çeçenler'in 1732’de Rus askerlerini yenilgiye uğrattığı Çeçen-aul köyüne dayanır. Ancak bunun yanlış olduğu, 1692’den önce Rus kaynaklarında Çeçen teriminin bulunmadığı, bu terimin muhtemelen Kabardeyce’deki “Şaşen” adından geldiği ileri sürülür..

Nah kabileleri, Çeçenlerin ve İnguşların atalarıdır. Nahlar 16. yüzyıla değin dağlık bölgelerde yaşıyorlardı. Bu tarihten sonra ovalara inip yerleştiler. Bu tarih aynı zamanda bu halkların Müslümanlaştığı tarih olmuş ve milliyetçi hareketler gelişmeye başlamıştır.Ayrıca, bazı Çeçen milliyetçileri kökenlerini Urartulara dayandırmaktadır.

Çeçenlerin İslam’dan önce tamamen kendine özgü dinsel gelenekleri ve inançları vardı. Tarımla ilgili çeşitli törenler düzenliyorlardı. Bunlar, yağmur törenleri, Gök Tanrısı Sela ve Tanrıça Tuşoli adına düzenlenen kutlamalar gibi törenlerdi. Çeçen toplumu, tukkhum adı altında örgütlenmiş, taeyp denilen 131 klandan oluşuyordu. Taeyp, Arapça kökenli bir sözcük olup ta'ife den geliyordu.Taeypler, paylaşılan toprak, kan bağı ve mevcut sıradan ilişiklere dayanıyordu; ancak savaş sırasında birkaç klan birleşebiliyordu. Taeypler, daha küçük topluluklara, yani garlara, garlar da nakiyelere ayrılıyordu.

Çeçenlerde kafatası kısa,yüz geniş yahut beyzi,burun düz ve kuvvetli,gözler koyu renk,saçlar koyu olmakla birlikte mavi veya gri göz rengi de çoktur.Kuzeyde Miçiko Çeçenkerinde Tatar simasına rastlanır.Doğuda İçkerler ve Akkilerde hatlar basık bir burunla Orta Asya hatlarını,diğerleri de kartal burunlarıyla Arapları hatırlatırlar.

Dolmalı Tavuk (Çeçenistan)

MALZEMELER
1 Tavuk
8-12 tane yumurta
200 gram margarin
200 gram süt

HAZIRLANIŞI
Temizlenmiş tavuğu boğazından iple bağlayın. Sadece omlet için hazırlanmış malzemeyi dökebilecek yer bırakıp öbür delikleri iğne ile dikin. Sütle yumurtayı iyice çırpın ve dikilen tavuğun içine döküp beze sarın. Tuzlu kaynar suya koyup hafif ocakta 1-2 saat pişirin. (Tavuğun büyüklüğüne göre.) Pişerken ara sıra iğne ile delikler yapın sonra pişince indirin ve bezi alıp parçalara bölün. Yanına süsler yaparak servis yapın.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet