İsmail Çetin Korkmaz

İsmail Çetin Korkmaz

Bahreyn, Kakuleli Pişi

Bahreyn (Arapça: مملكة البحرين - Memleketü'l-Bahreyn) resmi adıyla Bahreyn Krallığı, Asya'da, Basra Körfezi'nde yer alan bir ada ülkesidir.

Bahreyn'in güneydoğusunda Katar, batısında Suudi Arabistan yer alır. "Bahreyn" Arapça bir kelime olup "iki denizin arasında" demektir. Kuzeybatıdan, 25 Kasım 1986 kullanıma açılan ve 25 km. uzunluğundaki Kral Fahd Geçidi ile deniz üzerinden karayolu ile Suudi Arabistan'a bağlanmıştır.

Bahreyn antik zamanlardan beri insanlar için bir yerleşim yeri olmuştur. Basra Körfezi'ndeki stratejik konumu ülkeyeAsur, Babil, Yunan, Pers ve son olarak da Müslümanlığı da beraberinde getiren Arap medeniyetlerinin etkisine sebep olmuştur.

1500'lerde Portekizlilerin eline geçen ada, yaklaşık 400 yıl boyunca I. Dünya Savaşı'na kadar Osmanlı hakimiyetinde kalmış, 1971'de Birleşik Krallık hakimiyetinden çıkarak bağımsızlığına kavuşmuştur.

Bahreyn 3 büyük adadan meydana gelir. En geniş adası Bahreyn Adasıdır, 48 km uzunluğunda ve 19,3 km genişliğindedir. Baş şehri Manama, bu ada üzerindedir. Diğer büyük adaları Muharrak ve Sitra'dır. Kıyıları nakliyat ve gemilerin yaklaşması için elverişlidir. Adalar genel olarak denizden çok yüksek değildir. En tepe noktası 137 m ile Bahreyn Adasındaki bir tepedir.

Yemek, Bahreyn kültürünün önemli bir parçasidir. Dünya mutfagindan lezzetleri burada bulabilirsiniz. Bahreyn mutfak kültürü, geleneksel lezzetlerle ön plana çikar. Balik, pilav, et ve hurmalar ülke mutfaginin baslica malzemelerini olustururken kafe kültürü de oldukça popülerdir. Machboos (et ve balik), muhammar (tatli pilav), falafel (kizartilmis leblebi), shawarma (kuzu eti veya tavuk eti), ghoozi (pilav, kaynatilmis yumurta, baharatlar ve kuzu eti) ve samboosa (bir çesit kizartilmis börek), ülke mutfagindan popüler lezzetlerdir. Hamour, safi ve chacanad baslica balik türleridir. Ghahwas (kahve evleri) oldukça popülerdir. Bu tür yerler, genellikle ülke çarsilarinda bulunur. Sisha, müzik ve satranç, bu mekânlarin vazgeçilmezleridir.

Kakuleli Pişi

25 salooq için:
1/2 su bardağı süt
2 su bardağı un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1/2 tatlı kaşığı toz kakule
1/2 su bardağı erimiş tereyağı
pudra şekeri
kızartmak için sıvıyağ

Sütü kaynatıp soğumaya bırakın. Derin bir kapta unu, kakule ve kabartma toıu ile karıştırın. Erimiş ılık tereyağını üzerine dökerek, tahta bir kaşıkla ufalanan birhamur haline gelinceye kadar karıştırın. Üzerine soğuk sütü ekleyin ve 1dakika, yumuşak bir hamur oluncaya kadar yoğurun. Daha sonra hamurunuzu 1/2 cm. kalınlığında açın. Verevine baklava dilimleri gibi kesin.

Derin bir tencerede veya kızarıma tenceresinde bol yağı 190 derecede kızdırın İçine küçük bir parça ekmek atın. Ekmek 30 saniyede altın rengi alıyorsa, yağın içine 5-6 Salooq atın. 5 dakika altın rengi alıncaya kadar kızartın. Bir kevgirle kızaran tatlıları bir kağıt peçetenin üzerine çıkarın Bu şekilde tatlıların fazla yağı kağıt peçete tarafından emilir.

Servis tabağına bir sıra kızarmış Salooq koyup üzerine pudra şekeri serpin, daha sonra yine kızarttığınız Salooq'lan bir önceki katın üzerine dizin ve yine pudra şekeri serpin.
Sıcak veya soğuk olarak servis yapın.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet