İsmail Çetin Korkmaz

İsmail Çetin Korkmaz

Arap Hristiyanlar

Hristiyan dinine mensup etnik Araplardır ve bazen Arap panetnisitesine bağlı olanları da kapsar. Antik zaman Arap Hristiyan kabileleri ya da Araplaşmış Hristiyanlardır (Melkitler).
Çoğu modern Arap Hristiyan Yemen'in Kahlani Qahtani olarak adlandırılan (Gassaniler, Lakhmidler, Banu Judham ve Hamedan gibi) İslam öncesi kavimlerin soyundan gelir.  

Araplar, tamamının Müslüman olduğu sanılsa da dünya genelinde % 5 lik nüfusu Hristiyan ve diğer dinlerin mensubudur.

Çoğunlukla Hatay'da yaşayan Antakya Rumları, Türkiye'deki Arap kökenli topluluklardan biridir. Antakya ayrıca Antakya Rum Ortodoks Kilisesi'nin tarihi merkezidir.

Günümüzde yüz binlerce Arap Hristiyan, Orta Doğu'nun dışında diyaspora olarak yaşar. Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Kolombiya, Küba, Şili, Dominik Cumhuriyeti, Meksika, Amerika Birleşik Devletleri ve Venezuela Arap Hristiyan diyasporasının yoğun olduğu ülkelerdir. Ayrıca Avrupa'da özellikle de Birleşik Krallık, Fransa (Lübnan ve Kuzey Afrika ile olan tarihi bağlarından dolayı) ve İspanya (Fas'ın kuzeyi ile olan tarihi bağdan dolayı) ile düşük yoğunluğun olduğu Almanya, Hollanda, İrlanda, İtalya ve Yunanistan Arap Hristiyanların yaşadığı yerlerdir. Bunların içinde Avrupa ve Amerika kıtalarında 400.000 Arap Hristiyan'ın Filistin diyasporası içinde yaşadığı tahmin edilmektedir.

Kıptiler veya Koptlar,  Mısır'ın eski halkıdır. İskender'in Mısır'ı alması ve İskenderiye şehrini kurması ile beraber Helenistik bir kültür ile etkileşime geçmişlerdir. Kopt dili veya Kıptice'nin yazımında Yunan harfleri kullanılır. Roma devrinde ağır vergiler altında ezilen Kıpti halkı, MS 46'da Mark'ın Mısır'a gelmesi ile Hristiyanlığa geçerler. Bu sefer de Romalılar din baskısı yapmaya başlar, ta ki Bizans dönemine kadar. Konstantinos Hıristiyanlığı serbest bırakınca biraz rahatlarlar. 416'da yapılan 4. Ekümenik Konsülünde Hıristiyan temel meseleleri hakkında anlaşmazlık çıkar ve Hıristiyan cemaatinden dışlanırlar. Kendi inanışlarına göre İsa'nın ilahi ve insani yanları birdir hiç ayrılmamıştır.
 
Katolikler, Kıptilerin sapkınlığa düştügünü söylerler ve devlet dinini hristiyanlık olarak benimseyen Bizans'tan baskı görürler. O kadar baskı görürler ki Araplar saldırdığı zaman Bizanslılar'a yardım etmezler. Araplar geldiği zaman bir 3 yüzyıl rahat ve huzura kavuşurlar. Haçlı Seferleri başladığı zaman Araplardan zulüm görmeye, haçlılardan da sapkın oldukları ileri sürülerek kıyım görmeye başlarlar.

Osmanlı zamanında kendi hallerine bırakılıp İslam Hukuku'na göre gayrimüslim vergileri olan cizye ve haraçtan mesul tutuldular. Kavalalı Mehmet Ali Paşa zamanında devlette yüksek kademelere kadar çıkarlar. İngiliz egemenliği altında başkaldırıya destek olurlar.Şu anda, Mısır'da 7 milyon civârında Kıptî vardır.

Sanılan kanının aksine dünya üzerinde yaşayan arapların tamamı müslüman değildir. arapların %5'lik bir bölümü hristiyandır. hristiyan araplar mısır'daki ''kopt kilisesi'' ya da ''habeş kilisesi'' gibi bağımsız mezheplere üye olabileceği gibi rum ortodoks ve katolik olanları da vardır. başta yemenli bir grup olmak üzere çok az bir kısmı ise yahudidir. türkiye'de ise en iyimser tahmine göre 10 bin, en kötümserine göre de 4 bin hristiyan arap vardır. genelde hatay, adana ve mersin'de yaşayan bu toplum ''melkit'' olarak da adlandırılır.. çoğunlukla rum ortodoks patrikhanesi'ne bağlı olan türkiyeli arapların bir bölümü de iç misyonerlik faaliyetleri sonucu katolikleşmiştir. ''rum'' sözcüğünü terk etmeyen katolik araplar kendilerini ''rum katolik'' olarak adlandırır. son dönemde istanbul'daki ''rum ortodoks cemaati'' dengesiz oranda azalma eğilimi gösterdiği için ''fener patrikhanesi'' tarafından özellikle hatay'lı melkitler kilise ve mezarlıkların bakımı için istanbul'a çağrıldılar. istanbul'daki rum okullarından da istifade eden bu cemaat ''lozan antlaşması'' sırasında rum sayılmış, ancak mübadeleye tabi tutulmamıştır. genelde ''yusuf'', ''ibrahim'', ''isa'' gibi türklerin de kullandığı arap isimlerini tercih ederler

Ortadoğu’da yaşanan büyük değişimler, bölgenin çeşitli halklarının, dinî, mezhepsel ve ulusal gruplarının hayatlarını doğrudan etkiliyor. Bu etkiler siyasi gelişmelerin doğal neticesi olarak tanımlansa da, çoğu kalıcı ve düzeltilemez nitelikte. Hıristiyanların Ortadoğu’dan göç etmesi, üzerine çok konuşulmuş, çok yazılmış ve resmi makamların ilgisini çekmiş bir konu. Bunun sebebi, Arap Baharı sürecinin ilk günlerinden beri, Hıristiyanların durumunun tartışma konusu olması. Mısır’dan Suriye’ye, Hıristiyanlar bu ülkelerdeki büyük dönüşümlerin parçası olamadılar. Bunda, ‘Bahar’ın İslami renklerle kaplı olması kadar, Hıristiyanların zayıflığının da payı var. 

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara cinsel sohbet su böreği sipariş oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı