Müzik Dünyası - 4

Müzik Dünyası - 4
Bu ‘Müzik’te nereden çıktı?
Bir önceki yazımızda ortaya çıkan ilk şarkıdan bahsetmiş ve onu yayınlamıştık. Peki ya dans? Yani demek istediğim ilk oluşan topluluklar uzak mesafelerden haberleşebilmek için davul ve uzun boruları üfleyerek ilk flütü bulduklarını çoğu kaynaktan okuyabiliyoruz fakat; yine bu ilkçağ insanları haberleşmek veya kendilerini ifade edebilmek için ya da eğlence için müzikten önce dansı da bulmuş olabilir... Peki hangisi daha önce? Yapılan araştırmalara göre müzik burada ön plana çıkıyor. İlk çağ müzik enstrümanlarının, mağaralara yapılan dansla ilgili figürlerden daha yaşlı olduğu gerçeği bize; aslında hayatımızın müzikle doğup, vücudumuzun ritmi dahil, müzikle bir uyum ve ritim içinde devam ettiğini anlatıyor...

Bilinen en yaşlı müzik aleti adına ‘’Yaşlı Flüt’’ denilen enstrüman ve kendisi 43 bin yaşında. 2008 yılında Güney Almanya’ da Hohle Fels adıyla bilinen phrehistorik mağara bölgesinde bulunan bu parça o zamanın şartlarıyla, akbaba ve mamut kemiklerinden yontulmuş. Bu güzelim aleti yapan ustalara ise ‘’Neandertal’’ deniyormuş. Uzak mesafeler arası haberleşme ve iletişim için kullanıldığı düşünülüyor. Çünkü muazzam bir ses çıkarmakta kendisi. Törenlerde ya da dinsel nedenlerle de kullanılması mümkün tabi…

Önümüzdeki haftalarda müziğin tarihindeki gelişmelere bu başlık altında devam edeceğiz ... Takipte kalın …

Ne tarz müzik dinlersin?
Başlıca bilindik müzik türleri (hemen kulağımıza aşina gelenler); Blues, Klasik Müzik, Rock, Pop, Halk Müzikleri, Arabesk, Elektronik Müzik, Hip-Hop, Rap, R&B, Caz, Çocuk Müzikleri, Dini Müzikler ve Enstrümantal Müzik…

Bilmediğimiz ya da sadece bir yerlerden duyduğumuz diğer müzik türleri ise; Alternatif Müzik, Alternatif Rock, Funk, Trip, Swing, Be Bop, Fusion, Fantezi, Metal Müzik Türleri, Latin, Flemenko, Dance, Alaturka, Türk Sanat Müziği, Etnik, Soul, Underground, Elektronik Pop,İndie…

Geçtiğimiz hafta ‘’Hip-hop’’, ‘’Rap’’ ve ‘’R&B’’ müzik tarzlarına değinmiştik.

Funk; Groove kavramının üzerine kurulu bir müzik türüdür. Tek başına bir müzik türü değildir, belirli türlere ayrılmıştır. Özellikle 70’ lerin sonunun funk müzikalitesi ‘’disco/pop/boogie’’ karışımı bir izlenim vermektedir. İlk olarak Afrika kökenli Amerikan müzisyenler tarafından keşfedilip daha sonra geliştirilmiştir.

Latin; Latin Amerika’nın müzik türüdür aslında. Latin Amerika kökenli, yani Amerika’nın romantizm konuşulan ülkeleri ve bölgeleri ve Amerika’nın güneyindeki Karayipler’de çalınan, buralarda yaşayan insanların kültürlerini yansıttığı dansıyla meşhur müzik türüdür.

Bu hafta şarkım çıktı!
Bu hafta şarkım çıktı başlığına hoş geldiniz sevgili okurlar. Zor zamanlardan geçiyoruz ve bu zor zamanda maalesef bizim mesleğimiz bir iş olarak görülmüyor fakat aciz görülen, küçümsenen, aslında hayatımız, ruh sağlığımız için gerekli olan, yeri gelince dostumuz, sırdaşımız, bazen de eğlencemiz olan müziği icra eden değerli sanatçılarımızın, emektarlarımızın ekmek tekneleri hiçe sayılmakta ve açlığa terk edilmekteler... Bir sonraki yazımda sadece bu konuda yazacak ve gerekirse duyarlılık kasacağım... Şöyle bir toparlarsam aslında özetle bu zamanda her şey durmuş durumda ama özellikle müzik camiası hareket etmemektedir. Bu hafta 19 Mayıs haftası olduğu için öncelikle Ulu önderimiz Atatürk olmak üzere daha sonrasında biz gençlerin ve kendini genç hisseden herkesin Atatürk’ ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun. Bu güzel haftada harika bir projeyle gelen arkadaşlarımızın Atatürk’ e sevdiği şarkıları armağanıyla sizleri baş başa bırakıyorum... Keyifli dinlemeler…



Haftaya yeni hitlerle bu başlıkta görüşmek üzere...


Ne vereyim abime?
Size bu hafta ruhunuzu dinlendirecek müzikler önereceğim...
Bana iyi geldi dilerim ki size de iyi gelir...
Özellikle içinde bulunduğumuz şu şartlarda buna ihtiyacımız var. Biraz Caz akor geçişleriyle göze çarpan dinlerken içinde sürükleyen bir eser; Franz Gordon’ dan ‘’Bagatelle En Mineur’’...

Evde kendi kendinize dans etmenize neden olacak hem duygusal hemde sürükleyici bir parça; Eric Badanti’ den ‘’Vals De Rodrigues’’ ... Yine Maria Marble’ dan ‘’Hiemal’’ sanki evdeki yaramaz çocuk sizsiniz ve yaramazlıktan sonra yakalanıp hiçbir şeyden habersiz bir edayla bakıyormuşsunuz gibi bir serüvene sürüklüyor sanki... Son olarak Dustin O’Halloran’ dan ‘’An Ending, A Beginning’’ duygusal ama sanki bir şeylerin bitişindeki hüznü yeni şeylerin başlangıcındaki heyecana bağlamış... Hani ilk defa görürsünüz aylarca beklediğiniz çocuğunuzun gözlerini, dudaklarını... İlk defa temas eder gözlerinize öyle bir tatlı heyecan... Önümüzdeki hafta yeni önerilerle bu başlıkta olacağız...

Sonunda;

Haftaya daha da heyecanlı bir yazıyla görüşmek üzere... Merak ettiğiniz eklemek istediğiniz soru ve görüşleriniz varsa bana; ertunctuncersm@gmail.com mail hesabından mail atabilirsiniz. Sizi her yazıda olacağı gibi alt kısımda bir sürprizle uğurluyorum...

Bu hafta bu sefer son yayınlanan dizimin ilk bölümüyle sizi uğurluyorum... Sevgi, saygı ve müzikle steril kalın… Hoşça kalın…


Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara cinsel sohbet su böreği sipariş oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı