Yıl sonu bazı zorunlu bildirimler

Yeni yıla girerken bulunduğumuz yıl sonu itibarı ile bazı zorunlu bildirimleri tamamlamak gerekiyor.
Yıl sonu bazı zorunlu bildirimler
Yeni yıla girerken bulunduğumuz yıl sonu itibarı ile bazı zorunlu bildirimleri tamamlamak gerekiyor.

… Hamiline Yazılı Hisse Senetlerini (MKK) Merkezi Kayıt Kurulu'na Bildirme Zorunluluğu:
Esasen bu zorunluluk 01 Nisan 2021 tarihinden itibaren getirilmiş olup, 6 Nisan 2021 Tarihli resmî gazetede yayımlanan tebliğde 31.12.2021 tarihine kadar Hamiline yazılı hisse senetlerinin MKK ya bildirilme zorunluluğu bildirilmiştir. 7262 Sayılı Kanun ile Türk Ticaret Kanunun 486. Maddesine eklenen hükmü şöyledir; ( Hamiline yazılı pay sahipleri ile sahip oldukları paya ilişkin bilgiler, senetler pay sahiplerine dağıtılmadan önce Merkezi Kayıt Kuruluşuna bildirilir) .Söz konusu Hamiline yazılı olarak bastırılan hisse senetleri bu bildiriminden sonra dağıtılmalıdır.

Hamiline yazılı hisse senetlerini MKK ya bildirmeden dağıtanlara 20.000TL İdari para cezası uygulanacaktır.

Eski hisse sentlerini elinde bulunduranlar sahip oldukları hisse senetlerini ilgili firmalara MKK'ya 31.12.2021 tarihine kadar bildirilmek üzere başvurmaları gerekmektedir. Şirket Yönetim kurulu bu başvuruları en geç 15 gün içerisinde MKK ya bildirmek zorundadır.

Başvuruyu ve bildirimi yapmayanlar için ayrı ayrı 20.000 TL İdari para cezası uygulanır. Ayrıca başvuruda bulunmaya pay sahibi paya bağlı ortaklık haklarını kar payı almak vb gibi kullanamazlar.

Hamiline Yazılı hisse senedi devirlerinde de MKK ya bildirme zorunluluğu vardır. Hamiline yazılı hisse senedini devralana teslim edilmesi sırasında sentle ilgili hakların kullanılması açısında MKK ya bildirimi şarttır. Söz konu senedi devralıp MKK ya bildirmeyenlere 5.000 TL İdari para cezası uygulanır.

Dolayısı ile Hamiline Yazılı Hisse sentlerinin dağıtılması, devredilmesi, iktisap edilmesi bastırmak, MKK ya bildirim işlemini takiben yapılmasını zorunlu kılınmıştır. Aksi takdirde yüklü İdari para cezasına muhatap olmak ile karşı karşı kalınabilinir. Dikkat...


…Bazı Varlıkların Ekonomiye Kazandırılması ile ilgili bildirim süresi;
Bazı Varlıkların Ekonomiye Kazandırılması ile ilgili tebliğ 28/11/2020 Tarihinde 31318 sayılı Resmî gazete de yayımlanmıştır. Buna göre;

- Gerçek ve tüzel kişilerin yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının yurda getirilerek milli ekonomiye kazandırılması, ile ilgi kanunda Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını, bu maddedeki hükümler çerçevesinde, 31/12/2021 tarihine kadar Türkiye'deki banka veya aracı kuruma bildiren gerçek ve tüzel kişiler, söz konusu varlıkları serbestçe tasarruf edebilirler.

Birinci fıkra kapsamına giren varlıklar, yurt dışında bulunan banka veya finansal kurumlardan kullanılan ve bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla kanuni defterlerde kayıtlı olan kredilerin en geç 31/12/2021 tarihine kadar kapatılmasında kullanılabilir. Bu takdirde, defter kayıtlarından düşülmesi kaydıyla, borcun ödenmesinde kullanılan varlıklar için Türkiye'ye getirilme şartı aranmaksızın bu madde hükümlerinden yararlanılır.

Bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla kanuni defterlerde kayıtlı olan sermaye avanslarının, yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının bu maddenin yürürlüğe girmesinden önce Türkiye'ye getirilmek suretiyle karşılanmış olması hâlinde, söz konusu avansların defter kayıtlarından düşülmesi kaydıyla bu madde hükümlerinden yararlanılır.

- Yurt içinde bulunan ancak gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinin kanuni defter kayıtlarında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet, diğer sermaye piyasası araçları ve taşınmazların vergi dairesine bildirilerek, kanuni defter kayıtlarına alınması hususları da 31.12.2021 tarihine kadar bildirmeleri halinde serbeste tasarruf edebilirler.

Konu ile ilgili Gelir İdaresi Başkanlığının 1 Seri no'lu tebliğinde;

İnceleme ve tarhiyat yapılmayacak haller
MADDE 11 – (1) Geçici 93 üncü maddenin yedinci fıkrası uyarınca, bildirimde bulunulan varlıklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacaktır. Bu hükümden yararlanabilmek için;

a) Yurt dışında bulunan bildirime konu varlıkların bildirimin yapıldığı tarihten itibaren üç ay içinde Türkiye'ye getirilmesi ya da Türkiye'deki banka veya aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi,

b) Türkiye'de bulunan ve taşınmazlar dışındaki bildirime konu varlıkların ise banka veya aracı kurumlardaki hesaplara yatırıldığını gösterir belgelerle tevsik edilmesi, gerekmektedir.

(2) Bildirilen varlıkların, yurt dışında bulunan banka veya finansal kurumlardan kullanılan ve 17/11/2020 tarihi itibarıyla kanuni defterlerde kayıtlı olan kredilerin en geç 31/12/2021 tarihine kadar kapatılmasında kullanılması mümkün olup, defter kayıtlarından düşülmesi kaydıyla, borcun ödenmesinde kullanılan varlıklar için Türkiye'ye getirilme şartı aranmaksızın vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmaması imkanından yararlanılacaktır.

(3) 17/11/2020 tarihi itibarıyla kanuni defterlerde kayıtlı olan sermaye avanslarının, yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının anılan tarihten önce Türkiye'ye getirilmek suretiyle karşılanmış olması halinde, söz konusu avansların defter kayıtlarından düşülmesi kaydıyla, vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmaması imkanından yararlanılabilecektir. Denilmektedir. İhtiyacı olan için fırsat olarak değerlendirilebilir.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet