Yeni yılda mükelleflerin hazırlıkları ve değişiklikler

Yine yeni bir yıla hazırlıklar başladı. Mükelleflerin yeni dönem defterleri tasdik edilecek.
Yeni yılda mükelleflerin hazırlıkları ve değişiklikler
Yazımızda bu konuları inceleyelim;

Defter tasdik işlemleri 

01/01/2019 Dönem itibarı ile İşletme Defterine tabi olan mükellefler artık kağıt ortamında defter tutmayıp, Defter Beyan Sistemi ile GİB internet sisteminden defterlerini tutacaklar. Bu işlemler için 31.12.2018 tarihine kadar başvuru yapmaları gerekmektedir. Başvuruları defterbeyan.gov.tr internet adresinden veya  bağlı bulundukları vergi dairesine yapabilecekler.

Diğer Bilanço usulü mükellefler Yevmiye, Defteri Kebir ve envanter defterlerini kağıt ortamında tutanlar 31.12.2018 tarihine bulundukları ildeki noterlere tasdik işlemlerini yapmaları gerekmektedir. Ara tasdik yapmak istedikleri takdirde kapanış tasdikini yaptırdıktan sonra  ocak ayı içerisinde tasdik işlemini yaptırmak zorundadırlar.

Kapanış tasdikleri; Anonim şirketlerde Yönetim Kurulu Karar Defteri ocak ayı sonuna kadar, Yevmiye Defterleri kapanış tasdikleri haziran ayı sonuna kadar yapılmalıdır.

2019 Ylında E-Fatura, E-Defter uygulamasına zorunlu tabi olanlar;

01.01.2019 zorunlu olarak E-Fatura ve E-Defter uygulamasına geçecek mükelleflerin 2017 dönemi brüt satış hasılatı 10 Milyon TL ve üzeri olması gerekmektedir. Ayrıca İnternet üzerinden hizmet satışı yapanların 2017 döneminde brüt satış hasılatları 5 Milyon TL ve üzeri olması halinde uygulamaya tabi olcaklardır.

Özel Tüketim Kanunu ekli I sayılı listedeki malların imali, ithali teslimi faaliyetlerinde bulunanlar EPDK'dan lisans almaları halinde, lisans aldıkları dönemi takip eden dönem başından itibaren uygulamaya tabi olacaklardır.

Serbest Meslek Kazanç defterleri 2018 yılında defter Beyan sistemi üzerinden tutulanlar için defter tasdik işlemi yapmayacaklar ve 2019 yılı için aynı sistemde tutmaya devam edecekler.

BES'e tabi olacak işyerleri 

Özel ve kamu işyerlerinde 01.01.2017 tarihinden itibaren zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemine tabi olan işyerleri belirlenmiştir. Buna göre bu tür işyerlerinde çalışan Türk Vatandaşı olanlardan 45 yaşını doldurmamış olanlar kademeli olarak sisteme dahil edilmektedir. 01.01.2019 dönem için 5 ile 9 işçinin çalışacağı işyerinde BES uygulama başlayacaktır. Birden fazla işyeri olan işyerlerinde toplam çalışanlar esas alınacaktır. İşyerlerinin başka illerde olması fark etmeksizin tüm işyerinde çalışanların toplamı hesaplanacaktır.

Çalışanın BES'ten cayma hakkı bulunmaktadır. İşçi, işverenin emeklilik planına dahil edildiğine ilişkin bildirim yapıldığı tarihten itibaren iki ay içerisinde cayma hakkını kullanabilir. O tarihe kadar fona ödenen payları ve hesabında bulunan yatırım gelirleri 10 iş günü içerisinde iade edilecektir. İşçi isterse katkı payı ödemesine ara verilmesini talep edebilir.

İşsizlik Maaşına yeni düzenleme     

İşsizlik sigortasında yararlanmak isteyenler için esnek uygulama yapılacak.

İşsizlik sigortasından yararlanma koşulları;

- Kendi istek ve kusuru dışında işten çıkarılmak,

Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek kesintisiz olarak çalışmış olmak,

Son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak.

Bu koşullardan son 120 gün içinde sürekli çalışmış olmak şartına esneklik getiriliyor. Çalışma şartı yerine iş akdinin devam edip edilmediğine bakılacak.

İşsizlik sigortası için iş akdinin feshinden itibaren 30 içinde en yakın İŞKUR'a başvurmak gerekir.

Vergi Barışı uzatıldı

7143 Sayılı kanunun varlık barışına ilişkin 10. Maddesinin A,B,C, ve E bendinde yer alan süreler 6 ay uzatılmıştır.

a- Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını 31/05/2019 tarihine kadar Türkiye’deki banka veya aracı kurumlara bildiren Gerçek veya Tüzel kişiler söz konusu varlıklarını  serbestçe kullanabilecekler. Söz konusu varlıklara ilişkin vergi dairelerine herhangi bir bildirimde bulunmayacaklardır. Banka ve aracı kurumlar kendilerine bildirilen varlıklara ilişkin %2 oranında vergi dilimini 30.06.2019 tarihine kadar bağlı bulundukları vergi dairelerine vergi sorumlusu olarak bildirmek zorundadırlar.

b- Yurt içinde bulunan varlıklar içinde kanuni defterlerde kaydedilmemiş para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını 31.05.2019 tarihine kadar beyan ederek, bağlı bulundukları vergi dairelerine %2 oranında vergilendirip kanuni defterlerine kaydedebilecekler. Tahakkuk eden vergiyi de 30.06.2019 tarihine kadar ödemeleri gerekmektedir.

İnceleme ve tarhiyat yapılamayacak durumlar;

Söz konusu işlemlerden dolayı tahakkuk eden vergilerin zamanında ödenmesi,

Bildirilen varlıkların 3 ay içerisinde Türkiye’ye getirilmesi veya Türkiye’deki banka veya aracı kurumlarda açılacak hesaba transfer edilmesi şartı ile herhangi bir inceleme veya tarhiyat yapılmayacaktır.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara cinsel sohbet su böreği sipariş oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı