Torba Yasa'nın vergi borçları açısından soru ve cevapları

14-09-2014 tarihinde 29116 (Mükerrer) Resmi gazetede yayınlanan 6552 sayılı yasa da Kamu alacakları hakkında yeni bir düzenleme yapılmıştır.
Yapılan bu düzenleme kamu ya borcu olanları bir hayli ilgilendiriyordu ve merakla bekleyiş için de idiler. Torba Yasa beklentileri ne kadar karşıladı bilemiyorum ama özellikle Vergi cezalarında daha farklı beklentilerin olduğunu duymaktayım.

Torba yasanın vergisel ve sgk açısından özetle soru cevap olarak yorumlamak istedim;

Soru: Hangi tarihe kadar olan Vergi aslı ve vergi aslına ait vergi cezası borçlarını kapsıyor ?  
Cevap: 30-04-2014 tarihine kadar tahakkuk etmiş olanlar.

Soru: Vergi borçları ve vergi cezaları silinecek mi?
Cevap: Tahakkuk etmiş vergi borçları hiçbir şekilde silinmeyecek. Vergi cezaları da silinmeyecek.Tahakkuk etmiş borçların normal hesaplanan gecikme faizleri  ve gecikme zamları silinecek, yerine Yurtiçi Üretici Fiat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranında hesaplama yapılıp istenirse taksitlendirilecek. Ancak 30-04- 2014 tarihinden önce belirlenen Özel Usulsüzlük cezaları hakkında bir uygulama var. Kanun yayımlandığı tarih te vadesi geldiği halde ödenmeyen veya ödeme süresi geçmemiş olan vergi aslına bağlı olmayan Özel Usulsüzlük cezalarının yasada belirtilen ödeme şarlarına uygun olarak ödenmesi halinde %50 sinden vaz geçilecek. Ayrıca 2014 yılı 1. taksiti de kapsayan geçmiş dönemlere ait Motorlu Taşıtlar Vergisi kanun kapsamında bulunuyor. Yani 2014 yılı 2. taksitler hariç önceki dönemlere ait borçların gecikme faizi , gecikme zammalrı silinecek yerine Yİ-ÜFE oranında uygulama yapılacak.

Soru: Torba yasa yararlanmak isteyen ne zaman müracaat edecek ve  ödemeler kaç taksitte olacak?
Cevap: Kanundan yararlanmak isteyen mükellefler  30/11/2014 tarihine kadar  ilgili kurumlara başvurmaları gerekir. İsteyen mükellefler başvuru tarihinde tamamını ödeyebilirler. İsteyen mükellefler 6 ile 18 eşit taksitler halinde 2 ayda bir olmak kaydı ile ödeyebilirler.

Taksitlendirmeler;
1-    2 ayda bir ödemeli 6 eşit taksitte 12 ay süre ile 1,05 katsayı ile çarpılarak yapılacak ödeme seçeneği,
2-    2 ayda bir ödemeli 9 eşit taksitte 18 ay süre ile 1,07 katsayı ile çarpılarak yapılacak ödeme seçeneği,
3-    2 ayda bir ödemeli 12 eşit taksitte 24 ay süre ile 1,10 katsayı ile çarpılarak yapılacak ödeme seçeneği,
4-    2 ayda bir ödemeli 18 eşit taksitte 36 ay süre ile 1,15 katsayı ile çarpılarak yapılacak ödeme seçeneği.

Soru: Taksitlendirilen borcun ödemeler aksatılması ve varsa yeni ödenecek vergilerin durumu ne olacak?
Cevap: Ödenmesi gereken taksitler ile varsa ilgili dönem de ödenecek vergi asılların  bir takvim yılında ikiden fazla aksatılması veya eksik ödeme yapılması halinde taksitlendirme hakkını ihlal etmiş sayılacak ve haklarını kaybedecekler. Ancak taksitlendirme ödemelerini iki veya daha fazla yerine getiremeyen mükellefler, ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarını son taksiti izleyen ayın sonuna kadar 6183 sayılı yasa ile belirlenen gecikme zammı uygulanarak öderlerse yasa hükmünden yararlanabileceklerdir.

Soru: Vergi alacağı olanlar taksitlerine mahsup isteyebilecekler mi?
Cevap: Evet isteyebilecekler. Vergi dairesinden vergi iade alacağı olanlar, sadece kendi borçlarına uygulanmak üzere mahsup talep edebileceklerdir.

Soru: Kanundan yararlanmak isleneler dava açabilecek mi?
Cevap: Kanundan yararlanmak isteyenlerin dava açmamaları veya açılmış olan dava varsa vaz geçmeleri gerekir.Böyle durumdan olanlar açılmış olan davadan vaz geçtiklerini belgeleyin bilgileri ibraz etmeleri gerekir.

Soru: Emlak vergileri ile Çevre temizlik vergileri kapsamda mı ?
Cevap: Emlak vergisi, İşyerlerine ait Çevre Temizlik vergisi ve belediyelere ödenen diğer vergiler de kanun kapsamında. Çoğu iş yerlerinde ihmal edilen çevre temizlik vergileri varsa bu bir fırsat .

Soru : Yasadan yararlanan borçluların haciz ve teminatları kalkacak mı?
Cevap: Taksitlendirme yaparak yasadan yararlanmak isteyen borçluların haciz ve teminatları yaptıkları ödemeler tutarında teminatları iade edilir veya hacizler kaldırılır.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet