Şirketler vergi avantajını kullanabilir

Vergi Mükellefleri 31.12.2021 tarihine kadar bir vergi avantajını da kullanabilirler.
Şirketler vergi avantajını kullanabilir
Mükelleflerin 09/06/2021 tarihi itibarı ile bilançolarında aktife kayıtlı iktisadi kıymetlerin "Yeniden Değerleme" uygulamasına tabi tutup %2 oranında vergi ödeyerek kıymet ile ilgili değer artış kazancından doğacak vergiden avantaj sağlayabilirler. İşletmeleri aktifinde kayıtlı iktisadi kıymetlerin satışında doğacak kazancın vergilendirilmesi, elde edilecek kazancın ilgili mevzuata göre belirlenmiş vergi oranları üzerinden değerlendirilecek ve vergilendirilecektir.

Bu açıdan vergisel avantaj sağlamak isteyen ve dileyen mükellefler 530 Seri Nolu Vergi Usul Kanunu genel tebliği uyarınca hesaplayacakları %2 oranında vergiyi 3 eşitte ödeyeceklerdir.

İşletmelerde kayıtlı Yeniden değerlemeye tabi kıymetler;
1- Gayrimenkullerin mütemmim cüzüleri ve teferruatı,
2- Tesisat ve makinalar,
3- Gemiler ve diğer taşıtlar,
4- Gayri maddi haklar,
5- Zirai işletmelere dahil hayvanlar,

Bu kıymetlerin bazı maliyet unsurları da bu uygulamaya tabi tutulabilir. Yeniden değerleme yapabilecek mükellefler; Tam mükellefiyete tabi ve bilanço esasına göre deftertutan kollektif, adi komandit ve adi şirketler de dâhil olmak üzere ferdi işletme sahibi gelir vergisi mükellefleri ile kurumlar vergisi mükellefleri bilançolarına kayıtlı iktisadi kıymetlerini, kanunda yazılı istisnalar dışında yeniden değerleme hakkına sahip bulunmaktadırlar.

Kapsam dışı olan mükellefler;
7326 sayılı Kanunla eklenen yedinci fıkra hükümlerinden yararlanamaz:
a) Dar mükellefiyet esasında vergilendirilen mükellefler.
b) İşletme hesabı (zirai işletme hesabı dâhil) esasına göre defter tutan mükellefler.
c) Serbest meslek kazanç defteri tutan serbest meslek erbabı mükellefler.
ç) Finans ve bankacılık sektöründe faaliyet gösteren mükellefler.
d) Sigorta ve reasürans şirketleri.
e) Emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları.
f) Münhasıran sürekli olarak işlenmiş altın, gümüş alım-satımı ve imali ile iştigal
eden mükellefler.

Yeniden değerleme oranında esas alınacak değer hesaplamasında 09/06/2021 tarihi itibarı ile kayıtlı kıymetin iktisap tarihi ile Mayıs 2021 ayına ait Yİ-ÜFE değeri ile hesaplanacaktır.

Kıymetin alındığı tarihe ait ay için belirlenen Yİ-ÜFE değeri ile Mayıs 2021 tarihi için belirlenmiş 666,79 Yİ-ÜFE oranı bölünmesi ile elde edilen oranın İktisap tarihindeki tutar ile çarpılarak elde edilen bedel esas alınacak ve amortisman üzerinden hesaplama yapılacak. Net değer üzerinden hesaplanacak tutar vergiye tabi tutar olacak.Bunun da %2 si oranında verilendirilecek ve 3 taksitte ödenecek.

İşletmeler için büyük önem arz eden bu uygulama oldukça avantaj sağlayacağı kanısındayım. Tavsiye ederim.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet