Şirkete Ortak Olan Sigortalıların Durumu!

Bu konu çoğu insanın kafasını karıştırdı. Zira yasada yenilikler var. Halen 01/10/ 2008 tarihinden itibaren geçerli olan ve 4/a sigortalısı olarak tabir edilen çalışan şahısların ortak olmaları halinde kesintisiz çalışmaya devam ederlerse kesintiye uğrayıncaya kadar Bağ-Kur'a geçmeleri gerekmiyor. Yani  sigortalılıkları devam eder.

 

İŞYERLERİNİN TOPLU İŞTEN ÇIKARMA YÜKÜMLÜLÜKLERİ
Özellikle ekonomik dolayısı ile artık devam edemeyecek işyerleri  istihdam ettirdikleri işçilerinin işten çıkarılması noktasında belirli görevleri yerine getirmek zorundadırlar. Bu konu ile ilgili 4857 sayılı iş kanununda düzenlemeler vardır.

 

Söz konusu kanunun 29. maddesinde;

İşveren; ekonomik, teknolojik, yapısal ve benzeri işletme, işyeri veya işin gerekleri sonucu toplu işçi çıkarmak istediğinde, bunu en az otuz gün önceden bir yazı ile, işyeri sendika temsilcilerine, ilgili bölge müdürlüğüne ve Türkiye İş Kurumu'na bildirir.
İşyerinde çalışan işçi sayısı:

a) 20 ile 100 işçi arasında ise, en az 10 işçinin,

b) 101 ile 300 işçi arasında ise, en az yüzde on oranında işçinin,

c) 301 ve daha fazla ise, en az 30 işçinin,

 

İşine 17 nci madde uyarınca ve bir aylık süre içinde aynı tarihte veya farklı tarihlerde son verilmesi toplu işçi çıkarma sayılır denilmektedir.


İşyerinde toplu işten çıkarılması 1 ay öncesinden bildirilmesi gerekmekte ancak uygulamada işyerlerinde ay içerisinde çıktığı için 1 ay öncesinden bildirilmesi gerçekleşmemektedir. İşveren bu prosedüre uygun olarak toplu işten çıkarıma tabi tutacağı işçileri 1 ay öncesinden ilgili kurumlara bildirme yükümlülüğünü yerine getirmez ise, işten çıkarttığı her bir işçi için, 2009 yılı itibariyle 403-TL idari para cezasını ödemek durumunda kalır.


Toplu işten çıkarılması durumunda 1 ay önceden Çalışma bölge Müdürlüğne ve İş kura  bildirimde bulunmak gerekiyor. Fesih bildirimleri, işverenin toplu işçi çıkarma isteğini bölge müdürlüğüne bildirmesinden otuz gün sonra hüküm doğurur.
İşyerinin bütünüyle kapatılarak kesin ve devamlı suretle faaliyete son verilmesi halinde, işveren sadece durumu en az otuz gün önceden ilgili bölge müdürlüğüne ve Türkiye İş Kurumuna bildirmek ve işyerinde ilan etmekle yükümlüdür.

 

SİGORTALILARIN SAĞLIK HİZMETİNDEN YARARLANMA KOŞULLARI
Sıkça sorulan sorulardan biri de sigortalıların sağlık hizmetinden yararlanma şartları hakkında. İnsanlar için en önemli konulardan biri de sağlık durumlarının hakkında güvenceli olmaları. Bunun yolu da sigortadan geçiyor. Sağlık sigortası Özel sağlık sigortalarının dışında olan ve Sosyal Güvenliş Sigortasına tabi insanlar için çok önemlidir. 5510 sayılı kanun ile sigortalı olan 4/a sigortalı olarak sayılan çalışanların bakmakla yükümlü oldukları kişilerin son bir yıl içerisinde toplam 30 gün genel sağlık sigortası primi ödeme gün sayılıarı olması halinde sağlık yardımı alabilirler.


Aynı kanunuda 4/b sigortalı olarak anılan Bağ-Kurlu sigortalılarında aynı şekilde 30 günde sağlık yardımı alabilirler. İsteğe bağlı sigortalılar da Genel sağlık sigorta  primi ödeyecekler ve sağlık hizmeti alacaklar.


 




CRA 12.Temmuz.2009 Pazar - 05:38:00

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet