Sel Felaketinde Mallarını Kaybedenler Ne Yapacak?

Sel felaketinde  işletmelerine ait mallarını kaybeden işyeri sahiplerinin (mükelleflerin) Kaybolan veya mahiyetini yitiren malları için yapmaları gereken işlemler var. Zira bu zayi ve kayıplar  ve zararların belirlenmesi lazım. Mükellefler işyerlerinde bulunup ta zayi olan ait mallarını , iktisadi kıymetlerini, demirbaşlarını ve diğer kıymetlerinin tespitini yaptırmaları gerekmektedir.Bunun için mükellefler bağlı bulundukları Vergi Dairelerine müracaat ederek  zayi olan kıymet ve mallarının listesini yaparak tespit edilmesini isteyecekler. Bunların yanında zayi olan defter ve belgelerini de listeleyecekler.. Tüm bu hususları belirten dilekçe ile müracaat edecekler. Dilekçe ekinde İtfaiyeden ve belediyeden aldıkları raporu da  ibraz edecekler..
         
Mükellefler zayi olan mallarının veya diğer kıymetlerinin Takdir Komisyonu Tarafından takdir işlemini isteyecekler. Takdir komisyonları 213 Sayılı Vergi Usul Kanunun 267 ve 278 maddeleri uyarınca takdir işlemini yapacaklar. Bu takdir komisyonu kararında mutabakat sağladıkları taktirde zayi mallarını ve kıymetlerini işletmelerinin o yılki kazançlarından indirebilecekler..Yani zarar ve ziyanlarını giderleştirebilecekler..
          
Ayrıca zayi olan malların Katma Değer Vergisi açısından da bilinmesi gereken işlemler var.Felaketlerde zayi olan mallar için Katma Değer Vergisi  Kanununun 30.maddesinin c bendinde ''Deprem, sel felaketi ve Maliye Bakanlığının yangın sebebiyle mücbir sebep ilân ettiği yerlerdeki yangın sonucu zayi olanlar hariç olmak üzere, zayi olan mallara ait katma değer vergisinin mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirilemeyeceği '' hükmedilmiştir.

Ayrıca  Vergi Usul Kanunun  282 sıra nolu  Genel Tebliği'nin 7. bölümünde ''Deprem ve sel felaketi  sonucu zayi olduğu takdir komisyonlarınca tespit olunan mallara ilişkin olarak yüklenilip önceki dönemlerde indirim konusu yapılan katma değer vergileri ile ilgili olarak Katma Değer Vergisi Kanununun 30/c maddesine göre işlem yapılmayacak, diğer bir ifade ile bu mallarla ilgili olup önceki dönemlerde indirilen katma değer vergileri düzeltme yoluyla mükelleflerden istenilmeyecek, henüz indirilememiş olan katma değer vergileri ise takip eden dönemlerde indirilebileceği '' belirtilmiştir.
       
Böylece zayi mallara ait  daha önce indirime tabi tutulan Katma Değer Vergisi  daha sonra ilave edilmeyecek..
       
Katma Değer Vergisi Kanunun İndirilemecek Katma Değer Vergisi bölümünü ihtiva eden 30/c Maddesinde Deprem, sel felaketi ve Maliye Bakanlığının yangın sebebiyle mücbir sebep ilân ettiği yerlerdeki yangın sonucu zayi olanlar hariç olmak üzere, zayi olan mallara ait katma değer vergisi, olarak belirlenmiştir.
              
ZAYİ OLAN TİCARİ  DEFTER VE BELGELER FATURALAR
Defter ve belgelerinin zayi olmasını Ticaret Mahkemesi kanalı ile belirleyecekler.. Mükellefler işyerlerinin bulunduğu yerdeki  Ticaret Mahkemesine dilekçe ile başvurarak  Ticari Defter ve Belgelerinin zayi olduğuna ilişkin zayi belgesini almaları gerekir. Bu işlem için mükelleflerin 15 günlük süreleri var. Yani Zayi Belgesinin alınabilmesi için Türk Ticaret Kanunun 68. Maddesinde belirtilen  için 15 günlük süre  önemlidir.Mükellef Felakete maruz kaldığı andan itibaren 15 gün içerisinde müracaat etmelidir.
             
Felakete maruz kalan Mükellefler  bu süreye dikkat etmeliler . Aksi taktirde bilgi ve belge saklamış olarak işlem görebilirler.

SİGORTA TAZMİNATLARI GELİR OLACAK  
İşyerlerini sigorta ettiren mükellefler de ilgili felaket sonucu zararlarını tespit ettirip ,zarar ve ziyanlarını karşılayabilirler.

 

 




CRA 11.Eylül.2009 Cuma - 00:23:00

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet