Bağ-Kur emeklileri yeni yapılandırmayı kaçırmasınlar

Bağ-kur dan emekli olup işi devam eden emekliler kurum tarafından kesinti olmadığı tespit edilince borçlandırıldılar. Bunu gören emekliler şok oldular.

Ancak 6385 sayılı yasa ile emeklilere kolaylık tanınarak şoku atlatmaları sağlandı. Kanunun ilgili maddesi aynen şöyle; MADDE 13- 5510 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“Sosyal güvenlik destek prim borçlarının yapılandırılması, GEÇİCİ MADDE 46- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce iştirakçi veya sigortalı olup, bu kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılmasını gerektirir. Bu nitelikte çalışması nedeniyle ilgili mevzuatına göre sosyal güvenlik destek primi ödemesi gerekenlerin, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ayın sonu itibarıyla tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan sosyal güvenlik destek primi borçları ve ferîleri, ilgililerin bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ay başından itibaren dört ay içinde başvuruda bulunmaları halinde 13/2/2011 tarihli ve 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun ilgili maddelerine göre yapılandırılır.” denilmektedir.

Yani emekli olup, sosyal güvenlik destek primi kesilmesi gerektiği halde kesilmemiş olanlar tahakkuk eden borcun aslını belirli katsayı oranında yapılandırılarak geçikme faizi ve zammından kurtulacaklar ve kolaylıkla ödeyebilecekler. Tabi bunun için DÖRT aylık süreyi geçirmemek lazım.
Yani 19/01/2013 tarihinde yayımlanan kanun dolayısı ile 01/02/2013 tarihinden itibaren 4 aylık süre içinde 31/05/2013 tarihine kadar müracaat etmeleri gerekir. Emekli olup ta faaliyeti devam etmiş olanların bu süreyi geçirmeden durumlarını tespit ettirip yapılandırmalarında yarar var.

GAZETECİLERE VE MİLLETVEKİLLERİNE YENİ KANUNDA KAPSAM DEĞİŞİKLİĞİ
6385 Sayılı kanunda gazeteciler içinde, iyileştirme hükümleri var. 5510 sayılı kanunun 40.Maddesinde belirtilen işyerlerinde çalışanların çalışma sürelerine ek olarak fiili hizmet zammı adı altında ek süreler belirtildi. Buna göre çalışma sürelerinin 360 günü için ek olarak fiili hizmet zammı orantılı olarak eklendi. Böylece daha önce alınan haklar bir anlamda geri veriliyor. Önceki yasada belirtilen listenin 2 nolu kapsamına dahil sigortalılardan ‘Basım ve gazetecilik işyerlerinde 4857 sayılı iş Kanununa göre çalışanlar bölümüne Basın Kartı Yönetmeliği’ne göre basın kartı sahibi olmak suretiyle fiilen çalışanlar eklendi.

Ayrıca, Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu sigortalılara da Basın Kartı Yönetmeliği’ne göre basın kartı sahibi olmak suretiyle; Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu’nda haber hizmetinde fiilen çalışanlar ile Türkiye Büyük Millet Meclisi kapsamında sigortlılar için Yasama organı üyeleri ile dışarıdan atanan bakanlar. 360 günlük çalışma sürelerine 90 gün eklenerek fiili hizmet zammı uygulaması yapılacak. Yani her 4 ayda 1 ay eklenecek.

ÖĞRENCİLERE TANINAN SAĞLIK YARDIMI
Kanunda öğrenciler hakkında da hükümler bulunmaktadır. Lise ve dengi öğrenim gören öğrenciler sağlık hizmetlerinden yararlanmaları koşulu ile öğrenimlerini tamamlasalar bile 21 yaşına kadar 120 gün süre ile sağlık hizmetlerinden yararlanabilecekler.

Yasal Uyarı : Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Gün Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayınız.

Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet