• Yerel

Yağış az, ancak Ankara'nın 1,5 yıllık içme suyu var

İç Anadolu Bölgesi’nde son 3 ayda geçtiğimiz yıla göre yağış miktarında önemli ölçüde azalma olmasına ve Ankara’ya da kasım ortalamalarına göre bu yıl kasım ayında 10 kat az yağış düşmesine rağmen, kentin barajlarındaki doluluk oranı, son 4 yılın en yüksek seviyesinde bulunuyor. Baraj havzaları hiç yağış almasa bile Ankara’nın şu anda 1,5 yıllık içme suyu var.
Yağış az, ancak Ankara'nın 1,5 yıllık içme suyu var
İHA - Meteoroloji’den edinilen bilgiye göre, Türkiye genelinde yıllara göre Kasım ayı ortalama yağış miktarı metrekarede 53.2 kilogram iken, bu yıl büyük bir düşüş göstererek 12.6 kilogram oldu. Geçen yıl ise Kasım ayında metrekareye 44 kilogram yağış düşmüştü.

Ankara ve çevresi ise Kasım ayında Türkiye ortalamalarının çok altında yağış aldı. Uzun yıllar kasım ayı ortalamasının metrekarede 30.9 kilogram olarak gerçekleştiği Başkent, bu yıl ancak 10’da 1’i oranında 3.1 kilogram yağış aldı. Geçen yıl ise aynı ayda metrekareye 21.3 kilogram yağış düşmüştü.
2014 yılında Ankara, 1 Eylül-20 Kasım arasında metrekareye 127.8 milimetre (127.8 kilogram) yağış alırken, bu yıl 1 Eylül-20 Kasım arasında 73.5 milimetre (73.5 kilogram) yağış aldı.

Ankara çevresine bu yıl düşen yağışta geçen yıla göre neredeyse yarı yarıya bir azalma oldu, içinde bulunduğumuz Kasım ayında ise yağışlar neredeyse yok denecek kadar azaldı. Başkent’in özellikle, yağış dönemi olarak nitelendirilen kasım ayının, geçen yılın kasım ayına göre 7 kat daha az yağış aldığına dikkat çeken yetkililer, vatandaşlara içme suyunu tasarruflu kullanmaları konusunda çağrıda bulundular.

“ANKARA’NIN BARAJLARI ÇOK BÜYÜK”
Ankara’nın içme suyu ve barajlarının doluluk oranlarıyla ilgili bilgi veren ASKİ Genel Müdürü İrfan Kaya, “Kasım ayı itibariyle barajlarımızda 590,5 milyon metreküp suyumuz var. Bu da son 4 yılın en yüksek seviyesi ve 1,5 sene tüm Ankara’ya yetecek miktar demektir” dedi.
Barajlardaki doluluk oranının yüzde 37’ler seviyesinde olduğuna dikkat çeken Kaya, “Baraj seviyesinin yüzdesinin düşük görünmesinin nedeni, barajların toplam hacminin çok büyük olmasından kaynaklanıyor. Barajlarımızın toplam hacmi 1 milyar 600 milyon metreküpe yakındır. Dolayısıyla bu kadar geniş alandaki yüzde 37’lik seviye de oldukça yüksek bir miktara karşılık geliyor” dedi.

“ANKARA’NIN SUYU KALİTELİ VE TEMİZ”
Barajlara gelen kar ve yağmur sularının, aynı kalitede İvedik Arıtma Tesisi’ne kadar ulaştırıldığını ve modern yöntemlerle arıtıldıktan sonra vatandaşlara sunulduğunu belirten Kaya, “Başkentliler, suyumuzu gönül rahatlığıyla kullanabilirler” dedi.
Baraj havzalarının sürekli havadan ve karadan denetlendiğini, bu sayede barajların kirlenmesinin önüne geçildiğini de vurgulayan Genel Müdür Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Barajlarımıza kurulan elektronik eşel okuma ve otomatik meteoroloji istasyonlarıyla; doluluk oranı ve hacim değerleri anlık olarak takip edilebiliyor. Web sitesinden de vatandaşlarımız bu verileri sürekli izleyebiliyorlar. Kurulan sistem sayesinde meteoroloji istasyonlarından, yağış, sıcaklık, basınç, güneşlenme, buharlaşma oranı her zaman hesaplanıyor. Kazanılan ve kullanılan su miktarları net olarak görülüyor.”

Kesikköprü sisteminin, su açısından Ankara’nın bir nevi sigortası olduğunu anlatan Genel Müdür Kaya, “Bu sistem hazırda bekletiliyor ve ihtiyaç anında kullanılıyor. Gerede sisteminin inşasına ise DSİ tarafından devam ediliyor” ifadesini kullandı.

Kaya, barajlardaki su seviyesinin 1,5 yıl yetecek düzeyde olmasının, suyun israf edilmesini gerektirmediğine de dikkat çekerek, Başkentlileri, suyu tasarruflu kullanmaya, iş yaparken veya sulamalarda sınırsızmış gibi kullanmamaya çağırdı.
Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet