• Yerel

'Uluslararası Diyarbakır annelerinin huzur arayışı' sempozyumu Dicle Üniversitesi ev sahipliğinde başladı

Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen “Uluslararası Diyarbakır Annelerinin Huzur Arayışı” sempozyumu başladı.
'Uluslararası Diyarbakır annelerinin huzur arayışı' sempozyumu Dicle Üniversitesi ev sahipliğinde başladı
15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleşen sempozyumun açılış programına Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karakoç, MKYK Üyesi Doç. Dr. Ali Karakaş, Rektör Yardımcıları, STK Temsilcileri ve Kamu-Kurum Temsilcileri, Dekanlar, Akademisyenler ve öğrenciler katılım sağladı.

İstiklal marşı ve saygı duruşu ile başlayan programda açılış konuşmalarının ilkini Atatürk Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Vahap Özpolat yaptı.

Özpolat, anne ve evlat arasındaki derin ilişkiden bahsederek, 1712. gününde çocukları farklı yollarla alıkoyulan 375 ailenin evlat nöbetinin devam ettiğini,51 ailenin çocuklarına kavuştuğunu söyledi ve annelerin ilk günden itibaren barışçıl bir yol haritası ile direndiklerini, ülkemizdeki terörün son bulması için barış şiarı ile eylem yaptıklarını belirtti.

1712. gününde çocukları farklı yollarla alıkoyulan 375 ailenin evlat nöbeti devam ediyor ve 51 aile çocuklarına kavuştu.

Sempozyumun Diyarbakır annelerinin direnişinin siyasi boyutuyla değil sosyolojik ve akademik boyutuyla ele alınacağını belirten Özpolat, “Düzenlenen bu sempozyumla evlat nöbetindeki ailelerinin davalarına ve sorunlarına dikkat çekilecek olan sempozyumda bilim insanları, araştırmacılar ile basın mensuplarının sunumları ve bildirilerinin literatüre değerli katkılar sağlayacağı değerlendirilmektedir” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karakoç ise insanoğlunun en değerli varlığının evlat olduğunu vurgulayarak sözlerine başladığı konuşmasında “Diyarbakır Anneleri, bir toplumsal tavır, kadın hareketi ve protest bir duruş olarak 2019 yılından beri Türkiye’nin ve dünyanın gündeminde yer alan toplumsal bir olgudur.

Anne hasretini, şefkatini, merhametini, masumiyetini; aile bağlarını ve yuva sıcaklığını esas alan Diyarbakır Anneleri inisiyatifi, 40 yılı aşkındır Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde akan kan ve gözyaşını sivil yöntemlerle durdurmayı amaçlamaktadır” dedi.

Karakoç, “Annelerin isyanı sadece ülkemizde değil dünya genelinde farklı örgütlere de bir isyan bir çığlıktır”
Bölücü terör örgütünün yaklaşık yirmi bin çocuğu alıkoyup farklı suçlara yönettiğini, Diyarbakır annelerinin başkaldırışının artık Türkiye’de değil uluslararası boyutta ses getirdiğini söyleyen Karakoç, “Annelerin isyanı sadece ülkemizde değil dünya genelinde farklı örgütlere de bir isyan bir çığlıktır” diyen Karakoç, üniversitelerin bu tarz sempozyumlar ile çalışmalar yaparak özgürce düşüncelerin dile gelmesine vesile olmasının önemli olduğunu, sorunun sebeplerini ortaya koymadan, irdelemeden sonuç da alınamayacağını belirterek, sempozyumun çok değerli olduğunu vurguladı.

Açılış konuşmalarının ardından açılış paneli gerçekleşti. Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Oktay Bozan’ın moderatör olduğu panelde İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ergün Yıldırım, “Özneve Anne” adlı bir sunum gerçekleştirdi. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi İİBF öğretim üyesi Prof. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu ise “PKK, İdeoloji ve Kadınların Asimilasyon Stratejisi” adlı sunum ile salondakileri bilgilendirdi.

Soru- cevap kısmının ardından plaket takdimi ve hatıra fotoğrafı çekiminin ardında açılış programı sona erdi. Sempozyum, “Kadın Ve Anne” “Çocuk” “Hukuk”, “Sivil Toplum Ve Aile”, “Evlat Nöbeti”, “Ebeveynlerinin Dilinden Çocukları” başlıklı oturumlar ile gün boyu devam edecek.
Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet cinsel sohbet